Sari direct la conținut

VIDEO Guvernul a aprobat ordonanța pentru salariile profesorilor / Sindicatele anunță că greva continuă: „Oamenii decid dacă o opresc sau nu” / Ministrul Educației: Am discutat despre reîntoarcerea în clase

HotNews.ro
Nicolae Ciucă, Foto: INQUAM Photos / Octav Ganea
Nicolae Ciucă, Foto: INQUAM Photos / Octav Ganea

Guvernul s-a reunit, joi, într-o şedinţă pe care premierul Nicolae Ciucă a numit-o extraordinară, pentru a aproba OUG care ar trebui să detensioneze situaţia din sistemul de învăţământ. Chemați la guvern pentru o nouă rundă de negocieri, liderii sindicatelor din educație au anunțat că greva continuă marți, membrii de sindicat fiind cei care vor decide dacă aceasta se va încheia sau nu.

„Negocierile s-au încheiat. Acesta e mesajul pe care îl transmitem public”, a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru.

Ministrul Educației, Ligia Deca, a spus și ea că ordonanța aprobată de Guvern răspunde revendicărilor cadrelor didactice care ar trebui să se întoarcă în clase. „Am discutat (cu reprezentanții sindicatelor – n.r.) despre reîntoarcerea în clase și am făcut apel la întelegerea lor, răspunsul a fost că asta este și dorința lor și vor duce înspre membrii de sindicat textul ordonantei spre analiză și că speranța lor e că de marți se va reveni în clase”, a declarat Deca.

Ieșiți de la negocieri, liderii sindicali au spus că mandatul lor a rămas neschimbat, de a respinge oferta guvernului, însă profesorii sunt cei care vor decide dacă încetează greva sau nu.

„De marți încolo colegii vor continua acțiunile de protest”, a declarat Marian Nistor, Federația „Spiru Haret”.

„Oamenii decid dacă încetează greva sau nu”, a spus și Simion Hăncescu, liderul FSLI.

CONSULTĂ AICI TEXTUL ORDONANȚEI PUBLICATE ÎN MONITORUL OFICIAL

16:20 Președintele Klaus Iohannis a susținut joi că profesorii trebuie să întrerupe greva deoarece au primit din parte Guvernului tot ce au cerut. Șeful statului a mai precizat că învățământul a fost pus pe locul care se cuvinte odată cu programul „România educată” pe care l-a inițiat în urmă cu 8 ani și pe care parlamentul l-a adoptat într-o formă modificată, criticat de societatea civilă.

13:50Marian Nistor, Federația „Spiru Haret” : „De marți încolo colegii vor continua acțiunile de protest”.

„Oamenii decid dacă încetează greva sau nu”, a declarat și Simion Hăncescu, liderul FSLI.

13:30Declarații la Guvern

Ligia Deca, ministrul Educației:

  • cu toții am fost martorii a unor mișcări de protest care au adus în prim-plan nevoia de sprijin în educație.
  • am comunicat zilnic în diferite formate cu reprezentanții cadrelor didactice.
  • prin actul normativ aprobat azi reușim să acoperim cererile cadrelor didactice.
  • cresterile se aplică la salariile din grilă.
  • Considerăm că soluția găsită împreună răspunde nevoii de echitate în sistem. Sunt creșteri importante.
  • Am discutat despre reîntoarcerea în clase, și am făcut apel la întelegerea lor, răspunsul a fost că asta este și dorința lor și vor duce înspre membrii de sindicat textul ordonantei spre analiză și că speranța lor e că de marți se va reveni în clase.
  • Această ordonanță ar trebui să ducă la reîntoarcerea în clase.

Marius Budăi, ministrul Muncii:

  • vom continua discuțiile cu sindicatele pe grila de salarizare.
  • sper să închidem această perioadă.

13:25 Miniștrii Educației și Muncii fac declarații la 13:30.

13:11Potrivit unor surse guvernamentale, premierul Ciucă le va propune sindicaliștilor să suspende greva

13:00 „Lucrurile nu sunt schimbate, mandatul pe care l-am primit este de a se respinge oferta. Nu știu ce a vrut Guvernul, se pare că a dat ordonanța. Premierul ne-a invitat la noi discuții probabil legate de întreaga listă de revendicări.”, a declarat Simion Hăncescu, liderul FSLI, la intrarea la discuțiile de la Guvern.

Singurul punct de pe ordinea de zi a ședinței de guvern este aprobarea Ordonanţei de Urgenţă pentru stabilirea unor măsuri privind salarizarea personalului din sistemul naţional de învăţământ de stat.

Premierul Nicolae Ciucă a declarat la începutul ședintei de Guvern că „ordonanța de azi schimbă radical modul de salarizare în educație”.

„Am convingerea că în urma acestor aproape două săptămâni în care ne-am întâlnit am înțeles cu toții că avem nevoie să recunoaștem dreptul esențial al educației. Am exprimat disponibilitatea către dialog pentru că doar prin dialog putem găsi soluții. Am convocat sedința de guvern pe 1 iunie pentru că am apreciat că e absolut necesar să remediem ce s-a întâmplat în acești 30 de ani în care s-au acumulat nedreptăți și ele trebuie îndreptate. Nu ne putem asuma că printr-o singură decizie aceste probleme vor fi rezolvate. Ordonanța de azi schimbă radical modul de salarizare în educație. Practic majorările salariale de care vor beneficia toti angajații beneficiaza de garanția Coaliției. Ne-am asumat cu toții prioritizarea Educației în programul de guvernare și tot ce inseamna obiectivele propuse fiind conștienți că Romania va avea un viitor doar într-un sistem de educatie ”, a declarat șeful guvernului.

„Educaţia reprezintă o prioritate naţională reală la toate nivelurile, iar statul, mediul privat şi cetăţenii îşi asumă împreună responsabilităţi pentru susţinerea acesteia. În acest context, se urmăreşte performanţa şi calificarea tuturor celor implicaţi: elevi, personal didactic şi părinţi, construind un mediu caracterizat de respect reciproc, în care protejarea şi afirmarea demnităţii umane au prioritate. Personalul didactic reprezintă o categorie de actori educaţionali, cu rol strategic în asigurarea performanţei la nivelul sistemului de învăţământ. Pentru a excela într-o serie de roluri specifice procesului de învăţământ, personalul didactic trebuie să îşi adapteze în permanenţă activitatea la realităţile unei Românii moderne şi la nevoile elevilor. În acest context, majorarea salariilor personalului didactic/ didactic auxiliar şi personalului nedidactic din cadrul unităţilor de învăţământ preuniversitar şi instituţiilor de învăţământ superior reprezintă o măsură care susţine creşterea calităţii actului educaţional”, se arată în Nota de Fundamentare a actului normativ, potrivit news.ro.

Documentul prevede:

  • Începând cu data de 01 iunie 2023 se majorează salariile de bază:
  • a) personalului didactic şi personalului didactic auxiliar din cadrul unităţilor de învăţământ preuniversitar şi instituţiilor de învăţământ superior cu suma 1000 de lei brut pe fiecare funcţie;
  • b) personalului nedidactic din cadrul unităţilor de învăţământ preuniversitar şi instituţiilor de învăţământ superior cu suma 400 de lei brut pe fiecare funcţie;

Potrivit proiectului, majorările menţionate anterior se suportă de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Educaţiei.

Oferta a fost anterior prezentată de liderii coaliţiei şi miniştrii de linie liderilor sindicali, iar aceştia au transmis-o în teritoriu.

Miercuri seară, liderii sindicaliştilor au precizat că au primit refuzuri din teritoriu, iar salariaţii din sistem resping această ofertă şi au decis să continue greva.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro