Sari direct la conținut

Cercetători propun redenumirea obezității / Cenzură fără precedent a cărților în SUA / „Coordonatorii de intimitate” au ajuns și în industria jocurilor video

HotNews.ro
Nerd Alert, Foto: Hotnews
Nerd Alert, Foto: Hotnews

Cercetători propun redenumirea obezității ● „Barbie” a ajuns în prima linie a războiului cultural din America ● Scena din „Oppenheimer” care l-a deranjat pe nepotul fizicianului ●„Coordonatorii de intimitate” au ajuns și în industria jocurilor video ● „Polylithic” te duce înapoi în Paleolitic să vezi dacă poți supraviețui ● Cenzură fără precedent a cărților în SUA

Cercetători propun redenumirea obezității

O lucrare publicată recent în revista Obesity Reviews face apel la schimbarea limbajului pe care îl folosim când ne referim la obezitate pentru ca publicul larg să înțeleagă mai bine această boală, sau cel puțin asta argumentează cei doi autori ai studiului, dr. Margaret Steele, o cercetătoare de la University College Cork, și profesorul Francis Finucane, profesor de medicină la Universitatea Galway.

Cei doi susțin că termenul „obezitate” este unul care cauzează confuzii, majoritatea oamenilor gândindu-se că el se referă fie la boala obezității, fie la indicele de masă corporală, fie la o combinație între cele două. Aceștia argumentează în lucrare că este timpul ca termenul „obezitate” să țină seama de complexitatea acestei boli cu toți factorii săi de mediu, genetici, psihologici șamd., nu doar de masa corporală.

„Ar trebui să ne concentrăm pe fiziopatologia din spatele bolii, nu doar pe dimensiunea corpului. Pentru oamenii care suferă de boala obezității, tratamentul nu este nici opțional, nici cosmetic. Un termen diferit de diagnostic precum ‘boală cronică bazată pe adipozitate’ ar putea transmite mai clar natura acestei boli”. Da, ai citit bine „boală cronică bazată pe adipozitate”.

Pe mine m-a dus instant cu gândul la un sketch al lui George Carlin în care vorbea de limbaj și modul în care s-a schimbat el. Mă rog, dr. Steele afirmă că folosirea acestui termen ar putea de asemenea ajuta la „evitarea confuziei și stigmei care pot apărea dacă continuăm să folosim ‘obezitate’”, termen despre care dumneaei spune că „a devenit sinonim cu masa corporală”, potrivit SciTechDaily.

„Când vorbim despre tratarea și prevenirea obezității, ar trebui să ne concentrăm pe medii sănătoase legate de alimentație și un tratament adecvat pentru persoanele care trăiesc cu boli cronice metabolice”, mai îndeamnă ea, explicând că scopul lucrării publicate este de a „ajuta să subliniem acest punct, că trebuie să îi ajutăm pe oameni să trăiască bine, nu doar să facem pe toată lumea slabă”.

Unii internauți au comentat într-o notă negativă bunele sale intenții.

„Barbie” a ajuns în prima linie a războiului cultural din America

Trecând în zona diametral opusă în ceea ce privește „masa corporală”, filmul Barbie a declanșat furie în rândul presei și a comentatorilor conservatori din Statele Unite, unii dintre aceștia luând la țintă chiar păpușile pentru a-și sublinia nemulțumirea. Ben Shapiro, fondatorul canalului The Daily Wire, a fost unul dintre cei mai vehemenți critici, acesta dând foc la mai multe păpuși Barbie.

Incendierea păpușilor a venit după ce Shapiro, unul dintre cei mai cunoscuți comentatori politici din SUA, a publicat o recenzie video de 43 de minute în care critică Barbie drept „unul dintre cele mai ‘woke‘ filme” pe care le-a văzut vreodată. „E ca și cum ai fi vrut să faci Toy Story doar că toate jucăriile sunt malefice, toate sunt rele și tu trebuie să le urăști pe toate”, a acuzat el, printre altele.

„Avertisment: Nu vă duceți fiica la Barbie”, a notat și Movieguide, un site creștin de recenzii de filme în recenzia sa asupra lungmetrajului, înainte de premiera în cinematografe de pe 21 iulie. „Noul film Barbie uită de audiența sa de bază, familiile și copii, în timp ce se adresează adulților nostalgici și promovează de personaje povești gay, bisexuale și transgender”, notează recenzia citată și de Fox News.

