Eurodeputații insistă să condiționeze acordarea de fonduri europene de respectarea statului de drept
Liderii principalelor grupuri politice din Parlamentul European au afirmat miercuri că vor să condiționeze obținerea de fonduri europene de respectarea statului de drept, scrie AFP.
În atenția eurodeputaților – chiar dacă nu sunt numite – Ungaria și Polonia, care atrag subvenții masive de la bugetul UE dar răspund cu indiferență la criticile europenilor atunci când vine vorba de respectarea independenței justiției, a libertății presei sau a drepturilor minorităților.
„A venit timpul să accelerăm lupta împotriva eroziunii democrației, a statului de drept și a drepturilor fundamentale în chiar centrul UE”, afirmă liderii partidelor PPE (dreapta), social-democrații, liberalii și verzii din Parlamentul European.
Scrisoarea este adresată cancelarului german Angela Merkel – a cărei țară asigură președinția semestrială a UE – precum și lui Ursula von der Leyen, șefa Comisiei Europene care gestionează bugetul multianual al UE (2021-2027) în valoare de o mie de miliarde de euro.
Eurodeputații trebuie să aprobe acest buget, precum și un plan de relansare a economiei europene, convenit de cei 27 de lideri europeni în cadrul unui summit maratond de 4 zile, în iulie.
Scrisoarea a fost publicată înaintea începerii negocierilor dintre eurodeputați și cele 27 de state membre, care ar trebui să ajungă la un compromis în privința bugetului UE. În iulie, Parlamentul European avertizase că nu va aproba versiunea propusă de cei 27.
Declarația finală a summitului UE din iulie a fost considerată ambiguă în ceea ce privește respectarea statului de drept iar premierul ungar Viktor Orban a salutat un succes.
În scrisoare, eurodeputații insistă ca cele 27 de state membre să aprobe o propunere a Parlamentului din aprilie 2019, în care acordarea de fonduri europene este condiționată de respectarea statului de drept. Această propunere a fost ulterior blocată de statele membre.