UPDATE Bărbat la spital după ce a fost mușcat de un șobolan pe stradă, în centrul Bucureștiului / Ce spune Primăria Capitalei
Un tânăr a fost mușcat de un șobolan pe stradă, în zona parcului Grădina Icoanei din Capitală. El a ajuns la Spitalul de Boli Infecțioase „Matei Balș”, unde a primit tratament antirabic și antitetanos, conform medicului Adrian Marinescu, care atrage atenția că șobolanii pot transmite mai multe boli infecțioase.
Incidentul a avut loc marți seară lângă parcul Grădina Icoanei, iar tânărul a declarat pentru Antena 3 că ieșise din casă să își ia comanda de mâncare și în fața porții a fost mușcat de un șobolan. El a mers la Spitalul de Boli Infecțioase „Matei Balș”, unde a primit antitetanos și antirabic și tratament cu antibiotic.
Medicul Adrian Marinescu de la Spitalul „Matei Balș” spune că bărbatul a fost mușcat de un deget de la picior și nu are o rană profundă.
- „Din fericire, lucrurile au evoluat bine, are o rană la picior. Au mai existat astfel de cazuri și în alți ani, dar de cele mai multe ori în afara Bucureștiului. Au fost și cazuri grave, de copii mușcați de față.
- Prezența șobolanilor înseamnă clar o igienă precară, care lasă mult de dorit.
- Pentru mine e important de găsit acele variante încât să prevenim. E o situație pe care nu ar trebui să o avem într-o capitală”, a afirmat medicul, la Digi 24.
El a avertizat că șobolanii pot transmite mai multe boli infecțioase.
Ce boli pot transmite șobolanii
Printre bolile infecțioase care pot fi transmise de șobolani se numără:
- Tetanos
- Leptospiroză
- Pseudotuberculoză (yersinioză)
- Toxxinfecție alimentară
- Rabie
Ce spune Primăria Capitalei
Primăria Capitalei a transmis, miercuri, că tratamentele de deratizare „sunt în plină desfășurare” pe spațiile verzi din proprietatea Municipalității, în spațiile exterioare ale cimitirelor aparținând Administrației Cimitirelor și Crematoriilor Umane (ACCU), în subsolurile blocurilor de locuințe, dar și în subsolurile tehnice ale instituțiilor din subordinea PMB (respectiv spitale aflate în administrarea ASSMB, teatre, biblioteci municipale, muzee, Arena Națională). Substanțele folosite sunt: AGRORAT VAXBLOCKS (pentru subsoluri și rețele de termoficare) și RACUMIN PASTE (în stațiile de intoxicare amplasate la exterior).
Compania Municipală Eco Igienizare București pune la dispoziția cetățenilor numărul de telefon 0752.041.898 (dispecerat 24h/24h), unde aceștia pot face sesizări și reclamații în legătură cu apariția posibilelor focare de infestare în Capitală.
Primarul Capitalei, Nicușor Dan, anunța în 8 iunie că au început operațiunile de dezinsecție și deratizare în București. Operațiunea a fost întârziată cu mai bine de două luni, iar mulți bucureșteni au reclamat și reclamă în continuare că unele parcuri sunt pline de șobolani sau de căpușe, în iarba netunsă.
La jumătatea lunii iunie, pe Facebook s-a viralizat o imagine cu doi șobolani care mănâncă dintr-un covirg pe un raft cu produse de panificație dintr-un magazin din Sectorul 1 al Capitalei. Reprezentanții lanțului de supermarket-uri au transmis că intervin cu soluții de deratizare mai des decât prevedea legea, dar că în anumite zone sunt „foarte multe surse externe” pe care nu le pot controla.
Reamintim că sectorul 1 a fost afectat de o criză a gunoiului, în urma unui conflict între primărie și societatea de salubrizare Romprest, care a refuzat să ridice gunoiul de pe străzi, invocând datorii ale administrației locale în plata facturilor.