Sari direct la conținut

Detaliile furtului de cărți de patrimoniu în valoare de peste 2,5 milioane de lire sterline / Unde erau ascunse operele

HotNews.ro
Manuscrise furate, Foto: IGPR
Manuscrise furate, Foto: IGPR

Cărțile de patrimoniu în valoare de peste 2,5 milioane de lire sterline, între care se aflau opere ale lui Galileo Galilei, Isaac Newton şi Francisco Goya și care au fost descoperite în Neamţ, au fost furate dintr-un depozit din Londra, unde hoții – 5 români – au pătruns prin acoperişul clădirii. Operele urmau să ajungă la o expoziţie în SUA. Ele au fost descoperite de anchetatori după mai bine de doi ani și jumătate de la furt, într-un spaţiu dintr-un garaj peste care era turnată o placă de beton.

Comisarul șef de poliție Tudor Emil de la Direcția de Investigații Criminale din Poliția Română a precizat, într-o conferință de presă, că este vorba despre 237 de manuscrise care au fost furate în ianuarie 2017 dintr-un depozit din zona limitrofă Londrei. Operele erau duse din Italia către Los Angeles, la o expoziţie.

Autorii, membrii unui grup organizat de criminalitate itinerantă, sunt cetăţeni români din judeţele Neamţ, Suceava şi Iaşi și au acţionat în timpul nopţii, când au pătruns în depozitul respectiv prin acoperişul clădirii, au sustras bunurile, după care le-au transportat în România.

Manuscrisele au fost găsite zilele trecute într-o anexă a unui imobil din judeţul Neamţ, respectiv într-un garaj.

„Erau depozitate într-un spaţiu mascat peste care a fost turnată placă de beton, ele fiind ambalate în mai multe pachete şi inclusiv depuse în două pubele. Din fericire, cărţile respective, care au o valoare foarte mare, prejudiciul creat la momentul comiterii faptei fiind estimat la aproximativ 2,5 milioane de lire sterline, au fost păstrate în condiţii de minimă siguranţă, deşi nu au apreciate ca fiind propice păstrării aşa cum ar fi fost necesar, totuşi sunt într-o stare care la prima vedere a fost relativ bună. Cărţile se află în custodia autorităţilor române, urmând ca după evaluarea lor şi acordul şi înţelegerea cu autorităţile judiciare din Marea Britanie şi din Italia, să fie restituite părţilor vătămate. Spun din Italia pentru că părţile vătămate sunt din Italia, deşi au fost furate din Marea Britanie”, a spus Emil Tudor.

Reamintim că în colecția furată se află opere din secolul al XVII-lea ale astronomului italian Galileo și ale lui Isaac Newton, precum și ale pictorului spaniol din secolul al XVIII-lea Francisco Goya, cu o valoare totală de peste 2,5 milioane de lire sterline.

ARHIVĂ COMENTARII
Coco Whistle • 2020-09-18 20:33:08
cam la asta ne-au redus sobolanii rosii.as face un nou canal, am avea f multi candidati s-ar termina in timp record.
6 11
Codruta N • 2020-09-18 23:16:20
Uita-te in istorie: apucaturile si "talentele" astea sunt consemnate cu MULT inainte de aparitia "ciumei rosii" >" Ei doar au profitat de un fond existent :(
5 11
Constantin Sorin • 2020-09-19 07:58:10
Prin anii '80, la TVR, duminica era un serial britanic, Onedin, sau Compania Onedin, era vorba acolo de un căpitan de navă, un britanic, care din căpitan de navă ajunge proprietarul unei companii navale...Acțiunea filmului se petrecea prin a-2-a jumătate a secolului XIX. Și la un episod Onedin pe una din navele sale a trebuit să urce pe Dunăre, și la plecare a fost sfătuit să nu coboare pe malul stîng al Dunării că acolo sînt mulți tîlhari... Corabia intră pe Dunăre și dintr-un motiv oarecare într-o seară, corabia trage la mal, la malul stîng, că pe malul drept atunci turcii erau șefi, șeful Onedin coboară pe mal, împreună cu parte din echipaj, mănîncă, se culcă, dimineața se trezește, el și membrii echipajului erau legați și înconjurați de tîlhari, haiduci, care erau îmbrăcați cam ca prin Muntenia...Nu îmi amintesc ce s-a întîmplat mai departe, dar Onedin și ai lui sînt eliberați de tîlhari...
3 6
Constantin Sorin • 2020-09-19 07:45:50
Ce am citit în articol ? Că niște hoți au furat cărți dintr-un depozit de lîngă Londra...Ce mai zice la articol ? Cărțile au fost descoperite în Neamț, cînd, de cine, unde, cu exactitate, nimic, păgubiții sînt italieni ! Adică după descoperire în Neamț, cărțile au fost vîndute la cineva de afară. Cei ce le-au furat, moldoveni probabil, le-au repatriat,le-au ascuns și probabil așteptau un moment propice să le doneze unui muzeu, poate din România... Cărțile evaluate la circa 2,5 milioane lire, oare cărțile erau asigurate înainte de furt ? Oare proprietarii cărților vor avea banii necesari să despăgubească firma de asigurări ? Și marea întrebare : cum a aflat poliția din România unde erau ascunse cărțile furate în UK ? Multe necunoscute și complicații...
8 3
Leul in iarna • 2020-09-19 14:02:29
între canalul pe care îl preconizați și canalul la care faceți aluzie constă în aceea că acel canal din anii cincizeci era făcut în chip de pedeapsă NU PENTRU HOȚI, CI PENTRU ELITA SOCIETĂȚII ROMÂNEȘTI... Ar fi fost bine să precizați acest lucru pentru a nu a arunca cu noroi în martirii necelebrați ai poporului român... Este profund nedreaptă comparația pe care o propuneți...
1 5
2020-09-19 00:07:49
2 13
Dinu-I • 2020-09-19 01:47:58
Au fost/sunt hoti cu staif parte din elita intelectuala: altfel furau alte lucruri (ex. masini bengoase) care au debuseu rapid.
3 3
John M. • 2020-09-19 08:00:17
Cartile celor mai luminate minti ale Europei sa fie furate de niste analfabeti care n-aveau cum sa le citeasca vreodata.
2 12
gillda_47 • 2020-09-20 16:18:36
....e si normal, trebuiau sa sparga placa de beton si nu aveau pickhammer!!!...si analfabetii "citesc" cateodata!
0 0
zgubilitix • 2020-09-19 17:07:49
Au furat niste carti de mare valoare, care nu ar fi putut trece neobservate, si care ar fi trebuit sa ajunga la o expozitie = vizibile publicului = ar fi fost descoperite.
1 1
John M. • 2020-09-20 09:20:36
Sunt milioane de milionari in toata lumea care n-au incredere sa-si investeasca banii in entitatile contemporane, dar care cumpara fara sa clipeasca arta la preturi astronomice care nu se devalorizeaza, ci dimpotriva. In anii 60 un Picasso se vindea in jur de 100,000 de dolari americani. Acelasi tablou vandut astazi ar aduce cel putin 100 de milioane de $. Sunt singurele valori sigure din lume.
1 2
gillda_47 • 2020-09-20 16:22:48
Nu inteleg, ce nu intelegi!!! Citeste articolul de 'nspe ori pana te luminezi!!!
1 0
INTERVIURILE HotNews.ro