VIDEO Grevă generală în învățământ. Examenele naționale „ar putea fi bulversate” – anunțul sindicatelor / „Părinții să își țină copiii acasă”, „Nemulțumirea a ajuns la extrem” / Reacția ministrului Educației
Profesorii vor organiza o grevă de avertisment miercuri, între orele 11.00 și 13.00, iar sindicatele din educație anunță că decizia este ca din 22 mai să aibă loc și o grevă generală în unitățile de învățământ unde există membri de sindicat, nemulțumirile vizând în special salariile cadrelor didactice.
14:35 Ministrul Educației, Ligia Deca, a reacționat la câteva ore de la anunțul privind declanșarea grevei, ea spunând, la Parlament, unde a fost așteptată de jurnaliști, că este „convinsă că se vor găsi soluții”.
Ministrul Educației: Nu cred că ar trebui pusă în pericol în niciun fel structura anului şcolar sau procesul educaţional
- „Astăzi am semnat un ordin de ministru pentru componența echipei de negociere ptentru contractul colectiv de muncă în învățământ și în zilele următoare vom chema federațiile sindicale pentu discuții pe contractul colectiv de muncă.
- Aceasta a fost, de altfel, și principala revendicare – mai sunt și alte chestiuni care tin de sporuri, măriri, numai că aceste aspecte țin de Ministerul Finanțelor”, a declarat Deca pe holurile Parlamentului, răspunzând întrebărilor jurnaliștilor.
Ea a mai spus că nu „crede că ar trebui pusă în pericol în niciun fel structura anului şcolar sau procesul educaţional”:
Întrebată ce salariu crede că ar trebui să aibă un profesor pentru a fi motivat, Deca a răspuns:
- „În aceste grile pe care le-am şi transmis Ministerului Muncii, am plecat de la principiul că întreaga grilă din învăţământ pleacă de la nivelul salariului mediu pe economie. Asta înseamnă, per ansamblu, o creştere în medie de 60 la sută pentru cadrele didactice, cu o reaşezare a anumitor poziţii.
- De exemplu, directorii de şcoală să aibă un salariu motivant, corespunzător cu responsabilităţile pe care şi le asumă şi cu rolul lor hotărâtor în succesul procesului educaţional. Plecând de la aceste principii, sigur că pe fiecare funcţie didactică şi grad putem să găsim salariul motivant.
- Din punctul nostru de vedere, aceasta este soluţia. Sigur că înţelegem că pot fi constrângeri bugetare, de aceea am şi spus că suntem gata să ne aşezăm la masa dialogului cu celelalte ministere care au un cuvânt de spus: Ministerul Muncii, Ministerul Finanţelor şi, sigur, cu federaţiile sindicale”.
Reprezentanții federațiilor din educație – Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ, Federaţia Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret” şi Federaţia Naţională Sindicală „Alma Mater” – au susținut marți o conferință de presă în care au anunțat deciziile luate, spunând că Guvernul nu s-a ținut de promisiuni: „După cinci luni de proteste, Guvernul României, din păcate, a fost impasibil. Au fost doar promisiuni nepuse în practică”.
Examenele naționale „ar putea fi bulversate”
Liderii sindicali spun că este prima grevă generală care se declanşează la final de an şcolar, astfel că examenele naţionale – Evaluarea Națională și Bacalaureatul – „ar putea fi bulversate”:
- „Nu uitați, este prima grevă generală la final de an școlar. Au existat doar două greve generale – în 2000, în iarnă, și în 2005 (…)
- Nemulțumirea a ajuns la extrem. Dragi colegi, dacă v-ați săturat să fiți umiliți, protestați! Fiți adevărate modele pentru copiii noștri, să lupte pentru drepturile lor”.
„Părinții trebuie să fie alături de noi”
- „Fac apel către părinți să înțeleagă și recomandăm, în același timp, să țină copiii acasă, pentru că sunt foarte multe situații în care 100% au votat pentru grevă sau procentele sunt foarte mari.
- Este mai înțelept să rămână copiii acasă decât să vină la școală și să nu aibă cine să stea cu ei. Acolo unde sunt colegi care au spus nu, nu au decât să se ocupe de ei, dar grevă înseamnă încetarea lucrului și nu se pun absențe, nu se predă, nu se evaluează.
- De aceea, părinții trebuie să fie alături de noi, să înțeleagă că dacă ai lor copii vor să aibă un învățământ de calitate nu se poate ca dascălii să fie în continuare umiliți, nu se poate ca în anul 2023 un profesor debutant să câștige 2.500 de lei, a spus liderul FSLI, Simion Hăncescu.
Și universitățile se alătură grevei
Și cadrele didactice din universități se alătură grevei din 22 mai, conform liderului Alma Mater, Anton Hadăr:
- „Începe sesiunea în două săptămâni. Este foarte posibil să avem examene anulate sau amânate și ne cerem scuze studenților și părinților (…)
- Federația noastră, chiar dacă are un procentaj mai mic de doar 40 la sută% care va fi îmbunătățit până la sfârșitul săptămânii, când vom finaliza referendumul, va putea să participe la protest. Cei care au semnat pentru grevă participă la grevă.
- Avem procentaj de peste 85% în unele universități, după cum avem procentaje foarte mici în unele universități, acolo unde adeziune este mică”.
Reprezentanții federațiilor din educație au mai spus că s-ar fi așteptat ca după protestele din stradă de săptămâna trecută să fie chemați la discuții, însă „guvernanții își împart portofolii”.
„România Educată se face cu profesori educaţi, bine şcoliţi”
Conform acestora, la anterioarele greve ale angajaţilor din învăţământ preşedinţii în funcţie au avut discuţii cu reprezentanţii cadrelor didactice, însă Klaus Iohannis, care a lansat proiectul „România Educată”, nu a avut nicio întâlnire cu ei.
- „Aşteptam din partea preşedintelui ţării să ne întâlnim cu domnia sa. Ne-am întâlnit ieri (luni – n.r.) cu un consilier prezidenţial, o doamnă distinsă, care reprezintă interesele sănătăţii, nu a venit nimeni din domeniul educaţiei. (…)
- Preşedintele întârzie să susţină educaţia. Îi readuc aminte atât preşedintelui, cât şi Guvernului că România Educată se face cu profesori educaţi, bine şcoliţi.
- Vrem să avem în scurtă vreme zece inşi pe un loc la intrarea în sistem. Astăzi vin cei care nu-şi găsesc serviciu în alte părţi”, a declarat liderul federaţiei Alma Mater, Anton Hadăr.
Reacția Federației naționale a părinților
Președintele Federației Naționale a Părinților, Iulian Cristache, face apel către directorii unităților de învățământ să anunțe din timp dacă școala respectivă are întreg personalul angajat în grevă, astfel încât părinții să poată găsi soluții pentru a nu-și lăsa copiii nesupravegheați.
- „Sper că, măcar în ultimul moment, guvernul să invite la discuții liderii sindicali și să ajungă la un acord privind un calendar de implementare a cerințelor.
- Elevii nu sunt vinovați pentru lipsa de reacție și responsabilitate a clasei politice; întreruperea ritmului de învățare, în special pentru elevii care vor susține examenele naționale, dăunează grav pregătirii lor”, a scris pe Facebook Iulian Cristache.
Referendum: peste 71% din cadrele didactice sunt de acord cu declanșarea unei greve generale
Colegiul național al liderilor Federației Sindicatelor Libere din Învățământ a decis luni organizarea mai multor acțiuni de protest. În decizia adoptată de FSLI se precizează că rezultatele referendumului organizat în rândul membrilor de sindicat arată că 71,29% dintre aceștia ar fi de acord cu declanșarea grevei de avertisment începând din 22 mai.
Deciziile FSLI:
- „În data de 17 mai 2023 se desfășoară greva de avertisment în instituțiile și unitățile de învățământ unde există membri de sindicat ai Federației Sindicatelor Libere din Învățământ, în intervalul orar 11:00-13:00.
- Se declanșează greva generală începând din data de 22 mai 2023, în instituțiile și unitățile de învățământ unde există membri de sindicat ai Federației Sindicatelor Libere din învățământ”.
Peste 10.000 de sindicaliști din învățământ au ieșit în stradă, în ultima săptămână, revendicările fiind de natură salarială, dar și privind infrastructura de educație. Sindicaliștii s-au întâlnit în fața Guvernului și au plecat în marș pe Calea Victoriei spre Parlament.
Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ, Federaţia Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret” şi Federaţia Naţională Sindicală „Alma Mater” spunea că acţiunea urmăreşte să atragă atenţia asupra problemelor cu care se confruntă sistemul de învăţământ românesc, în mod special angajaţii – personalul didactic, nedidactic şi didactic auxiliar. Sindicatele din educaţie au început protestele încă din aprilie, când au pichetat timp de două zile sediul Guvernului.
Revendicările federaţiilor sindicale din educație:
- „Majorarea salariilor personalului din învăţământ, în conformitate cu importanţa socială a muncii prestate, plecând de la principiul salariul profesorului debutant să fie cel puţin egal cu salariul mediu brut pe economie, salarizarea întregului personal didactic de predare urmând să se realizeze în mod progresiv, în raport de funcţie, studii, vechime şi grad didactic;
- Instituirea regulii indexării anuale a salariilor personalului plătit din fonduri publice, cu rata inflaţiei;
- Plata orelor suplimentare efectuate de personalul didactic auxiliar şi nedidactic;
- Acordarea sporurilor pentru condiţii de muncă personalului din învăţământ;
- Acordarea drepturilor prevăzute în legislaţia în vigoare şi contractele colective de muncă aplicabile (decontarea navetei, plata indemnizaţiei de instalare, acordarea concediului de odihnă suplimentar, compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat etc.);
- Creşterea anuală a investiţiilor în învăţământ, pentru îmbunătăţirea bazei materiale şi a infrastructurii;
- Renunţarea la aplicaţia EduSal şi înlocuirea acesteia cu un program informatic de salarizare gestionat şi administrat de Ministerul Educaţiei”. (Foto: Dreamstime.com)