Sari direct la conținut

VIDEO Decizia sindicatelor din educație după discuțiile de la guvern: „Mesajul nostru este clar – de luni va fi grevă generală” / „Nu ne-am dorit greva, era obligația Guvernului să vină cu soluții” / Ciucă: Am avut un dialog foarte bun

HotNews.ro
Greva de avertisment in educatie, Foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Greva de avertisment in educatie, Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Negocierile avute miercuri de federațiile sindicale din educație cu premierul Nicolae Ciucă au eșuat, sindicaliștii anunțând că mesajul lor este „clar” – de luni, 22 mai, de la ora 08.00, cadrele didactice vor intra în grevă generală. Amintim că astăzi, între orele 11.00 – 13.00 a avut loc o grevă de avertisment în toate școlile în care există membri de sindicat.

Astfel, peste 100.000 de cadre didactice ar urma să intre în grevă generală, prima după 18 mai, revendicările fiind legate în principal de salarizare.

Sindicate: Greva care a fost anunţată va începe luni, 22 mai, în toate unităţile de învăţământ preuniversitar

15:22Nicolae Ciucă:

  • Am avut un dialog foarte bun și voi susține că educația e o prioritate pentru actuala coaliție
  • În urma discuțiilor am prezentat care sunt posibilitățile bugetare ale Guvernului în momentul de față. Ne-am angajat să închidem Anexa 8 din legea 153. Este o anexă și o asumare care vizează toate categoriile profesionale care au rămas în acea anexa.
  • De asemenea, ne-am asumat că în programul de guvernare care va fi aprobat săptămâna viitoare împreună cu sindicatele vom înscrie textul convenit din care să rezulte că educația e prioritate națională, inclusiv pe componenta de salarizare. Luni vom avea o nouă întâlnire.

Surse guvernamentale au declarat miercuri că „impactul bugetar este de 300 milioane de lei în acest an pentru creșterea salariilor tuturor categoriilor din Anexa 8. Legea salarizării va fi adoptată în septembrie, după ce vor fi colectate toate datele.”

15:10Anunțul liderilor sindicali după discuțiile avute la guvern cu premierul Nicolae Ciucă.

  • Promisiunile sunt subțiri – că educația va fi prioritară.
  • Greva care a fost anunţată va începe luni, 22 mai, în toate unităţile de învăţământ preuniversitar
  • Nu avem niciun motiv în momentul de faţă să renunţăm la această formă extremă de protest
  • Nu ne-am dorit-o, era obligaţia Guvernului şi a celor care au putere de decizie, cunoscând problemele noastre, să vină cu soluţii mult mai rapide
  • Şi, aşa cum i-am transmis şi domnului prim-ministru şi domnului Ciolacu, apare o mare problemă, cea legată de credibilitate
  • De luni va fi grevă generală. E posibil să mai fie o discuție cu premierul, dar până atunci mesajul este clar – va fi grevă generală dinn 22 mai, de la ora 8.00.
  • Până acum, guvernanții nu au vrut să își asume grilele de salarizare.

13:01Preşedintele Federaţiei Naţionale a Asociaţiilor de Părinţi, Iulian Cristache, spune că este 100% de acord cu greva generală din învăţământ şi îi îndeamnă pe profesori să meargă până la capăt cu acest demers.

  • „Sunt 100% de acord cu această grevă. Îi îndemn să meargă până la capăt pentru că nu se mai poate, ne-am săturat să stăm cu mâna întinsă la această clasă politică care îşi bate joc efectiv de ţară, nu de sistemul educaţional”, a declarat Iulian Cristache, miercuri, la Prima News, conform News.ro.

12:28 Ministerul Educației și federațiile sindicale din învățământul preuniversitar – Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Haret” și Federația Sindicatelor Libere din Învățământ – transmit, într-un comunicat de presă comun, concluziile discuțiilor pe care le-au avut astăzi, în cntextul grevei de avertisment declanșate de cadrele didactice:

  • „Creșterile salariale și alte drepturi de natură salarială solicitate de federațiile sindicale nu fac obiectul contractului colectiv de muncă. Prin urmare, acestea nu pot fi negociate cu Ministerul Educației.
  • În ceea ce privește salarizarea cadrelor didactice, Ministerul Educației a înaintat către Ministerul Muncii și Solidarității Sociale, prin adresa nr. 8.551/16.02.2023, o serie de propuneri privind noile grile de salarizare pentru personalul didactic, didactic auxiliar și nedidactic. Adresa este semnată și asumată de reprezentanții tuturor federațiilor sindicale în domeniul învățământului, inclusiv învățământul superior. Ministerul Educației susține principiul stabilirii salariului de bază al profesorului debutant la nivelul salariului mediu brut pe economie, urmând ca întreaga grilă să fie construită pornind de la acest principiu.
  • Pentru negocierile privind contractul colectiv de muncă, Ministerul Educației a emis ordinul de ministru nr. 4.200 privind constituirea comisiei de negociere a acestuia în data de 16.05.2023. Mâine, 18.05.2023, va avea loc prima întâlnire a comisiei constituite în vederea negocierii unui nou contract colectiv de muncă.
  • Între Ministerul Educației și reprezentanții federațiilor sindicale din învățământul preuniversitar există o relație de parteneriat, bazată pe principiile dialogului social. Avem încredere că, prin toate opțiunile disponibile în ceea ce privește dialogul social, vom găsi cele mai responsabile soluții, atât pentru personalul din învățământ, cât și pentru elevii și părinții din România”.

Lider sindical: „În acest moment nu există niciun motiv ca profesorii să renunțe la greva generală”

11:20 Marius Nistor, președintele Federației Spiru Haret, a declarat, miercuri, că în acest moment nu există niciun motiv ca profesorii să renunțe la greva generală. De la ora 13.00, sindicaliștii urmează să se întâlnească la guvern cu premierul Nicolae Ciucă.

„În momentul de față nu avem niciun motiv să renunțăm”, a spus el.

Anunţul referitor la greva de avertisment a fost făcut, marţi, într-o conferinţă de presă la care au participat reprezentanţii celor mai mari federaţii sindicale din Educaţie, potrivit news.ro.

„Greva generală va fi precedată, conform prevederilor legislaţiei în vigoare, de declanşarea unei greve de avertisment care va avea loc în 17 mai, în intervalul orar 11.00 – 13.00, cu încetarea tuturor activităţilor specifice care ar trebui să se desfăşoare în unităţile de învăţământ preuniversitar”, a afirmat Marius Nistor, liderul Federaţiei ”Spiru Haret”.

Potrivit sindicaliştilor, greva generală ar urma să fie declanşată de luni, 22 mai, dată la care ar urma să fie votate în Senat legile Educaţiei.

Pentru declanşarea grevei generale s-au pronunţat peste 70% dintre membrii principalelor sindicate din domeniu.

„Conform datelor referendumului declanşat de Federaţia Sindicatelor din Educaţie Spiru Haret împreună cu FSLI (…) din cei 70.000 de membri de sindicat 73,23% s-au exprimat în favoarea declanşării grevei generale cu începere din 22 mai”, a mai declarat Marius Nistor.

„Nemulţumirile sunt arhicunoscute, nu cred că mai e momentul să le amintim: de la salarii umilitoare, prăbuşirea puterii de cumpărare din cauza inflaţiei, anomalii în ceea ce priveşte salarizarea celor care ocupă funcţii de conducere şi altele. Prin urmare, în urma acestui referendum, la nivelul Federaţiei Sindicatelor din Învăţământ procentul de grevă este de 71,29% din totalul membrilor de sindicat, ceea ce înseamnă foarte mult. (…) Acesta este rezultatul, este voinţa oamenilor de a declanşa conflictul colectiv de muncă şi de a intra în grevă generală”, a declarat, la rândul său, liderul FSLI, Simion Hăncescu.

