Sari direct la conținut

România, între caniculă și furtuni / Avertizări de ploi și vijelii, miercuri, în toată țara – HARTĂ

HotNews.ro
Ploaie torențială, Foto: Shutterstock
Ploaie torențială, Foto: Shutterstock

Meteorologii au emis avertizări cod portocaliu și galben de ploi torențiale și vijelii pentru aproape toată țara, miercuri, când este în vigoare și cod roșu de caniculă în București și în opt județe din sudul țării.

Cod galben de furtuni

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis o avertizare cod galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată, de miercuri, de la ora 10.00, până joi, la ora 02.00, în judeţele Satu Mare, Maramureş, Bihor, Sălaj, Cluj, Alba, Hunedoara, Caraş-Severin, Bistriţa-Năsăud, Suceava, Botoşani, Iaşi şi parţial în Arad, Timiş, Tulcea şi Constanţa.

Conform meteorologilor, în intervalul menţionat, în cea mai mare parte a ţării vor fi perioade cu intensificări ale vântului (rafale de 55…70 km/h şi izolat peste 80 km/h), vijelii, frecvente descărcări electrice, grindină şi averse torenţiale (în intervale scurte de timp sau prin acumulare cantităţile de apă vor fi de 20…25 l/mp şi izolat peste 30…40 l/mp).

Cod portocaliu de vijelii puternice

În același interval este în vigoare o avertizare cod portocaliu de instabilitate atmosferică accentuată – intensificări ale vântului, vijelii puternice – în București și în judeţele Mureş, Harghita, Neamţ, Bacău, Vaslui, Galaţi, Vrancea, Covasna, Braşov, Sibiu, Gorj, Mehedinţi, Dolj, Vâlcea, Argeş, Olt, Teleorman, Giurgiu, Dâmboviţa, Prahova, Buzău, Brăila, Ialomiţa, Călăraşi, precum şi, parţial, în Tulcea, Constanţa, Alba şi Hunedoara.

Astfel, în Oltenia, Muntenia, vestul Dobrogei şi în cea mai mare parte a Transilvaniei şi a Moldovei vor fi perioade cu intensificări ale vântului (rafale de 70…90 km/h şi izolat de peste 100 km/h), vijelii puternice, frecvente descărcări electrice, averse torenţiale şi grindină. În intervale scurte de timp, de 1 până la 3 ore, cantităţile de apă vor fi de 30…40 l/mp şi izolat peste 50…60 l/mp, îndeosebi în Transilvania şi Moldova, spun meteorologii.

Vijeliile continuă și joi

O altă avertizare cod galben de ploi și vijelii va fi în vigoare joi, între orele 02.00 şi 10.00, în București și în județele Mehedinţi, Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Călăraşi, Ialomiţa, Buzău, Brăila, Vrancea, Galaţi, Tulcea și Constanţa.

Conform meteorologilor, în intervalul menţionat, în sudul Olteniei şi sud-vestul Munteniei vântul va continua să prezinte intensificări cu rafale în general de 55…65 km/h.

În jumătatea de est a Munteniei, sudul Moldovei şi Dobrogea instabilitatea atmosferică se va menţine temporar accentuată şi vor fi averse torenţiale, descărcări electrice, intensificări ale vântului (rafale de 50…60 km/h), vijelii şi grindină. Cantităţile de apă vor fi de 20…25 l/mp.

A doua zi de cod roșu de caniculă în Capitală și în sud-estul țării

Amintim că Bucureștiul și opt județe din sudul și sud-estul țării se află miercuri, pentru a doua zi la rând, sub cod roșu de caniculă, meteorologii anunțând temperaturi maxime extreme de 40-42 de grade și disconfortul termic va fi deosebit de accentuat.

Județele vizate de avertizarea cod roșu, alături de București sunt: Teleorman, Giurgiu, Ilfov, Călărași, Ialomița, Brăila, Galați, vestul județului Constanța.

Conform meteorologilor, se vor înregistra temperaturi maxime extreme de 40-42 de grade, iar disconfortul termic va fi deosebit de accentuat.

Miercuri sunt în vigoare și avertizări cod portocaliu și galben de caniculă pentru mare parte din țară.

De joi, temperaturile vor scădea brusc în toată țara cu peste 10 grade, conform meteorologilor.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro