Sari direct la conținut

Profesorii continuă greva generală și protestele în stradă: „Oferta Guvernului, jignitoare” / Peste 10.000 de profesori, în marș pe Calea Victoriei / Sindicatele, noi discuții cu Guvernul / Ciucă: „Nu pot să le promit ce nu se poate realiza”

HotNews.ro
Marșul profesorilor pe Calea Victoriei, Foto: HotNews.ro / Victor Cozmei
Marșul profesorilor pe Calea Victoriei, Foto: HotNews.ro / Victor Cozmei

Peste 10.000 de cadre didactice au protestat joi în centrul Capitalei, inițial în Piața Victoriei, de unde au mers în marș până la Parlament, în cea de a patra zi a grevei generale. Din fața Guvernului, liderii sindicali au anunțat că resping oferta Executivului, pe care o consideră jignitoare, spunând că profesorii nu au nevoie de vouchere, ci de salarii decente, astfel că greva generală continuă, la fel și protestele în stradă. Ei vorbesc și despre pericolul modificării calendarului examenelor naționale.

Mitingul cadrelor didactice s-a încheiat după ora 14.30, în fața Parlamentului.

23:12Dan Cărbunaru, despre oferta Guvernului pentru profesori: Aici nu suntem la piaţă şi ca atare nu operăm cu oferte. Nici măcar la mall

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, a declarat, joi seară, că ”nu suntem la piaţă, nici la mall”, după ce a fost întrebat de ce vine Guvernul cu aceeaşi ofertă pentru profesori ca aceea din această dimineaţă şi cât mai este dispus Executivul să mai aibă dialog cu sindicatele din învăţământ.

”Aici nu suntem la piaţă şi ca atare nu operăm cu oferte. Nici măcar la mall. Guvernul României prezintă măsurile pe care le poate lua având o susţinere financiară verificată, asigurată, consistentă, relevantă. Aş putea să fac trimitere şi la alte măsuri, din alte registre de măsuri pe care acest guvern şi le-a asumat în perioade foarte complicate şi care au fost discutate sau interpretate (…)”, a declarat Cărbunaru, potrivit New.ro.

21:50Rămâne cum am stabilit: Guvernul nu mărește salariile, iar sindicatele anunță continuare grevei și un „protest uriaș” la Cotroceni

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, a anunțat că majorările cerute de sindicatele din Educație vor trebui făcute doar prin viitoarea Lege a Salarizării și nu acum. Până atunci însă, guvernul le mai dă profesorilor „un stimul” de 2500 de lei pentru întreaga carieră didactică.

18:28Sindicatele din educație, după o nouă întâlnire la guvern: „Am cerut majorarea salariilor cu 25%. Până nu avem o decizie, nu cedăm, greva continuă ”

17:00Reproș al lui Iohannis pentru profesorii aflați în grevă că nu au „observat nici măcar marginal” că au fost adoptate noile legi ale educației

Ciucă: Nu pot să le promit acum şi nu voi promite niciodată ceea ce nu se poate realiza

16:55Aflat la Cluj, premierul Nicolae Ciucă a susținut că nu le va promite profesorilor nicodată ceva ce nu se poate realiza și a făcut apel la cadrele didactice să „înţeleagă contextul în care ne aflăm”.

Întrebat despre posibilitatea amânării rotativei, având în vedere greva profesorilor, variantă invocată de președintele Iohannis, Ciucă a afirmat: „Depinde de noi toţi şi depinde de a înţelege situaţia şi contextul în care ne aflăm. Încă de la începutul acestei acţiuni de protest a sindicatelor din Educaţie am căutat să demonstrăm că înţelegem şi că, într-adevăr, profesorii din România (…) merită recunoştinţa noastră şi să fie situaţi pe grila de salarizare acolo unde noi ne-am asumat (…) că trebuie să fie”.

Premierul a mai spus că a avut un dialog deschis cu sindicatele: „Am rugat şi îi rog în continuare, fac apel să înţeleagă să nu ne împingă să facem aceleaşi greşeli care s-au făcut în aceşti 30 de ani. În acest moment, îi rog încă odată, sincer şi onest (…) nu pot să le promit acum şi nu voi promite niciodată ceea ce nu se poate realiza. Nu voi face niciodată ceva ce cred că este greşit”.

Noi discuții sindicate-guvern, de la ora 16.00

15:30Guvernul a anunțat că la discuțiile de la ora 16.00 de la Palatul Victoria vor participa secretarul general al Guvernului, miniștrii Educației, Finanțelor, Muncii și Investițiilor și Proiectelor Europene, aceiași cu care au avut loc și negocierile de miercuri.

„Guvernul României a invitat reprezentanții sindicatelor din educație la o nouă rundă de dialog. Întâlnirea, la care participă echipa de negociere formată din secretarul general al Guvernului, miniștrii Educației, Finanțelor, Muncii și Investițiilor și Proiectelor Europene, este programată pentru ora 16:00, la Palatul Victoria”, a transmis Executivul.

15:25Liderii sindicatelor din educație vor merge joi, de la ora 16.00, la noi discuții la guvern, la invitația ministrului Educației, conform președintelui Federației „Alma Mater”, Anton Hadăr.

El a spus, la Digi 24, că până la această oră știe că la discuțiile de la guvern va participa ministrul Educației, Ligia Deca.

„Poate astăzi vin alături de noi și premierul Ciucă și Marcel Ciolacu, pentru că aici este nevoie de o decizie politică”, a afirmat liderul sindical.

La remarca moderatoarei, că Ciucă este la Cuj, iar Ciolacu la Buzău,liderul „Alma Mater” a spus: Atunci degeaba ne întâlnim, dacă doamna ministru nu are mandat (…Dar noi vom merge la guvern la ora 16.00”.

14:30Liderul FSLI, Simion Hăncescu, spune că dacă „Guvernul nu se mișcă rapid” ar putea fi afectat calendarul Evaluării Naționale și Bacalaureatului. Înscrierile la BAC 2023 încep luni, 29 mai, iar prima probă – evaluarea competențelor lingvistice – este programată în 12 iunie, în timp ce prima probă la Evaluarea Națională este programată în 19 iunie.

Un nou marș de protest, marți, de la guvern la Cotroceni

14:25 Liderul FSLI, Simion Hăncescu, spune că protestele în stradă vor continua și se vor extinde în și mai multe orașe. El a anunțat că marți, 30 mai, cadrele didactice vor organiza un marș de protest de la Guvern la Palatul Cotroceni.

14:00Profesorii au ajuns la Palatul Parlamentului:

13:31Câteva sute de cadre didactice au ieșit în stradă joi și la Buzău, unde liderul PSD, Marcel Ciolacu, a fost huiduit în timp ce susținea un discurs de Ziua Eroilor, scrie presa locală.

Câteva mii de cadre didactice, în marș pe traseul Piața Victoriei-Parlament

13:50 Coloana de manifestanți pe Calea Victoriei se întinde pe o distanță de timp de circa 23 de minute. Potrivit estimărilor HotNews.ro la protest sunt peste 10.000 de oameni.

13:17Pe Calea Victoriei, coloana de profesori este aplaudată de o parte a oamenilor aflați pe margine:

13:12Și la Cluj-Napoca, câteva sute de profesori protestează în stradă, în fața Prefecturii: „Vă rugăm să respectați munca celor devotați”, scrie servuscluj.ro. Rata de participare la protest în județul Cluj a ajuns la 79%, conform publicației locale.

13:05 Printre profesorii care sunt în marș sunt și elevi care susțin protestul dascălilor:

12:45Profesorii pleacă în marș pe Calea Victoriei. Eispun că se îndreaptă spre Parlament.

12:20Potrivit reporterului HotNews.ro aflat la fața locului, în acest moment în Piața Victoriei sunt circa 6.000-7.000 de oameni care protestează. Vârful protestului este însă așteptat spre ora 14.00.

12:00Anunțul sindicatelor din educație:

Greva în educație continuă: „Oferta Guvernului, jignitoare”

  • Este o grevă care nu mai este legată doar de revendicări salariale. E o grevă pentru demnitate și respect
  • România Educată devine un concept lipsit de sens. România Educată e România eșuată – liderul sindical a lăsat pe jos, pe asfalt, volumul cu proiectul „România educată”. El a lăsat și câteva pixuri, cu care guvernanții să își scrie demisia
  • Oamenii nu acceptă aceste vouchere, nu contribuie cu nimic la pensie
  • Nu poți veni în faţa corpulul profesoral şi să le oferi aceste aşa zise stimulente. Aveau nevoie de salarizare decentă
  • Nu şi-au luat niciu angajament legat de salarizare. Acea legea unitară de salarizare care va fi negociată din data de 15 iulie încolo nu oferă nicio garanţie că va fi respectat statutul celor care lucrează în sistem
  • Guvernanţii nu au înţeles nimic. Oamenii care demonstrează în întreaga ţară demonstrează pentru că au fost jigniţi, au fost umiliţi
  • Cu siguranță greva continuă
  • Guvernul va trebui să răspundă în fața elevilor și părinților
  • Dacă nu vin cu o nouă ofertă, acțiunea de protest va continua
  • Ei vor decide dacă acest protest se suspendă. În acest moment, pe oferta primită, greva continuă
  • Este intolerabil să fim acuzați că suntem manipulați de Rusia
  • Ceea ce se întâmplă acum, în Piața Victoriei, arată că Guvernul a luat totul în glumă
  • Răspunsul pentru guvern: Este o ofertă jignitoare
  • Colegii vor decide dacă vom continua și acțiunile de stradă
  • Apel pentru societate: să nu mai fim indiferenți la subfinanțarea sistemului de învățământ
  • Numărul protestatarilor este în creștere. Peste 90% sunt în grevă
  • Ne gândim la copii, iar noi trebuie să fim un model – ne batem și pentru viitorul lor. Și ei au nevoie de școli sigure și de profesori motivați

11:55 Câteva mii de oameni protestează acum în Piața Victoriei, în fața Guvernului:

11:31Dan Cărbunaru, purtătorul de cuvânt al Guvernului, anunț la Palatul Victoria:

  • Guvernul dorește să crească salariile profesorilor
  • Dovada concretă este că până în 15 iulie va fi gata proiectul legii salarizării unitare, cu educația prioritară
  • La 1 septembrie această lege, cu majorările salariale, va merge în parlament și va deveni prioritate educația
  • Între timp, Guvernul a transmis că pentru toți cei din sistemul de învățământ urmează să fie acordate prime pentru cariera didactică – 2.500 de lei pe card, plătiți în două tranșe
  • Pe acest card vor fi încărcate următoarele sume: 1.000 de lei pentru personalul didactic şi pentru personalul didactic auxiliar, în luna iunie.
  • Este o sumă forfetară care poate fi folosită, urmând ca în luna octomrie a acestui an pe acelaşi card să fie încărcată suma de 1.500 de lei, din care 500 de lei reprezintă suma forfetară, iar diferenţa de 1.000 de lei sunt bani pentru susţinerea activităţii didactice şi activităţii curente de lucru
  • Pentru personalul nedidactic, de asemenea, în lunile iunie şi octombrie vor fi încarcate pe acelaşi tip de carduri sumele de 500 de lei în luna iunie şi alte 500 de lei în luna octombrie. 150 de lei vor reprezenta, în fiecare caz, sumă forfetară
  • În plus, personalul nedidactic, în baza unui act normativ care va fi adoptat mâine, vor fi majorări ale veniturilor până la maximum posibil
  • Astfel, toate salariile din educație vor fi la maximum posibil pe actuala grilă, iar din 15 iulie Guvernul va definitiva noua lege a salarizării, care va ppermite recunoașterea acestei meserii
  • Aceste măsuri sunt pentru toți din sistemul de învățământ
  • Programul de guvernare va menționa explicit că educația e prioritate națională
  • Guvernul va mări salariile dascălilor, iar până atunci vor fi o serie de măsuri punctuale
  • Aceasta e baza de discuție pe care echipa de negociere a guvernului a prezentat-o și aștreptăm un răspuns al sindicatelor
  • Disponibilitatea la dialog există, echipele de negociere vor continua întâlnirile cu sindicatele
  • Am vrut să comunic că acest guvern face și acțiuni concrete

11:15La această oră, în fața Guvernului sunt deja câteva sute de angajați din educație.

„România Educată. Ai carte, nu ai parte”

11:10 Unii dintre ei au pancarte cu mesaje precum: „Salarii decente, educație demnă”, „Școala de azi, România de mâine”, „Nu se poate România educată cu salarii altădată”, „O viață am învățat și suntem plătiți…de rahat”, „Nu suntem asistați social”.

11:00Mitingul – organizat de Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”, Federația Sindicatelor Libere din Învățământ și Federația Națională Sindicală „Alma Mater” – este programat să se desfășoare între orele 12:00 și 16:00, conform adresei transmise de sindicate către Primăria Capitalei, pentru autorizarea acțiunii de protest.

Oamenii au început să se strângă în fața Guvernului din jurul orei 11.00.

Reamintim că peste 150.000 de cadre didactice și peste 70.000 de angajați din categoria personalului didactic auxiliar și nedidactic sunt în grevă generală de luni, iar astăzi sindicatele urmează să anunțe dacă vor continua greva generală sau se vor întoarce la catedră.

Fără măriri de salariu și sporuri

Ultimele negocieri ale sindicatelor din educație cu guvernanții au avut loc miercuri, la sediul Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), unde premierul Nicolae Ciucă nu s-a dus, dar a trimis patru miniștri, în încercarea de a-i convinge pe profesori să se întoarcă la catedră.

La finalul discuțiilor care au durat câteva ore, secretarul general al Guvernului, Marian Neacșu, a anunțat că acum nu poate avea loc nicio creștere salarială, el dând asigurări că măririle se vor regăsi în noua lege a salarizării, care ar urma să fie trimisă Parlamentului la începutul lunii septembrie, conform promisiunilor actualului premier.

Oferta făcută miercuri cadrelor didactice a fost acordarea unui card cu 2.500 de lei, bani care să fie dați în două tranșe – jumătate în iunie și jumătate în octombrie. Banii sunt din fonduri prin PNRR și ar trebui folosiți însă pentru cariera didactică.

  • „Față de discuțiile anterioare cu reprezentanții sindicatelor din învățământ, oferta suplimentară a Guvernului pentru recunoașterea calității și redefinirea demnității de profesor, de dascăl, va fi aceea a acordării a unei sume în luna iunie și alteia în luna octombrie, care va consta într-un card pentru cariera profesională acordată cadrului didactic. Suma propusă este de 1.000 de lei pentru luna iunie și 1.500 de lei pentru luna octombrie.
  • De asemenea, din discuții, s-a solicitat și am fost de acord ca astfel de sume să fie acordate și personalului nedidactic, în cuantum de 500 de lei în luna iunie și de 500 de lei în luna octombrie”, a sus secretarul general al Guvernului, Marian Neacșu.

Răspunsul inițial al sindicatelor a fost că greva va continua, iar un răspuns clar va fi dat joi, după consultarea tuturor sindicatelor din educație.

Ce cer sindicatele din educație:

  • „Majorarea salariilor personalului din învăţământ, în conformitate cu importanţa socială a muncii prestate, plecând de la principiul salariul profesorului debutant să fie cel puţin egal cu salariul mediu brut pe economie, salarizarea întregului personal didactic de predare urmând să se realizeze în mod progresiv, în raport de funcţie, studii, vechime şi grad didactic;
  • Instituirea regulii indexării anuale a salariilor personalului plătit din fonduri publice, cu rata inflaţiei;
  • Plata orelor suplimentare efectuate de personalul didactic auxiliar şi nedidactic;
  • Acordarea sporurilor pentru condiţii de muncă personalului din învăţământ;
  • Acordarea drepturilor prevăzute în legislaţia în vigoare şi contractele colective de muncă aplicabile (decontarea navetei, plata indemnizaţiei de instalare, acordarea concediului de odihnă suplimentar, compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat etc.);
  • Creşterea anuală a investiţiilor în învăţământ, pentru îmbunătăţirea bazei materiale şi a infrastructurii;
  • Renunţarea la aplicaţia EduSal şi înlocuirea acesteia cu un program informatic de salarizare gestionat şi administrat de Ministerul Educaţiei”
Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro