Sari direct la conținut

Compania poloneză Elemental Group intră pe piața din România și construiește o fabrică de reciclare a deșeurilor electronice la Deva

HotNews.ro
Compania poloneză Elemental Group intră pe piața din România și construiește o fabrică de reciclare a deșeurilor electronice la Deva
Deșeuri electronice pentru reciclat. Foto: Pn_photo | Dreamstime.com

Grupul polonez Elemental Group, cea mai mare companie europeană din sectorul reciclării de metal, intră pe piața din România prin achiziționarea pachetului majoritar de acțiuni al ACC Recycling Services. Totodată, compania anunță o investiție de aproximativ 20 de milioane de euro pentru construirea unei fabrici de reciclare a deșeurilor electrice și electronice (DEEE) în apropiere de Deva, în județul Hunedoara, finanțată parțial cu fonduri din PNRR.

Valoarea totală a proiectului este de 19,84 milioane de euro, dintre care 8,4 milioane de euro ar urma să fie fonduri nerambursabile din PNRR, iar restul de 11,44 milioane de euro plus TVA reprezintă contribuția directă a Elemental Group.

Noua unitate de reciclare, care va fi situată în Lăpugiu de Jos, la 30 kilometri de Deva, va ocupa o suprafață de 16.447 mp, incluzând un depozit de 1.600 mp și platforme betonate de 10.000 mp. Proiectul inițial al fabricii de reciclare DEEE a fost dezvoltat de ACC Recycling Services SRL sub conducerea CEO-ului Cristian Pocol, iar ulterior, pachetul majoritar de 80% din acțiuni a fost vândut către Elemental. În prezent, Cristian Pocol deține o participație minoritară de 20%.

Inaugurarea parcului industrial pentru managementul deșeurilor și reciclare a DEEE-urilor este planificată pentru iunie 2026. Facilitatea va dispune de echipamente complet automatizate, specializate în tratarea deșeurilor electronice, în special a echipamentelor de răcire (frigidere), cu o capacitate de tratare maximă de 4,5 tone pe oră și va crea 36 de noi locuri de muncă.

Majoritatea deșeurilor electronice din România merg în prezent la export

„La nivelul întregii țări, se generează în jur de 160.000 de tone de deșeuri electronice pe an. Cea mai mare parte dintre ele sunt trimise la export, întrucât sunt puține capacități de reciclare în țară. Fabrica din Deva va prelucra deșeurile din această regiune, însă sunt încă zone din România neacoperite, deci potențial pentru această piață există”, a precizat, într-o conferință de presă, Cristian Pocol, care este și președintele asociației de profil Respo DEEE.

La nivel european, 40% din totalul deșeurilor electronice sunt reciclate, în timp ce, la nivelul mondial, această pondere este de 18%.

„La nivel național în acest moment avem nevoie de încă 4-5 ori mai multe capacități de reciclare decât cele existente”, a afirmat, la rândul său, Bogdan Balanișcu, secretar de stat în Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, prezent la conferința de lansare a proiectului.

„România este una dintre cele mai mari piețe din Europa Centrală și de Est, cu un potențial economic în creștere. Decizia noastră de a investi aici se aliniază perfect cu strategia noastră de creștere în Europa în segmentul deșeurilor electronice. Cred cu tărie că aceasta ne va ajuta să susținem practicile durabile în regiune”, a arătat Slawomir Baran, Head of Merger & Acquisition Department la Elemental Group.

Compania poloneză Elemental Group este un lider global în minerit urban. Compania se concentrează pe extragerea metalelor strategice din diverse surse de metale reciclate, cum ar fi catalizatori auto uzați (SAC), deșeuri de echipamente electrice și electronice, plăci de circuite imprimate (PCB), baterii uzate Li-Ion și deșeuri metalice neferoase.

Compania recuperează metale strategice precum metalele din grupul platinei, cupru și alte metale de bază și metale prețioase într-un mod ecologic.

Elemental Group are în total 1.600 de angajați și filiale în 35 de țări de pe patru continente (Europa, Asia, Africa și America de Nord).

Sursa foto: Dreamstime

INTERVIURILE HotNews.ro