Sari direct la conținut

România a început demersuri pentru certificatul verde de vaccinare

HotNews.ro
Pasaport digital Covid-19, Foto: Travel Wild / Alamy / Alamy / Profimedia
Pasaport digital Covid-19, Foto: Travel Wild / Alamy / Alamy / Profimedia

România a început demersuri pentru certificatul verde de vaccinare care ar urma să fie folosit din luna iunie în Uniunea Europeană, a afirmat marți coordonatorul Comitetului naţional de coordonare a vaccinării, Valeriu Gheorghiţă.

Întrebat dacă şi România a început demersuri pentru certificatul verde de vaccinare, medicul militar a răspuns: „Da. (…) Vorbim de certificatul verde folosit la nivel european”.

Secretarul de stat în Ministerul Sănătății Andrei Baciu a spus că este vorba despre un demers comun al mai multor instituţii: „Este un demers comun al mai multor instituţii – Ministerul Sănătăţii, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Afacerilor Externe, INSP şi STS (…) E un proces de pregătire mai amplu, sunt chestiuni tehnice la care trebuie lucrat. (…) Deadline-ul e luat la nivel european, sunt discuţii cu toate statele membre”.

Premierul Florin Cîțu spunea că Guvernul nu are în vedere condiționarea accesului cetățenilor la serviciile industriei ospitalității și hoteliere de dovada vaccinării și nici limitarea călătoriilor prin țară a celor nevaccinați, însă vor fi respectate deciziile la nivelul UE privind certificatul verde în privința deplasărilor internaționale.

Statele membre au stabilit pentru un an durata de aplicare a reglementării privind certificatul european de sănătate destinat facilitării călătoriilor în UE, conform textului adoptat în 14 aprilie de ambasadorii celor 27 de state ale blocului comunitar, regulă ce urmează să fie negociată cu parlamentarii europeni. Certificatul COVID pe care îl pregătesc instituţiile Uniunii Europene, cu scopul ca acesta să devină operaţional din luna iunie, nu va fi un paşaport care să permită automat cetăţenilor să-şi recupereze libertatea de mişcare în UE.

Propunerea iniţială a Comisiei Europene prevedea ca acest „certificat verde digital” – care ar trebui să intre în vigoare până la sfârşitul lunii iunie – să fie valabil până când Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) va declara că pandemia de COVID-19 a luat sfârşit. Dar statele membre, refuzând ca aplicarea acestuia să depindă de un organism din afara UE, au modificat această dispoziţie. Textul prevede ca această reglementare să se aplice timp de 12 luni de la intrarea sa în vigoare, urmând ca executivul european să facă un raport de evaluare cu trei luni înainte de sfârşitul acestei perioade.

Certificatul, potrivit textului provizoriu, va fi gratuit, în format electronic sau pe hârtie şi va fi disponibil în engleză şi în limba oficială a ţării emitente. Certificatul va avea „o perioadă de aplicare de 12 luni şi va depinde de un raport al Comisiei după cel târziu trei luni de la finalizarea aplicării reglementării principale, precum şi de o posibilă suspendare sau prelungire prin procedura legislativă obişnuită”.

Documentul va cuprinde informaţii referitoare la faptul dacă deţinătorul s-a vaccinat împotriva noului coronavirus, dacă a dezvoltat anticorpi după ce a trecut prin boală, sau dacă are un test PCR negativ – fiind una dintre cerinţele cele mai solicitate în ultimele luni călătorilor – şi va include doar vaccinurile care au fost aprobate de Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA).

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro