Sari direct la conținut

Detaliile furtului de cărți de patrimoniu în valoare de peste 2,5 milioane de lire sterline / Unde erau ascunse operele

HotNews.ro
Manuscrise furate, Foto: IGPR
Manuscrise furate, Foto: IGPR

Cărțile de patrimoniu în valoare de peste 2,5 milioane de lire sterline, între care se aflau opere ale lui Galileo Galilei, Isaac Newton şi Francisco Goya și care au fost descoperite în Neamţ, au fost furate dintr-un depozit din Londra, unde hoții – 5 români – au pătruns prin acoperişul clădirii. Operele urmau să ajungă la o expoziţie în SUA. Ele au fost descoperite de anchetatori după mai bine de doi ani și jumătate de la furt, într-un spaţiu dintr-un garaj peste care era turnată o placă de beton.

Comisarul șef de poliție Tudor Emil de la Direcția de Investigații Criminale din Poliția Română a precizat, într-o conferință de presă, că este vorba despre 237 de manuscrise care au fost furate în ianuarie 2017 dintr-un depozit din zona limitrofă Londrei. Operele erau duse din Italia către Los Angeles, la o expoziţie.

Autorii, membrii unui grup organizat de criminalitate itinerantă, sunt cetăţeni români din judeţele Neamţ, Suceava şi Iaşi și au acţionat în timpul nopţii, când au pătruns în depozitul respectiv prin acoperişul clădirii, au sustras bunurile, după care le-au transportat în România.

Manuscrisele au fost găsite zilele trecute într-o anexă a unui imobil din judeţul Neamţ, respectiv într-un garaj.

„Erau depozitate într-un spaţiu mascat peste care a fost turnată placă de beton, ele fiind ambalate în mai multe pachete şi inclusiv depuse în două pubele. Din fericire, cărţile respective, care au o valoare foarte mare, prejudiciul creat la momentul comiterii faptei fiind estimat la aproximativ 2,5 milioane de lire sterline, au fost păstrate în condiţii de minimă siguranţă, deşi nu au apreciate ca fiind propice păstrării aşa cum ar fi fost necesar, totuşi sunt într-o stare care la prima vedere a fost relativ bună. Cărţile se află în custodia autorităţilor române, urmând ca după evaluarea lor şi acordul şi înţelegerea cu autorităţile judiciare din Marea Britanie şi din Italia, să fie restituite părţilor vătămate. Spun din Italia pentru că părţile vătămate sunt din Italia, deşi au fost furate din Marea Britanie”, a spus Emil Tudor.

Reamintim că în colecția furată se află opere din secolul al XVII-lea ale astronomului italian Galileo și ale lui Isaac Newton, precum și ale pictorului spaniol din secolul al XVIII-lea Francisco Goya, cu o valoare totală de peste 2,5 milioane de lire sterline.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro