Sari direct la conținut

Noi avertizări de vreme extremă. Vijelii și grindină în 33 de județe / Vârful caniculei, sâmbătă în București și 7 județe – HARTĂ

HotNews.ro
Ploaie torențială, Foto: Shutterstock
Ploaie torențială, Foto: Shutterstock

Meteorologii au emis noi avertizări meteo de Cod portocaliu și galben de vijelii și ploi, care vizează mai bine de jumătate din țară. În sudul și sud-estul României va persista valul de căldură în acest sfârșit de săptămână.

ANM a emis un cod galben de instabilitate atmosferică valabil de vineri, 21 iulie, de la ora 15.00, până sâmbătă, 22 iulie, la ora 10.00.

În intervalul menționat, în cea mai mare parte a țării vor fi perioade cu instabilitate atmosferică, ce se vor manifesta prin intensificări ale vântului (rafale de 55…70 km/h), vijelii, grindină, frecvente descărcări electrice și averse torențiale (în intervale foarte scurte de timp cantitățile de apă vor fi de 20…25 l/mp și izolat peste 30…40 l/mp).

De asemenea, un cod portocaliu de vijelii puternice și grindină de mari dimensiuni intră în vigoarea vineri, 21 iulie, de la ora 18.00, până sâmbătă, 22 iulie, ora 6.00.

În intervalul menționat în Banat, Crișana, Maramureș, cea mai mare parte a Transilvaniei și Olteniei, precum și în nord-vestul Munteniei vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată. Aceasta se va manifesta prin intensificări ale vântului (rafale de 70…90 km/h și izolat de peste 100 km/h), vijelii puternice, grindină de medii și posibil mari dimensiuni, frecvente descărcări electrice și averse torențiale (în intervale scurte de timp, de 1 până la 3 ore, cantitățile de apă vor fi de 30…40 l/mp și izolat peste 50 l/mp).

Cod portocaliu de caniculă în Bucureşti şi în alte 7 judeţe, cu temperaturi de 39 de grade

Valul de căldură se va menține în sudul și sud-estul teritoriului vineri și sâmbătă, când este în vigoare un cod galben de caniculă și disconfort termic ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.

Temperaturile maxime se vor situa în general între 33 și 37 de grade, iar cele minime între 18 și 23 de grade.

Duminică (23 iulie) valul de căldură va persista în regiunile sudice, iar la începutul săptămânii viitoare se va extinde în cea mai mare parte a țării și se va intensifica, potrivit meteorologiilor.

Sâmbătă, 7 județe și Capitala se vor afla sub cod portocaliu de caniculă.

În județele Olt, Teleorman, Giurgiu, Ilfov, Călărași, Ialomița, Constanța și în municipiul București se vor înregistra temperaturi maxime de 38…39 de grade, disconfortul termic va fi accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.

Un al treilea val de căldură intensă în România, începând de marțea viitoare

Începând de marți, un al treilea val de căldură intensă în România va putea aduce temperaturi de 39-40 de grade Celsius, conform directorului Administrației Naționale de Meteorologie, Elena Mateescu.

  • „Nu ne-am apropiat de maximul absolut al lunii iulie în țara noastră – 44,3 grade Celsius în 24 iulie 2007 la Calafat, însă durata acestui episod și intensitatea lui, dar mai ales extinderea în aproape toată țara – mai puțin în zonele de munte și de deal, acolo unde maximele s-au situat până la 32-33 de grade – fac din acesta să fie unul care confirmă această tendință.
  • Deja intervalul 1-18 iulie din acest an înregistrează o abatere termică de două grade față de normalul climatologic al unei luni iulie în țara noastră, cea mai caldă lună a verii și a anului, și situează această lună până în prezent pe locul 3 ca fiind cea mai călduroasă, după lunile iulie ale anilor 2012, 2007 și 2015.
  • Cu siguranță, va mai urca în acest top, pentru că urmează un al treilea val. Așa cum arată informațiile, cel puțin până la sfârșitul lunii lui cuptor, vom discuta aproape zilnic de ceea ce înseamnă persistența valului de căldură din vara 2023”, a mai spus meteorologul.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro