[P] În sezonul lui Singur acasă, alege să fii #sigurACASĂ
România este țara cu cei mai mulți proprietari de locuințe din UE, ceea ce ne-ar putea face să credem că și nivelul de preocupare față de măsurile de protecție necesare este direct proporțional. Din păcate însă, doar aproape 20% din locuințele românilor sunt protejate printr-o asigurare împotriva riscurilor catastrofale, precum inundațiile, alunecările de teren sau cutremurele, deși încheierea unei asigurări pentru acoperirea acestor riscuri este obligatorie prin lege. Dacă ne raportăm și la alte riscuri care pot afecta locuințele, vorbim de mai puțin de două din zece locuințe asigurate și pentru alte riscuri, de genul incendiilor, exploziilor sau furtului.
Furtul din locuințe nu este doar povestea de la știri. Ți se poate întâmpla și ție.
Am fi tentați să credem că furtul din locuințe face parte din categoria acelor întâmplări care îi afectează întotdeauna pe alții. Ei bine, un astfel de risc se produce și, din nefericire, are o frecvență suficient de mare, astfel încât să fim mai preocupați de luarea unor măsuri de protecție. Conform datelor oferite de Poliția Română, în primele luni din 2022, s-a înregistrat un total de 7.669 de cazuri de furt din locuințe, dintre care 4.075 în mediul urban.
Și pentru că sărbătorile sunt aproape și cei mai mulți dintre noi vom fi plecați de acasă, conform statisticilor, probabilitatea furtului de bunuri din locuințe crește exponențial în asemenea perioade. De aceea, poate că merită să ne luăm câteva minute, printre pregătirile de sărbători, să aruncăm un ochi peste proiectul lansat de UNSAR (Uniunea Națională a Asigurătorilor din România) și ARTS (Asociația Română pentru tehnică de securitate), în parteneriat cu Poliția Română. Campania #sigurACASĂ este un demers de conștientizare a riscului de furt din locuințe care își propune să aducă în atenția opiniei publice incidența și impactul acestui fenomen, dar și instrumentele pe care românii le au la dispoziție pentru a-și proteja investiția, bunurile personale și chiar securitatea proprie și a familiei.
Cele mai rapide și eficiente metode de prevenție la care putem apela
Achiziția unei locuințe presupune o investiție de bani, timp și energie. Dar nimic din toate acestea nu protejează eficient o locuință împotriva riscului de furt. O soluție eficientă de prevenție o reprezintă achiziția unor sisteme antiefracție (sisteme de alarmă și sirene pentru ferestre sau uși, senzori de mișcare sau camere video, ferestre și uși rezistente antiefracție etc.).
Totodată, este foarte importantă și încheierea unei polițe de asigurare facultativă. Aceasta oferă un sprijin financiar important în cazul ivirii unor situații nefericite, printre care și furtul din locuință. Avantajul unei polițe de asigurare constă în faptul că protejează locuința și împotriva multor altor riscuri, precum incendiu, explozie, catastrofe naturale, cutremure, avarii la instalațiile de apă și canalizare etc., acoperind, în același timp și eventualele daune pe care proprietarii ar putea să le provoace vecinilor.
Așadar, dincolo de bucuria achiziționării unei locuințe proprii, este foarte important să înțelegem și faptul că aceasta trebuie să fie protejată. Campania #sigurACASĂ este doar unul dintre demersurile UNSAR de educare a consumatorilor români cu privire la importanța și beneficiile asigurărilor, ca instrumente de protecție financiară care pot spori calitatea vieții.
Alege să fii #sigurACASĂ și de sărbători, alături de cei dragi!