VIDEO Protest anti-mască în Piața Universității. „Copiii noștri nu-s cobaii voștri”
Aproximativ 200 de persoane au protestat, sâmbătă, în Piața Universității din Capitală, față de măsurile luate de autorități în școli. Manifestanții nu sunt de acord cu obligativitatea purtării măștii de protecție de către elevi la școală.
Ce scandează ei: „Libertate!”, „Jos dictatura!”, „Copiii noștri nu-s cobaii voștri!”
Protestatarii nu poartă măști și au steaguri tricolore și pancarte cu mesaj precum „Jos botnița, jos labele de pe copiii noștri”, „Nu vă credem”, relatează Mediafax. Ei au intonat imnul național și au scandat „Libertate”, „Respir, gândesc, liber trăiesc”, „Toate partidele, aceeași mizerie”, „Jos dictatura”, ”Hoții”.
„Cerem ca învățământul românesc să fie liber, cerem anularea stării de alertă, iar copiii noștri să nu poarte măști la cursuri”, a spus un protestatar.
Protestatarii susțin că purtarea măștii la școală este „o reeducare forțată a tinerelor generații, o reeducare de tip comunist sau nazist”.
„Copiii sunt dresați și condiționați ca animalele. Acesta este noul program Școala Altfel: în cușcă și cu botniță”, au spus aceștia.
UPDATE: Printre participanții la protest se numără și regizorul Cristi Puiu și actrița Carmen Tănase, relatează Digi24.
Regizorul Cristi Puiu a fost luna trecută protagonistul unui incident la TIFF, când a avut un discurs controversat împotriva măștilor de protecție.
Potrivit legii, adunările publice în timpul stării de alertă nu pot depăși 100 de persoane.
- Jandarmeria: Urmează să fie aplicate și amenzi celor din piață
Purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Române, Georgian Enache, a declarat pentru Mediafax că protestul din Piața Universității a fost organizat în mediul online, prin rețelele de socializare.
„Este depășită limita de participanți, de 100 de persoane, prevăzută de actele normative în vigoare. Colegii mei le-au făcut precizările necesare celor care participă și celor care au organizat manifestarea, privind purtarea măștii, păstrarea distanței și că, dacă nu respectă prevederile legale, riscă sancțiuni contravenționale”, a spus Enache.
Potrivit acestuia, ulterior urmează să fie aplicate și amenzi celor din piață.
Protestul față de purtarea măștilor de către elevi în școli din Piața Universptății continuă, iar cei prezenți scandează ”Demisia”, ”Trădătorii”, ”Criminalii”, ”Rușine să vă fie”, ”Jos Iohannis”, ”Noi suntem poporul”, ”Unități, luptă, copiii apărăm”.
Mitinguri similare sunt programate în mai multe orașe. In Bucuresti, protestul intitulat „Scoala nu e puscarie!” se desfasoara in Piata Universitatii, iar participantii spera sa se stranga peste 20.000 de persoane. In Oradea are loc protestul pe platoul Casei de cultura a sindicatelor. Un protest similar se anunta si in Brasov, potrivit postarilor care circula pe mai multe site-uri de socializare. Utilizatorii distribuie mesaje precum „Stop masca!” sau „Copiii au dreptul sa respire la scoala!”.
In mediul online au aparut mai multe grupuri care se impotrivesc vehement masurilor sanitare stabilite de autoritati. Una dintre comunitatile care a aparut pe Facebook se numeste „Fara Botnita” si publica mesaje prin care indeamna la nepurtarea mastii de protectie in spatiile publice, contrar reglementarilor in vigoare, potrivit ziare.com. In plus, mai multe persoane se fotografiaza fara masca in locuri in care aceasta este obligatorie, precum magazine sau piete.
Membrii comunitatii publica si distribuie mesaje precum „Cand credeti ca se va opri acest chin: purtare de masca, Covid-19?” sau redau experiente personale in care sustin ca mai multi copii ar fi lesinat la scoala din cauza mastii de protectie sau ca purtarea mastii de protectie le-ar provoca o senzatie de asfixiere. In plus, sunt distribuite false informatii cu caracter medical. Fizicianul Cristian Presura a demonstrat, insa, ca purtarea mastii de protectie neintrerupt timp de sase ore nu scade oxigenul din sange.
Nepurtarea mastii de protectie in locurile in care este obligatorie, precum in spatiile publice inchise, in spatiile comerciale, in mijloacele de transport in comun sau la locul de munca se sanctioneaza cu amenzi cuprinse intre 500 si 2.500 de lei. Politia Romana a transmis ca nu se acorda sanctiuni pentru instigarea la contraventie.