Revendicările federaţiilor sindicale din educație:

  • „Majorarea salariilor personalului din învăţământ, în conformitate cu importanţa socială a muncii prestate, plecând de la principiul salariul profesorului debutant să fie cel puţin egal cu salariul mediu brut pe economie, salarizarea întregului personal didactic de predare urmând să se realizeze în mod progresiv, în raport de funcţie, studii, vechime şi grad didactic;
  • Instituirea regulii indexării anuale a salariilor personalului plătit din fonduri publice, cu rata inflaţiei;
  • Plata orelor suplimentare efectuate de personalul didactic auxiliar şi nedidactic;
  • Acordarea sporurilor pentru condiţii de muncă personalului din învăţământ;
  • Acordarea drepturilor prevăzute în legislaţia în vigoare şi contractele colective de muncă aplicabile (decontarea navetei, plata indemnizaţiei de instalare, acordarea concediului de odihnă suplimentar, compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat etc.);
  • Creşterea anuală a investiţiilor în învăţământ, pentru îmbunătăţirea bazei materiale şi a infrastructurii;
  • Renunţarea la aplicaţia EduSal şi înlocuirea acesteia cu un program informatic de salarizare gestionat şi administrat de Ministerul Educaţiei”.

Reprezentanţii sindicatelor au ţinut să precizeze că aceasta este prima grevă generală care se declanşează la final de an şcolar, subliniind că examenele naţionale susţinute de absolvenţii claselor a VIII-a şi a XII-a ”ar putea fi bulversate” de conflictul de muncă.

De asemenea, ar putea fi prima grevă generală după 18 ani.

Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a afirmat, marţi seară, că speră că nu se va ajunge la grevă generală şi a anunţat că, în cursul zilei de miercuri, va avea noi discuţii cu sindicaliştii.

Ea a făcut apel la cadrele didactice să supravegheze elevii pe durata grevei de avertisment:

„Eu fac apel la cadrele didactice (…) să supravegheze elevii, chiar dacă nu ţin orele pentru că este absolut normal să nu avem sincope în procesul educaţional şi să nu aducem necazuri familiilor care ştiu că au copiii la ore”.

(Foto: Dreamstime.com)

ARHIVĂ COMENTARII
demaGOGU • 2023-05-17 08:13:00
Vom vedea daca romanii au invatat ceva de la 'fratii' lor francezi.
32 17
[deleted] • 2023-05-17 09:59:58
Acest comentariu a fost șters.
5 34
crdf • 2023-05-17 11:22:53
Da, și nu numai pe ei (fără glumă).
24 13
[deleted] • 2023-05-17 12:13:07
Acest comentariu a fost șters.
5 18
transpenibilus • 2023-05-17 16:07:25
Ura de clasa, ceva tipic faSScistilor ruZZ sexoleninisti. UPA, UPA, UPA!
6 6
demaGOGU • 2023-05-17 16:21:07
Nu. Ii vreau in strada pana isi primesc drepturile.
7 8
rad_prostii • 2023-05-17 17:51:50
care drepturi, de a fi submediocri?
7 11
demaGOGU • 2023-05-17 18:12:04
Dreptul de a va educa rejetonii pentru mai mult decat salariul min brut.
13 4
[deleted] • 2023-05-17 19:03:14
Acest comentariu a fost șters.
1 5
[deleted] • 2023-05-17 18:17:38
Acest comentariu a fost șters.
5 7
mihai18 • 2023-05-17 21:23:56
Nu e chiar asa. Cand te amgajezi undeva, ai obligatii si stii ca la sf de luna iei o plata. Profesorii au an de an obligatii mereu mai mari, raportari, referate. Plata e relativ stationara de cativa ani. La privat ar sta cineva in asemenea conditii ? Dvs v ati angaja maine profesor (locuri sunt) pt 2500 lei ( full time), 1200 part time ?
6 1
[deleted] • 2023-05-17 22:41:55
Acest comentariu a fost șters.
0 8
rad_prostii • 2023-05-17 22:52:55
esti de acord sa dea profesorii examene pe posturile pe care le ocupa? Marea majoritate nu ar obtine media 5
0 3
Annona • 2023-05-17 22:54:59
Ce este full time la profesori? Te rog, cu cifre. Nu îmi spune despre corectat lucrări și pregătit lecții. Predați aceleași lecții de ani întregi. Corectatul cat timp poate lua, și oricum din experiența de la școală a fiicei mele, vad că profesorii nu se deranjează să corecteze vreo greșeală de ortografie, doar ce este relevant pentru ce au predat, iar daca observa aceeași greșeală care arata limpede că elevul nu a înțeles, își văd de treabă, nu explică suplimentar Deci sa auzim. 2500 Ron full time pentru cate ore pe zi? 1200 part time pentru...or fi minute pe zi?
2 7
[deleted] • 2023-05-18 10:13:18
Acest comentariu a fost șters.
0 1
gmb72 • 2023-05-17 08:21:06
Pai ce sa facă Guvernul mai întâi, tumba de rotire între Ciuca și Ciolacu, sau sa negocieze cu profesorii? Și ce sa negocieze, ca legea educației a fost conceputa in înaltele sfere cotroceniote, e intangibila și nemodificabila, decât pe ici, pe colo, în părțile ne-esentuale. Poate, primul profesor al tarii, fizicianul Iohannis, sa incerce o mediere între profesori și fostul-noul Guvern, dar acum e în Islanda și când revine cine știe pe unde mai pleacă?!? Mai sunt atâtea locuri de vizitat...
4 34
Ramsey • 2023-05-17 22:46:06
La scris comentarii tampite toti se pricep....
2 1
HotTree • 2023-05-17 08:36:17
E bine sa tinem minte ceva simplu. Greve au fost doar in perioadele cat a fost PSD la guvernare. Cat a fost PNL singur sau cu USR nu a existat astfel se lucruri. Cat a fost Kovesi nimeni nu maraia in front. ...doar ca informatie, nu zic ca prind curaj doar cand pisica nu e acasa.
35 7
ovi84 • 2023-05-17 09:58:10
Pai normal ca PSD aduce cela mai mari neechitati. Un sofer 5000 lei, un profesor 2500. Sa mai zic? Ati vazut programul de guvernare? Iar s au apucat sa arunce cu bani in familii cu multi puradei, vouchere peste vouchere. Numai de investitii nu se tin. Pai daca au banj sa arda pe foc ar trebui sa aibe bani si pt educatie.
6 29
mos ion roata • 2023-05-17 17:10:19
Efortul psihic si fizic este mult mai mare la un sofer deci merita dublu fata de unii dascali care produc doar rebuturi.Soferul nu poate rata nimic.
11 11
bogdan1477 • 2023-05-17 18:32:30
Asta-i din categoria "Noi muncim, nu gandim"
8 4
chhe • 2023-05-17 19:03:35
Macar soferul acela sta concentrat opt ore pe zi. Cu ce esti mai bun de-l iei ca termen de comparatie?
1 3
aqualung • 2023-05-18 12:55:48
Păi și acum cine e ministru la educație? Nu de la PNL? Nu cumva fix acum e momentul în care se negociază niște ministere și niște influențe?
0 0
Paul_ • 2023-05-17 08:41:16
Pentru cei care se plang de calitatea profesorilor, trebuie sa stie ca oamenii de calitate trebuie platiti. Asa ca cei care ar fi putut fi profesori foarte buni sunt acum corporatii. Cand va fi la Iasi la facultatea de Matematica concurenta la fel de mare ca la Informatica sau AC, atunci sa stiti ca salariile din educatie vor fi acolo unde trebuie. Sau cand veti auzi ca la facultatea de Matematica se da examen de admitere asa cum se da la Informatica sau la AC. Am ales Iasul pentru ca nu facultatile de Matematica si Informatica sunt separate.
15 33
[deleted] • 2023-05-17 10:01:37
Acest comentariu a fost șters.
14 21
Paul_ • 2023-05-17 11:52:33
Nu poti compara notele de la 5-8 de la scolile care au cerere mare (acolo unde parintii isi fac muratie pentru a isi da copilul la scoala), cu cele de la celelalte scoli. Sau cu cele din mediul rural.
8 18
[deleted] • 2023-05-17 12:14:28
Acest comentariu a fost șters.
11 10
jorj_bv • 2023-05-17 15:40:44
si ce profesor mai merge la scolile vazute ca proaste?. Ca acolo raman sau merg foarte multi din cei fara dorinta de scoala. O gramada de licee si colegii si-au deschis cursuri de gimnaziu, multi au crezut ca inseamna ceva, macar ca au program de dimineata. Sa zicem ca sunt mai spalate ca restul macar prin selectie. Profesori buni exista la astea, dar exista si ciurucuri. Inclusiv la nivel de director care nu se pricepe sa predea. Dar dupa capacitate, cand elevul intra la cursuri liceale cu sub 5 la capacitate, dar tu vrei sa-l scoti cu 6 in Bacalaureat e cam utopie. Plus ca in liceu apar hormonii, anturaj, gagici, copii pleaca mai departe de casa sau sunt lasati mai liber.
1 5
[deleted] • 2023-05-17 16:20:54
Acest comentariu a fost șters.
4 3
pehash • 2023-05-17 15:55:10
De ce nu le poți compara? Nu este aceeași programă școlară? Notele nu trebuie să reflecte în mod egal cunoștințele elevilor?
2 12
[deleted] • 2023-05-17 16:03:24
Acest comentariu a fost șters.
3 10
chhe • 2023-05-17 16:31:53
cererea e mare acolo unde sunt profesori buni. egalitarismul proletar ne-a dus la dezastrul din invatamant. cititori de slide-uri
5 7
mos ion roata • 2023-05-17 17:03:25
Daca ne luam dupa rezultatele obtinute,profesorilor ar trebui sa li se reduca salariile .(la mare parte dintre ei)
7 9
HP • 2023-05-17 13:28:31
Cei care se plang nu inteleg cum functioneaza sistemul, deci se plang degeaba. Nu profesorul e de vina pentru faptul ca elevii sunt praf, ci chiar elevii si parintii lor. Profesorul e doar o unealta, in descrierea responsabilitatilor are doar predarea, strict, si aia in functie de programa materiei respective, pe care nu o stabileste profesorul. Si de ar preda bine, si de ar preda rau, profesorul, ca oricine care isi pierde ani din viata facand ceva util sociectatii, ar trebui sa fie recompensat printr-un salariu decent. La preturile din Romania, ar fi minim 1000 de euro net, iar dupa cate se lauda ficusul cu reforma, 2000 de euro net ar fi cinstit.
16 11
mos ion roata • 2023-05-17 17:05:56
Daca ma uit la rezultatele din invatamantul nostru gasesc ca este echitabil ca salariul mediu din invatamant sa fie undeva pe la 400 de euro
7 10
HP • 2023-05-17 20:03:08
E ok 400 de euro, fix cat va castiga si un elev iesit de pe mainile unui profesor hamesit de foame cu aia 400 de euro pe luna.
3 1
luci_p • 2023-05-17 15:07:07
Am intalnit multi absolventi ai Facultatii de Matematica ce urmeaza un master la Informatica. Chiar daca lasam salariul la o parte pentru moment, oportunitatile de angajare ale absolventilor de Matematica sunt mult mai reduse. Dar da, de acord ca meseria de profesor nu e foarte atractiva. Sunt doua tipuri de profesori: cei care nu au reusit sa faca altceva si cei care chiar au o pasiune pentru predat.
2 14
ion.daniel • 2023-05-17 18:37:15
Nu e doar salariul, e și faptul că politicul face legea in sistemul de învățământ. Nepotismul si pilele sunt la ordinea zilei. Locuri rezervate pentru cine trebuie, primarul și popa decid cine să fie profesor sau nu, inspectorul si directorul, numiți politic, da in cap la cine încearcă să schimbe ceva sau are ceva de comentat. Toți sunt mulțumiți cu status quoul. Singura lor nemultumire e salariu. Si nici ăsta nu trebuie sa fie prea mare, cat să ii tina la căldurică până votează în masă cu psd si pnl la următoarele alegeri că poate le mai pica și lor ceva
3 7
chhe • 2023-05-17 18:39:59
Cei care vor bani mai multi sunt aceiasi, nu le cresti calitatea marind salariul de-a valma. Ii invit sa vina in productie impreuna cu absolventii lor, marea majoritate sunt analfabeti functional. Absolventi de facultati care nu au auzit niciodata de numere complexe, fizica e precum chineza pentru ei. Din pacate, aceasta este regula, nu exceptia.
1 6
Paul_ • 2023-05-17 09:36:41
Cat de atractiv este sa lucrezi in invatamant? O spun cifrele. Ultima medie de admitere la facultatea de Matematica din Iasi este 6,35. Ultima medie de admitere la facultatea de Informatica din Iasi este 9,60. La ambele facultati admiterea s-a facut in 2022 pe baza notelor de Bacalaureat iar media de admitere a fost o medie ponderata intre media de la bacalaureat si nota de la Matematica sau Informatica. (60%-40% la Matematica si 50%-50% la Informatica)
5 15
EuConstat • 2023-05-17 15:50:40
Inainte munca la stat insemna sa stai la caldurica, pe un salariu ok, nimeni nu iti ameninta postul si te pesionai de acolo. Deci fara emotiile de la privat. Cum insa inflatia a explodat, iar salariile (cel putin din anumite sectoare) nu au tinut pasul, banii pur si simplu nu mai sunt suficienti, mai ales daca ai cumva si vreun credit ipotecar sau vreun copil de intretinut pe la facultate. Asa ca nu iti mai permiti sa stai comod pana la pensie, mai ales ca si moda meditatiilor s-a dus si oricum ajuta doar profesorii "renumiti" si anumite materii (iar scoaterea acelor materii de la examen, va reduce si mai mult numarul profesorilor care pot castiga un ban extra).
1 13
pehash • 2023-05-17 16:58:26
1. Nu trebuie sa termini Facultatea de Matematica daca vrei sa predai matematica in preuniversitar. Mai nou, nici macar nu trebuie sa termini o facultate de profil real... poti sa termini si teologie. 2. Si de la Facultata de Informatica poti sa ajungi profesor. In realitate, e cerere mare pentru ca e un domeniu practic, cu aplicabilitate larga. Alegi Matematica doar daca te pasioneaza atat de tare incat vrei sa faci cercetare in domeniu.
1 6
Paul_ • 2023-05-17 17:24:10
Asta cu absolventul de Informatica cate alege sa fie profesor este tare! Probabil trăim în lumi paralele. Venitul mediu brut a unui absolvent de Informatica din Iasi cu 3 ani vechime este 13,154 de lei. A unui profesor începător 3700.
4 4
pehash • 2023-05-17 17:46:32
Mă dorele, tu ești cam greu de cap. Păi am spus eu că trebuie să te faci profesor? Ți-am revocat explicat doar că nu este motivul pentru care una din facultăți are cerere mai mare decât cealaltă. Și îți garantez că din facultatea aia de informatică din Iași ies și rebuturi, ca peste tot. Dacă se intră cu 9.60, înseamnă că sunt de nota 6-7 in realitate.
3 5
Paul_ • 2023-05-17 19:37:47
Iti doresc sa ii predea fiului/fiicei tale unul care a luat 7 Bacalaureat si s-a tarat prin facultate din 5 in 5.
4 2
pehash • 2023-05-17 20:37:51
Nu-mi duce tu mie grija că am înțeles de mult care este singura soluție pentru a scăpa de pcr/fsn și electoratul lor...
1 3
Landser • 2023-05-17 09:42:27
Nu le mai ajung banii din meditatii?
12 10
Paul_ • 2023-05-17 11:18:11
Te rog sa convingi un absolvent de matematică-informatica să urmeze facultatea de Matematica nu cea de Informatica. Că să vezi cu ce te lupți, la Iași, ultima medie la facultatea de Informatica este 9,60, iar la Matematica 6,35. Și vrei profesori buni?
8 10
jorj_bv • 2023-05-17 15:43:00
stigma ca toti profesorii fac meditatii e falsa. Se fac la Mate, la Romana, la vreo materie pt bac sau daca vreun profesor de la clasa e hotarat sa se imbogateasca picandu-i pe toti si cerandu-le sa vina la meditatii.
3 8
[deleted] • 2023-05-17 16:22:15
Acest comentariu a fost șters.
0 5
pehash • 2023-05-17 16:59:09
Mai nou si la religie.. ca e materie de BAC in Rromanistan.
4 6
iqwe • 2023-05-18 06:29:33
Unii si au luat 6 case
1 1
xolv • 2023-05-17 10:09:17
PCR-PSD + Sindicate = Love
5 14
mihnea1976 • 2023-05-17 10:54:04
Salariile bugetarilor trebuie corelate cu cele din privat,o asa mare diferenta eu nu cred ca mai exista intr-o tara civilizata.Apoi trebuie sa stai intr-o anvelopa bugetara ceea ce inseamna ca nu poti sa consumi mai mult decat produci,Romania traieste acum pe datorie adica se imprumuta ca sa plateasca salarii si pensii ceea ce va duce la dezastru.Incompetentul de la finante se lauda ca se imprumuta ieftin dar daca tu nu folosesti banii pentru investitii nu rezolvi nimic (minte deoarece Romania se imprumuta cu dobanzi mari fata de ceilalti membri UE).Toti avem nevoie de bani dar mai trebuie sa iti si permiti sa arunci cu bani in mediul bugetar.
7 18
bumble-bee • 2023-05-17 14:39:37
Dacă se corelează salariile ar trebui și munca corelată. Ia sa văd bugetarii ajungând la 8 seara acasă.
4 24
Jackblack24 • 2023-05-17 15:58:04
Problema nu e ca ar trebui sa ajunga ei la 8 seara acasa, problema e ca tie ti se pare normal sa lucrezi 12h pe zi. Ce sa zic, poate ai gresit corporatia, sunt si oameni normali care au program 10-18 de exemplu. Iti spun eu, exista. Stiu, e socant.
14 13
Custetz • 2023-05-17 16:28:41
Aia de prin birourile MAPN vin la ora 10 la munca si la ora 2 sparg usa.
4 7
chhe • 2023-05-17 16:35:37
da, cei care au ore de la 4. )))
5 0
war4peace • 2023-05-17 16:07:46
Salariul mediu al unui bugetar este mai mare decât salariul mediu al unui angajat la privat. Așa, ca idee...
3 11
[deleted] • 2023-05-18 05:39:31
Acest comentariu a fost șters.
0 0
ED_1 • 2023-05-17 16:17:46
Im tarile civilizate diferenta este mult mai mare. De ce? Pentru ca toata lumea stoe circuitul banului in economie. La noi cine e de vina ca nu se stie cum circula banii? Hmmm...
1 1
bogdan1477 • 2023-05-17 18:35:45
In primul rand salariile bugetarilor trebuie corelate intre ele. Nu e normal ca un sofer de minister sa castige dublu fata de un sofer de primarie si triplu fata de un invatator. Nu mai zic de functionari care taie frunze la caini pe 5-10.000 de euro sau politisti care ies la pensie la 45 de ani si se angajeaza inapoi la stat. O grila salariala unitara si logica ar rezolva multe din probleme.
0 7
ciuma.rosie • 2023-05-17 15:37:00
….alea ne asigura libertatea si ne pun banii la adapost !
1 7
Retribution • 2023-05-17 15:38:12
Un ciomagar special infect are: -salariu 2x -contributie de 2,5x perioada mai redusa -pensie primita perioada de 4x mai lunga -valoare pensiei de 3x mai mare(ca%) Rezulta statul roman plateste un ciomagar infect de 60x mai mult decat pe un profesor. O sa iasa iara ciomagarii speciali infecti sa ii bata pana le creste PNL specialele.
3 14
Custetz • 2023-05-17 15:51:51
Aaaa,Aaaaa,Aaaa zise maCiuca..
1 10
spirache • 2023-05-17 17:03:59
Important este ca fabricile de meditații la hectar să funcționeze la capacitate maximă.
6 8
Un_individ • 2023-05-17 18:48:41
Asa iti iei 6 case.
0 4
kostake • 2023-05-17 17:07:06
Greva este dictata și susținută de PSD pe cai oculte. Hai acum cu actualul prim ministru,apoi se schimba și nu se mai poate. Un lucru este clar:liberalii sunt făcuți de pesedisti.chiar și cu pensiile speciale, în teritoriu se vede ca PNL nu dorește în timp ce PSD vrea sa le taie Cum mai pot vota un asemenea partid?Atenție usr pe aceasta filiera veți lua voturi multe dar se cere mai multa vizibilitate
4 6
chhe • 2023-05-17 18:44:29
hahahahaha, fiecare cu ce-l doare. am uitat ca sunt pe forumul frustratilor de la usr.
6 2
Propinatiu • 2023-05-17 17:12:43
Doar metroul poate deranja la greve.
1 4
rad_prostii • 2023-05-17 17:59:07
Se largeste gaura de la buget, se adauga profesorii incompatibili cu actul de invatamant
1 5
faracatuse • 2023-05-17 18:12:53
Nu se poate program Romania educata cu profesori platiti cu minim pe economie. Daca tot ne laudam ca schimbam ceva, eu zic ca trebuie inceput de la baza sistemului. Creatorii de destine sunt confortabili cu salariul, nu vin la job gandindu-se ca n-au ce pune pe masa si nu au bani de lumina, e ok. Preferam a doua varianta, atunci lasam gargara cu Romania Educata si ne asumam ca suntem natie de spalat batrani la popou.
7 2
chhe • 2023-05-17 19:00:45
Voua vi s-au marit mereu salariile pe aceleasi considerente, iar invatamantul a urcat doar in jos. Ce mai e de facut? Am aflat ca elevii si parintii sunt vinovati. Halal!
1 5
chhe • 2023-05-17 18:51:31
Ce moment oportun pentru o greva! Ca sa vezi cat de mult le pasa in realitate de invatamantul romanesc. Au intrat in jocul politic al ciumei rosii. Profita toata lumea, mai putin poporul, ca sa zic asa. Furatul caciulii - sport national. Liga eleno-romana.
2 3
aud_prostia_unora • 2023-05-17 18:54:50
Cati metri are un decametru? Seca(t) de multi!
2 2
Annona • 2023-05-17 22:04:35
Sunt de acord că în învățământ sunt oameni slab pregătiți și că salarii mult mai mari ar atrage oamenii mult mai calificați. Dar mă deranjează că cei care cer salarii mai mari sunt exact oamenii slab pregătiți din învățământ de care sperăm să scăpăm atunci când dorim mărirea salariilor
0 7
Ramsey • 2023-05-17 22:49:54
Profesorii sa produca mai intai copii scoliti, asta-i obligatia lor...si apoi sa ceara drepturi..
1 2
Annona • 2023-05-17 23:06:19
Fiica mea este clasa a 4-a într-o școală din București. Presupun că învățătoarea câștigă mai puțin decât își dorește (a făcut și ea în fața clasei comparația cu casierul de la supermarket, ceea ce mi s-a părut jenant, pentru că sunt copii in clasa care au părinți ce lucrează la supermarket și pentru că un învățător ar trebui să aibă (măcar) aerul că respectă toate slujbele, nu că privește de sus slujba de casier, care probabil va fi una dintre slujbele preferate de elevii ei, la ce nivel are învățătoarea. Dar altceva voiam să comentez. Învățătoarea stă la After school până la ora 18-19 (favorizând direct sau indirect elevi de la clasă) și apoi se plânge copiilor că ajunge târziu acasă
1 1
Annona • 2023-05-17 23:08:00
Că mai are și treburi casnice si că viața este grea. Altfel spus, ea recunoaște că viața pe care o duce, obositoare (de nevoie sau lăcomie) o face destul de inapta pentru a preda unor copii care au mare nevoie de ea. Daca se măresc salariile va renunța la After school, sau orice ban in plus prinde bine, indiferent ce efecte are asupra actului educațional?
0 0
Jebediah_Sanchez • 2023-05-18 02:56:31
Multa lume se plange de calitatea muncii profesorilor - daca rezultatele muncii lor sunt masurate dupa calitatea copiilor. Cateva considerente: - Cadrele didactice nu controleaza tot. Exista programe si tot felul de reguli care vin de la minister sau inspectorat. Sunt multi profesori buni care ar vrea sa procedeze altfel dar pur si simplu nu au cum. E un sistem antic (nu s-a schimbat mare lucru in ultimii 30-50 ani) si prost care trebuie schimbat. - Sa nu ignoram contributia parintilor la educatia copiilor. Nu doar cadrele didactice sunt responsabile; degeaba ai profesori buni daca ai parinti idioti.
1 1
tytyC • 2023-05-18 13:17:53
Ce greva generală? Deja ne au anunțat orar special cu profesorii care nu întra în greva. Cine lipsește absente nemotivate! Începe sa semene a mișto romanesc!
0 0
INTERVIURILE HotNews.ro