Premierul Ciucă, „deloc îngrijorat” că Parlamentul Olandei nu vrea România în Schengen: Îndeplinim toate cerințele tehnice
Premierul Nicolae Ciucă a precizat joi că nu este îngrijorat deloc că Parlamentul Olandei a adoptat o rezoluție care stipulează că Olanda nu ar trebui să voteze pentru aderarea României şi a Bulgariei la spaţiul Schengen. Premierul susține că România îndeplinește toate cerințele tehnice de accedere în spațiul Schengen.
- „Am trecut în revistă repede acea decizie (n.a decizia Parlamentului Olandei). Nu ne îngrijorează deloc pentru că țara noastră a făcut tot ce era necesar astfel încât să îndeplinească toate cerințele tehnice pentru accedere în spațiul Schengen, lucru care s-a dovedit și prin rezultatele verificărilor făcute de către comisia nominalizată în acest sens. A fost o comisie internațională care a verificat tot ceea ce era de verificat conform aquis-ului Schengen și mai mult decât atât.”, a declarat joi la Craiova premierul Nicolae Ciucă.
Premierul a mai spus că autoritățile de la București s-au oferit inclusiv în relația bilaterală cu Olanda, ca acolo unde consideră că sunt probleme și doresc să verifice la fața locului, să vină și să verifice și să vadă că Romînia este pregătită pentru accedere la spațiul Schengen.
- ”Sigur sunt și celelalte aspecte și anume respectarea tuturor condițiilor legate de ceea ce înseamnă aspectele de stat de drept, de corupție și crimă organizată.
- Vă pot spune că pe stat de drept am făcut în așa fel încât, la nivelul Guvernului și la nivelul întregii Coaliții, să luăm măsurile care se impun în directă coordonare și colaborare cu reprezentanții Comisiei (n.a Comisia Europeană) să avem un pachet de legi ale Justiției care într-adevăr să fie în deplină aliniere cu Justiția din UE și să ducă la acel proces de modernizare a Justiției din România.
- Pe partea de crimă organizată avem instituțiile statului care sunt foarte bine consolidate și sunt convins că își fac datoria așa cum și-au făcut-o și până acum”, a mai declarat Ciucă.
Parlamentul Olandei nu vrea România și Bulgaria în Schengen
Parlamentul olandez a adoptat o rezoluţie care stipulează că Olanda nu ar trebui să voteze pentru aderarea României şi a Bulgariei la spaţiul Schengen, a anunţat joi, într-o declaraţie pentru Agerpres, eurodeputata olandeză Sophia in’T Veld, coordonatoarea grupului Renew în Comisia pentru libertăţi civile (LIBE) a Parlamentului European.
- „Spre marele meu regret, tocmai am aflat în urmă cu câteva minute că parlamentul olandez a adoptat o rezoluţie care afirmă că Olanda nu ar trebui să voteze pentru aderarea României şi a Bulgariei în spaţiul Schengen. Regret profund acest lucru. Partidul meu (Democraţii 66, n.red.) a votat împotriva acestei rezoluţii, noi vrem ca România şi Bulgaria să adere imediat la spaţiul Schengen, aţi îndeplinit criteriile necesare.
- Mă tem că prim-ministrul Olandei face foarte puţin pentru a convinge parlamentul olandez sau pentru a-şi asuma responsabilitatea şi a spune că, în interesul Europei, va fi de acord în Consiliu (cu aderarea României şi a Bulgariei la Schengen, n.red.). Trebuie să înţelegeţi că nu toată lumea în Olanda este împotrivă. Partidul meu vrea ca Bulgaria şi România să adere imediat la Schengen, dar majoritatea partidelor din guvern nu doresc” acest lucru, a declarat Sophia in’T Veld pentru Agerpres.
În Olanda, după alegerile parlamentare din 15-17 martie 2021 a fost semnat un acord de coaliţie pentru perioada 2021-2025 între Partidul Conservator Liberal (VVD, membru al grupului Renew Europe), Partidul Democraţii 66 (D66, membru al grupului Renew Europe), Apelul Creştin-Democrat (CDA, membru al grupului PPE) şi Uniunea Creştină (membră a grupului PPE). La 10 ianuarie acest an a fost instalat actualul guvern de coaliţie condus de premierul Mark Rutte (VVD).
Parlamentul European a adoptat, marţi, cu o largă majoritate, o rezoluţie nonlegislativă în care cere Consiliului Uniunii Europene ca, până la sfârşitul anului 2022, să ia toate măsurile necesare pentru a adopta decizia privind admiterea României şi Bulgariei în spaţiul Schengen de liberă circulaţie. Pentru extinderea spaţiului Schengen este nevoie de o decizie cu unanimitate a Consiliului UE.
În prezent, dintre ţările membre ale UE, doar Bulgaria, Croaţia, Cipru, Irlanda şi România nu fac parte din spaţiul Schengen, care include, de asemenea, state ce nu sunt membre ale blocului comunitar (Islanda, Norvegia, Elveţia şi Liechtenstein).