Sari direct la conținut

Scandalul de la Apele Române: Fosta chelneriţă angajată inginer la Administraţia Bazinală de Apă Prut-Bârlad a demisionat

HotNews.ro
Simona Iancu, Foto: Recorder
Simona Iancu, Foto: Recorder

Fosta chelnăriţă care fusese angajată la Administraţia Bazinală de Apă Prut-Bârlad a demisionat, scriu jurnaliștii de la Recorder. Postul inginerului Gabi Musteaţă, care s-a opus angajărilor politice şi a vorbit cu jurnaliştii a fost desfiinţat, acesta fiind lăsat să plece după o experienţă de 25 de ani. Singurul care a rămas în funcţie este directorul Petru Avram, vicepreşedinte PNL Iaşi.

Potrivit surselor Recorder, fosta chelneriță angajată inginer la Administrația Bazinală de Apă Prut-Bârlad și-a dat demisia după apariția materialului publicației.

Gabi Musteață, inginerul care s-a opus angajărilor politice și a avut curajul să vorbească despre acest flagel, a plecat și el din instituție după ce postul i-a fost desființat. Luni a fost ultima lui zi de muncă, fiind somat să predea cheia de la birou și laptopul de serviciu „cel târziu până în ora 15.30”. Acum speră să își câștige dreptatea în instanță, după ce a contestat desființarea subită a postului pe care îl ocupa.

În ciuda declarațiilor publice ale membrilor de la vârful Guvernului, care au promis că vor face dreptate la Apele Române, nimeni nu a încercat să îl păstreze în sistem pe Gabi Musteață, un inginer cu 25 de ani de experiență.

Singurul care a rămas pe poziții este directorul Petru Avram, vicepreședintele PNL Iași, care a decis, în numele instituției, angajarea celor mai buni avocați din Iași specializați în litigii de muncă, pentru a-l împiedica pe Gabi Musteață să câștige în instanță și să revină la Apele Române, mai scriu jurnaliștii de la Recorder. Motivul invocat pentru angajarea unor juriști din exterior este că cei din instituție sunt prea ocupați.

În urmă cu două luni, Recorder a dezvăluit că, în majoritatea județelor din România, Partidul Național Liberal a instalat la conducerea administrațiilor bazinale și a sistemelor de gospodărire a apelor oameni fără niciun fel de pregătire în domeniu, recomandați doar de carnetul de partid.

Numirile politice de la șefia acestor instituții sunt doar o parte a acestui fenomen revoltător, pe care președintele României l-a încadrat la categoria „excepții”. De fapt, directorii cu apartenență politică nu se mulțumesc cu propriile scaune și, odată ajunși în funcții, populează organigramele din subordine cu pile de partid așezate în poziții cheie. Asta în timp ce inginerii cu experiență sunt dați la o parte.

La Administrația Bazinală de Apă (ABA) Prut-Bârlad este director Petru Avram, vicepreședinte PNL Iași. Acesta se recomandă subordonaților ca „un animal politic care va ajunge cel puțin ministru” și le cere specialiștilor din instituție să accepte angajați care nu știu nici măcar în ce se măsoară debitul unui râu.

Recent, la departamentul care se ocupă de apărarea împotriva inundațiilor a fost angajată o tânără, Simona Iancu, care a fost patru ani chelneriță la un bar din Iași. Asta în condițiile în care ABA Prut-Bârlad are în subordine mai multe județe din Moldova, afectate periodic de inundații.

Simona Iancu, care susține că a terminat facultatea de Chimie, nu a reuşit să răspundă unor întrebări simple cum ar fi care este unitatea de măsură a debitului de apă, care este malul stâng sau malul drept.

Cum a reacționat directorul ”animal politic” pus în fața evidenței? A dat vina pe cel care a reclamat neregulile: „Domnul director care a făcut acest lucru este puţin subiectiv, pentru că a umilit-o în faţa celorlalţi colegi. Fata mi-a spus că a fost hărţuită şi umilită”.

„Domnul director care a făcut acest lucru (n.r. Gabi Musteaţă, care care a intervievat-o pe Simona Iancu) este puţin subiectiv, pentru că a umilit-o în faţa celorlalţi colegi. Fata mi-a spus că a fost hărţuită şi umilită”, a declarat Petru Avram, director ABA Prut – Bârlad.

Simona Iancu nu a reuşit să răspundă unor întrebări simple, pentru un inginer care ar trebui să salveze România de inundaţii. Tânăra nu ştie care este unitatea de măsură a debitului de apă, care mal este stângul şi care e dreptul sau după ce lege funcţionează Administraţia Naţională Apele Române.

Un inginer din instituție s-a hotărât să vorbească despre acest fenomen, convins că, mai devreme sau mai târziu, politizarea Apelor Române va fi plătită cu vieți omenești. vezi reportajul Recorder

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro