Sari direct la conținut

La 90 de ani, arhitectul Romeo Belea vrea să modernizeze Sala Palatului. E ultimul proiectant în viață din echipa care a construit edificiul monumental

HotNews.ro
Sala Palatului 1960, Foto: Agerpres
Sala Palatului 1960, Foto: Agerpres

În anul 1958, când au început lucrările la Sala Palatului din Republica Populară România, Prof. univ. dr. arh. Romeo Belea avea 26 de ani. Tocmai terminase Institutul de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” din București, făcând parte din generația de aur a școlii de arhitectură românești.

Din echipa care a construit Sala Palatului, mai trăiește doar Romeo Belea. Are 90 de ani și se simte pregătit să transforme Sala Palatului – proiectată inițial mai ales pentru Vorba congreselor PCR- într-una pentru Muzică.

Proiectul său de consolidare și de modernizare a Sălii Palatului propune o nouă sală, una modernă, cu geometrie variabilă, care să poată fi mărită sau micșorată, în funcție de specificul actului cultural.

Un edificiu cu gradene retractabile, cu spectatori așezați în fața dirijorului, ca la Filarmonica din Berlin. Cu restaurant after show, ca în marile capitale europene, în care publicul să bea șampanie cu artiștii pe care tocmai i-a aplaudat. O sală cum Bucureștiul nu a avut niciodată și un loc care să onoreze, în primul rând, concertele Festivalului George Enescu.

Citește, pe B365.ro, un interviu cu prof. univ. dr. arh. Romeo Belea, care împărtășește viziunea sa pentru Sala Palatului.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro