Sari direct la conținut

Dan Dungaciu: Rusia va deveni un fel de China din anii ‘70. Când ai în ring doi super-grei, America și China, restul boxează la alte categorii inferioare

HotNews.ro
Dan Dungaciu, Foto: TNB
Dan Dungaciu, Foto: TNB

Pandemia a accelerat confruntarea dintre SUA și China, iar acum suntem în fața unui ecran pe care se configurează noua ordine mondială, reiese din declarațiile lui Dan Dungaciu, sociolog și expert în geopolitică, profesor universitar și Coordonator de doctorat la Facultatea de Sociologie și Asistenţă Socială a Universităţii din București (Catedra de Sociologie).

Declarațiile pe scurt:

  • Se configurează ceea ce am putea să numim: O nouă ordine mondială
  • Adică ceva care se derulează în jurul disputei America-China
  • Marea provocare este cum ne vom raporta la ceva care nu știm prea bine cum arată
  • Rusia se va vedea precum China lui Mao în raport cu ceilalți doi giganți care jucau
  • Rusia va realiza că este un boxer de categoria mijlocie
  • Astăzi nimeni nu are mare timp de Federația Rusă

„Această pandemie a fost un soi de hârtie de turnesol. O substanță care de fapt îți relevă culoarea bazei. Atunci când a venit pandemia, ea a colorat și mai intens trenduri care erau deja acolo. Cel mai puternic trend care a fost colorat, de un roșu foarte aprins, este relația dintre SUA și China. Disputa era deja pornită, cel puțin cu președinția lui Donald Trump, dar a intrat în accelerație această confruntare. Astăzi suntem, ca urmare a pandemiei, în fața unui ecran pe care se derulează, se desenează, se configurează ceea ce am putea să numim: O nouă ordine mondială”, a spus el, într-o conferință de specialitate.

• Adică ceva care se derulează în jurul disputei America-China și în raport cu care mai toate temele, până mai ieri majore, vor deveni cel puțin de intensitate medie. Altfel spus: când ai în ring doi super-grei, America și China, restul boxează la alte categorii, inferioare. Că vorbim de Rusia, de UE, ei nu sunt pe această scenă.

„Am asistat la două ordini mondiale, cea a Războiului rece și cea a hegemoniei americane de după Războiul rece. Umează o alta. Nu este ceea ce am trăit până acum. Marea provocare pentru noi toți este cum ne vom raporta la ceva care nu știm prea bine cum arată”, a spus Dungaciu.

El a dat ca exemplu o scenă din filmul Nașul pe care a reprodus-o din memorie:

„Era o scenă celebră în filmul Nașul 1, în care un consilier al familiei a fost demis și a întrebat:

– De ce mă demiteți? Nu am fost eu credincios?

– Ba da!

– Nu v-am ajutat eu în afacerile voastre?

– Ba da!

– N-ați făcut mulți bani cu mine?

– Ba da!

– Atunci de ce mă demiteți?

– Pentru că tu ești un foarte bun consilier pe timp de pace, dar noi acum intrăm în război”.

„Cu alte cuvinte, dacă încercăm să gândim cu paradigmele vechi, cu ideile vechi, cu viziunile vechi, foarte multe lucruri care se întâmplă astăzi par incomprehensibile. Începem să facem atacuri personale pe niște realități care nu sunt deloc personale. Adecvarea va fi cuvântul de ordine”, a explicat el.

Rusia se va vedea precum China anilor ‘70

“Desigur că Federația Rusă se va vedea. Dar știți cum se va vedea? Cum se vedea într-un fel China lui Mao în raport cu ceilalți doi giganți care jucau: America cu URSS. China era acolo. Avea un PIB de cam 10% din cel al SUA, dar nu era în plutonul fruntaș. Federația Rusă va fi un soi de China din anii ‘70. Jocul China, Rusia – URSS, America avea această dilemă: Care e grupul de doi? Mao s-a dus cu America și au fost doi împotriva URSS”, a afirmat Dungaciu.

În acest moment, spune el, Rusia va fi în postura Chinei de atunci.

„Cu cine va juca? Va juca și cu unii și cu alții păstrând un soi de independență și realizând că este un boxer de categoria mijlocie. Nu va putea fi competitiv în raport cu niciunul dintre actori, dar știind că niciunul dintre marii actori nu o să înceapă un război cu el pentru că în acest mod și-ar submina poziția față de cealaltă mare putere. URSS nu se luptă cu China pentru că se slăbește în raport cu America, America nu face război cu China pentru că se slăbește în raport cu Rusia”, a precizat profesorul.

• Astăzi nimeni nu are mare timp de Federația Rusă. Federația rusă știe asta.

ARHIVĂ COMENTARII
Susufler0 • 2020-08-06 13:17:10
Putin il stie inaintea tuturor ! Oare ce ii mesteca mintea ? Ce crede ca mai poate face el pana in 2036 ?
1 5
Susufler0 • 2020-08-06 13:17:10
Putin il stie inaintea tuturor ! Oare ce ii mesteca mintea ? Ce crede ca mai poate face el pana in 2036 ?
1 2
idealogus • 2020-08-06 13:19:12
Poate ca dl. Dan Dungaciu are dreptate dar pe de o parte spune ca nimeni nu mai are timp de Rusia iar pe de alta parte in America si UE de vreo 10 ani este o isterie generalizat: - Putin a furat alegerile - Putin l-a pus pe Trump presedinte - Rusia ne omoara soldatii in Afganistan - Rusia a furat toate alegerile din Europa - Putin a scos Marea Britanie din UE - Putin la pastrat pe Asad la putere in Siria - Putin si Rusia au impanzit planeta de spioni, hackeri si asasinate politice etc. etc. etc. etc. etc. De acord cu faptul ca Rusia nu e in aceeasi categorie cu China si America in special economic vorbind. Dar daca Rusia se aliaza cu China atunci America nu prea are sanse. Iar daca Rusia se aliaza cu America atunci China nu prea are sanse.
9 1
aramos • 2020-08-06 14:40:46
Rusia incearca sa bage batul in gard folosind resurse putine dar cu efecte mari. Brexit si Trump sunt 2 cazuri scoala.
0 11
idealogul • 2020-08-06 15:40:25
Nu stiu ce inseamna pentru tine cazuri scoala. La mine conteaza dovezile. Urletele isterice si acuzatiile zilnice din presa aservita oligarhilor gen CNN si BBC nu sunt dovezi. Daca poti sa imi arati niste dovezi prin care Putin a modificat votul a milioane de americani si englezi te cred. Eu am cautat prin presa ultimi 4 ani si in afara de niste chestii ridicole nu am gasit. In schimb il poti vedea pe Obama care in direct si in reluare a intervenit in cazul Brexit indemnat englezii sa ramana in UE. Dar se pare ca asta nu e caz scoala de interventie externa in treburile interne ale altui stat pentru ca obama e negru si deci nu poate fi vinovat de nimic.
10 0
Urzitoru • 2020-08-07 14:18:40
Cum poti avea pretentia ca noi amaratii sa avem dovezi pentru o actiune malitioasa a unui stat cu privire la bunastarea altui stat! E ca si cum te-ai fi asteptat sa citesti din presa, undeva la sfarsit de august 1939, despre clauzele de impartire a Europei intre nazisti si rusi, asta fix inainte de inceperea razboiului! Dar avem si dovezi ca Rusiei nu ii pasa tare mult de suveranitatea altui stat... cazurile spionilor si magnatilor/politicienilor ucisi de Rusia in Marea Britanie; fortele de insurgenta din Krimea Dombas (zi-mi tu mie de unde faceau rost niste "rebeli ukrainieni" de tancuri, artilerie, armament anti-aerian...?); mai nou au fost arestati agentii lor si in Belorusia...
0 2
..13 • 2020-08-07 03:10:20
Ca in orice relatie este nevoie de 2 entitati si daca tu esti slab atunci sigur ca esti papat - adicalea putin nu putea sa fure alegerile daca americanii..., nu putin l-a facut presedinte poate doar electorii... nu putin a scos UK din UE ci englezii care nu au mai avut incredere in UE si au vazut lipsa de competenta a unora... Rusia si China nu vor fi impreuna niciodata - au interese divergente dar totusi sunt din aceeasi mama si de aceea poate se vor manca mai bine si mai spornic.... USA este acum un pic virudata dar isi va reveni - este un imens potential care se misca liber, curat ghinion pentru Rusia si CHina
2 2
codrean • 2020-08-06 16:19:35
pentru vecini Rusia ramane un pericol. Cazul Transnistria ! Nici China si nici USA nu se vor "baga " pentru nimeni ! Cine risca un razboi cu o tara inarmata atomic ? In zona lor de influenta rusii se vor comporta ca si pana acum : Transnistria, Cecenia, Caucazul de Nord. Crimeea n-o pun la socoteala, a fost un "cadou" - cat de otravit vedem azi - al lui Hrusciov Ucrainei, tara lui de origine. Rusia nu putea renunta la superioritatea navala din Marea Neagra, la Sevastopol adica ! Nu-i vorba, au fost cam brutal-nerabdatori : un referendum "pe bune" ar fi dat oricum Crimeea rusilor !
4 3
2020-08-06 19:31:47
1 2
yol • 2020-08-07 18:32:33
e pe topogan de mult timp. Ei traiesc in anii 70 inca de pe acum. Cine s ar alia cu un stat care nu promite altceva decat resurse epuizabile...
0 1
Bogdan_100 • 2020-08-07 20:40:28
cursa tehnologica atunci cand a mizat doar pe forta bruta si resurse naturale. Incearca acum sa propage un razboi asimetric prin dezinformare si utilizarea coloanei a 5 a in diverse tari (Romania psd, transnistrenii cu "treaba" pe la noi, diversi filorusi gata sa se faca ecoul minciunilor de la Moscova). O alta lectie (in afara de importanta tehnologiei de varf) a razboiului rece este ca nu poti fi o reala putere mondiala daca nu asiguri un nivel de trai ridicat poporului tau. Ori nivelul ridicat de trai atrage presiuni interne de democratizare, liberalizare, instaurare meritocratie, etc. Ceea ce ideologiile totalitare (China, Coreea N, Rusia...) nu pot accepta.
0 1
Rahan5 • 2020-08-07 21:43:49
,,Jocul China, Rusia – URSS, America avea această dilemă: Care e grupul de doi? Mao s-a dus cu America și au fost doi împotriva URSS”, a afirmat Dungaciu." NICIODATA China nu a fost cu ,,America" (spre rusinea lui Dungaciu -la Pozitia lui de Profesor foloseste termenul ,,America" in loc de ,,SUA") Mao a batut palma cu Nixon pentu a putea face bani prin Exporturi catre SUA. ATAT !. Mai ales ca SUA nu i-a cerut sa renunte la Programul Nuclear !. Si nu intamplator Mao l-a primit pe Nixon la Negocieri la Beijing NUMAI in momentul cand China era deja o Putere Nucleara ! Prin aterizarea lui Nixon la Beijing SUA a recunoscut tacit ca statul Chinez poate fi o Putere Nucleara !.
0 1
INTERVIURILE HotNews.ro