Sari direct la conținut

Cristian Pomohaci, caterisit de 5 ani, a transformat un local în biserică și continuă să oficieze nestingherit slujbe / Avertismentul Arhiepiscopiei Alba

HotNews.ro
Cristian Pomohaci, Foto: Facebook Cristian Pomohaci
Cristian Pomohaci, Foto: Facebook Cristian Pomohaci

​Fostul preot Cristian Pomohaci – caterisit în 2017 după scandalul în care a fost acuzat de racolare de minori în scopuri sexuale – continuă să oficieze slujbe în garajul casei sale din localitatea Moșuni (Moșuni) și, mai mult, a cumpărat un local pe care l-a transformat în biserică, spune Arhiepiscopia Ortodoxă a Alba Iuliei. Aceasta îi avertizează pe credincioși să nu meargă la slujbele sale, care „le pot aduce multă suferință și necaz în viață, pe plan spiritual și fizic”.

Arhiepiscopia Ortodoxă a Alba Iuliei a transmis o circulară către toate mănăstirile și parohiile din județul Mureș, în care afirmă că, deși nu mai are calitatea de preot, Cristian Pomohaci, fost paroh al parohiei Moșuni, „a continuat să mimeze preoția” și să facă slujbe religioase în garajul casei personale din localitatea Moșuni.

Mai mult, de curând, Pomohaci a cumpărat un local în localitatea Ernei, județul Mureș, pe care l-a transformat în biserică sau mănăstire, fiind împodobit cu iconostas și cu obiecte de cult, oficiindu-se acolo slujbe specifice Bisericii Ortodoxe.

  • „Prin urmare, îndemnăm pe toți credincioșii Eparhiei noastre să nu frecventeze acest locaș, deoarece nu este o biserică sfințită de către un episcop ortodox, după rânduială ortodoxă. De asemenea, tot ceea ce se săvârșește acolo de către domnul Cristian Pomohaci și ajutoarele acestuia nu este valid, nu aduce binecuvântare și har celor ce participă la astfel de slujbe.
  • Dimpotrivă, le poate aduce multă suferință și necaz în viață, pe plan spiritual și fizic. Totodată, vă aducem la cunoștință că domnia sa este cercetat de către organele statului cu privire la infracțiunea de port ilegal de uniformă, deoarece Biserica Ortodoxă Română, prin instanțele ei de judecată, i-a interzis acestuia dreptul de a mai purta reverendă și veștminte preoțești sau de a mai sluji cele sfinte”, mai arată Arhiepiscopia Ortodoxă a Alba Iuliei.

În octombrie 2017, fostul preot Cristian Pomohaci si-a pierdut devinitiv dreptul de a sluji în biserică, conform deciziei Sinodului Mitropolitan al Mitropoliei Ardealului.

Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a preluat, în 2017, dosarul deschis de Parchetul de pe lângă Judecătoria Târgu Mureş, în care preotul Cristian Pomohaci este acuzat de infracţiuni de racolare de minori în scopuri sexuale. Sesizarea a fost făcută după ce în spaţiul public a apărut o înregistrare audio în care preotul Cristian Pomohaci i-ar fi promis unui adolescent că îl va plăti dacă va întreţine relaţii sexuale cu el. Spre finalul înregistrării, cel care se presupune a fi preotul Pomohaci îi spune băiatului că între ei doi a fost, de la bun început, ”ceva special”, amintindu-i cum s-au întâlnit.

Acesta nu este singurul dosar în care este vizat Pomohaci. El este urmărit penal de către procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pentru evaziune fiscală în formă continuată. „În perioada ianuarie 2012 – octombrie 2017, sustrăgându-se de la îndeplinirea obligaţiilor fiscale prevăzute de Codul fiscal, a declarat la organul fiscal teritorial venituri obţinute din cedarea folosinţei bunurilor imobile aflate în proprietatea sa mai mici decât cele obţinute în realitate”, se arată într-un comunicat de presă al Parchetului General.

Mai exact, procurorii îl acuză pe fostul preot Cristian Pomohaci că nu a declarat 684.487 lei, echivalentul a 152.883 euro, sumă aferentă cedării folosinţei a 11 bunuri imobile pe care le deţine. Astfel, bugetul general consolidat al statului a fost prejudiciat cu 136.572 lei, din care 114.687 lei reprezintă impozit pe venit, iar 21.885 lei contribuţia la asigurările sociale.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro