Cele trei motive invocate de IPS Teodosie în cererea de anulare a carantinei impuse de DSP
Arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, invocă trei motive în cererea depusă în instanță privind suspendarea, respectiv anularea deciziei de carantinare impuse de DSP după revenirea sa din Iordania, ţară aflată în zona roşie. Unul dintre acestea este că actul emis de DSP București nu este semnat de nimeni, „nu indică o persoană împuternicită și asumată de a emite un act administrativ și nu are completate cu date câmpurile special destinate identificării persoanei”.
Arhiepiscopia Tomisului a transmis că marți a fost depusă la Judecătoria Constanța acțiunea de contestare a Deciziei DSP București de confirmare a carantinării IPS Teodosie, cerându-se suspendarea efectelor deciziei DSP, respectiv anularea acesteia.
Ce motive sunt invocate:
- „1. Actul emis de DSP București nu este semnat de nimeni, nu indică o persoană împuternicită și asumată de a emite un act administrativ și nu are completate cu date câmpurile special destinate identificării persoanei. Ca atare el nu este temeinic, nu îndeplinește condițiile formale impuse de lege și nu are legalitate Adică el NU EXISTĂ. Prin însăși natura sa, Decizia de Confirmare a Carantinării trebuie semnată de către persoana împuternicită, căci actul semnării reprezintă manifestarea sa de voință în sensul restrângerii drepturilor și libertăților prevăzute de Constituția României – libertatea individuală, libera circulație, viața intimă, familială și privată, libertatea cultelor și dreptul la muncă. Fără semnătură, actul nu are autenticitate, conform normelor de drept.
- 2. Actul DSP nu este motivat de fapt și de drept, deoarece la art.4, lit. i din Hot. CNSU 2/7.01.2022 se prevede excepția suspendării pentru persoanele care sosesc din state terțe, care participă la evenimente culturale, artistice sau de divertisment, și care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu SARS-CoV-2 efectuat cu cel mult 48 de ore înaintea îmbarcării.
- 3. În plus, acțiunea contestă decizia carantinării preventive a celor ce revin în țară, care sunt presupuși ca persoane care riscă să infecteze pe alții. Din moment însă ce testele medicale negative autorizate arată că nu există risc epidemiologic, pentru ce mai sunt carantinați cei testați negativ? În acest fel, carantinarea devine lipsită de motivație”.
Arhiepiscopia Tomisului arată că în acțiuni motivate asemănător Judecătoria Sector 5 București și Tribunalul Prahova au admis contestațiile și au anulat deciziile de suspendare.
De asemenea, Arhiepiscopia a anunțat că IPS Teodosie va contesta și cele trei amenzi primite pentru nerespectarea carantinei.
Reamintim că arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, a fost amendat de către polițiști de trei ori, luni, pe motiv că, deși ar fi trebuit să se afle în carantină, el a oficiat slujba la Catedrala Arhiepiscopală ”Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” din Constanţa, apoi a participat la două evenimente. Valoarea totală a amenzilor primite este de 3.000 de lei.
Arhiepiscopia Tomisului a reacționat printr-un comunicat postat pe Facebook, în care spune că amenzile date IPS Teodosie „sunt ilegale”:
- „Din surse oficiale, vă informăm că decizia de carantinare a IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, de către DSP București a sosit în mail-ul personal al IPS astăzi, 24 ian. 2022, în jurul orei 13.00.
- Aceasta i-a fost adusă la cunoștință în jurul orei 15.00, în cadrul unui eveniment la care IPS participa.
- În măsura în care amenzile date IPS Teodosie sunt reale, căci până acum nu ni s-a comunicat nimic oficial, considerăm că acestea sunt ilegale, fiind date înaintea aducerii la cunoștință a deciziei de carantinare.
- Ca atare, vor fi contestate. E absurd să fii amendat fără să fii vinovat”.
Ulterior, Arhiepiscopia Tomisului a anunţat că IPS Teodosie a ales să se carantineze la sediul Palatului Arhiepiscopal, precizând că decizia de carantinare a fost emisă de DSP deoarece acesta a revenit, în 20 ianuarie, din Iordania, ţară aflată în zona roşie.