Business Insider amintește că șeful Tesla și absolutistul autoproclamat al libertății de exprimare Elon Musk a comentat și el într-o notă negativă lungmetrajul cu Margot Robbie și Ryan Gosling, scriind pe Twitter că „vei leșina până să se termine filmul dacă bei un shot [de alcool] de fiecare dată când Barbie spune cuvântul ‘patriarhie’”. Dar totuși, nimeni nu îl poate depăși pe Ben Shapiro:

Scena din „Oppenheimer” care l-a deranjat pe nepotul fizicianului

Mergând la celălalt film din binomul „Barbenheimer”, Charles Oppenheimer, nepotul faimosului fizician, a vorbit într-un interviu acordat revistei Time despre impresiile sale privind lungmetrajul lui Christopher Nolen și s-a declarat plăcut surprins de el. Dar o scenă din filmul care a folosit drept punct de plecare cartea biografică American Prometheus publicată în 2005 l-a nemulțumit.

Mai exact, e vorba de scena în care un tânăr Robert Oppenheimer lasă un măr otrăvit pentru profesorul său Patrick Blackett într-un acces de anxietate și dor de casă, fructul fiind cât pe ce să fie mâncat de fizicianul Niels Bohr aflat în vizită. „Partea care îmi place cel mai puțin a fost referința la mărul otrăvit, care a fost o problemă în American Prometheus”, a afirmat Charles Oppenheimer, adăugând că:

„Dacă citești cu suficientă atenție American Prometheus, autorii spun că ‘Nu știm cu adevărat dacă asta s-a întâmplat’. Nu există nicio dovadă că el ar fi încercat să ucidă pe cineva. Aceasta e o acuzație cu adevărat gravă și revizionism istoric. Nu există nici măcar un singur prieten sau inamic al lui Robert Oppenheimer care să audă povestea respectivă în timpul vieții sale și să creadă că e adevărată”.

Nepotul fizicianului spune că Martin J. Sherwin și Kai Bird, cei doi autori ai cărții biografice despre bunicul său, au folosit drept referință pentru această poveste niște discuții despre o vacanță și că „toți cei care au relatat inițial acea poveste, poate două sau 3 persoane, au spus că n-au idee despre ce vorbea Robert Oppenheimer”, a mai spus nepotul său.

Unii îl văd deja pe Cillian Murphy drept favorit pentru un Premiu Oscar la gala de anul viitor (FOTO: Landmark / IPA Agency / Profimedia Images)

„Coordonatorii de intimitate” au ajuns și în industria jocurilor video

Săptămâna aceasta am mai aflat că dezvoltatorul belgian Larian Studios a folosit „coordonatori de intimitate” pentru a se asigura că actorii se simt OK în timpul scenelor romantice înregistrate pentru viitorul său joc RPG Baldur’s Gate 3, ce o să fie lansat la aproape un sfert de secol după anteriorul titlu. În caz că te întrebi ce e acela un „coordonator de intimitate”, stai liniștit, nu ești singurul.

Meseria a intrat în nomenclatorul de la Hollywood ca urmare a mișcării #MeToo, care a scos la iveală nu doar cazuri de abuz sexual, ci și numeroase relatări ale actrițelor care au povestit că s-au simțit constrânse să joace în scene nud sau de sex împotriva voinței lor. Rolul „coordonatorilor de intimitate” e să fie practic un liant între producători/regizori și actori, pentru a preveni astfel de situații.

Denumirea meseriei a generat numeroase ironii, dar se pare că între timp „coordonatorii de intimitate” au ajuns atât de comuni la Hollywood încât nici măcar nu mai e un subiect de controversă. Mă rog, revenind la Baldur’s Gate, întrebarea pe care și-o vor pune probabil mulți e ce rol ar avea astfel de coordonatori, când un joc video folosește actori de voce?

Deși nu bag mâna în foc, răspunsul ar putea avea legătură cu faptul că pentru unele jocuri video actorii joacă propriu-zis unele scene în timp ce sunt legați la tot felul de senzori pentru înregistrarea cât mai fidelă a mișcările personajelor, ca și cum ar fi ele în viața reală. Cei de la Larian spun că, din câte își pot da ei seama, sunt primul studio de jocuri care folosește „coordonatori de intimitate”.

Actrița Jennifer English, care dă vocea personajului Shadowheart, un cleric pe jumătate elf, a spus despre situație într-un interviu acordat BBC că „nu m-am simțit niciodată ‘yuck’ într-o sesiune de înregistrare. Și am un prag de toleranță destul de scăzut la ‘yuck’”. Baldur’s Gate 3 o să fie lansat pe 3 august în varianta pentru PC și 6 septembrie pentru Playstation 5.

„Polylithic” te duce înapoi în Paleolitic să vezi dacă poți supraviețui

Tot la capitolul jocuri video noi, săptămâna aceasta atenția mi-a fost atrasă de cei de la Polyperfect, un mic studio indie din Cehia care a anunțat Polylithic, un titlu de survival/crafting la persoana a treia, care va avea și o „picătură de poveste sci-fi”, deși acțiunea sa e plasată în trecutul cât se poate de îndepărtat. Uite și o parte a descrierii sale oficială, potrivit IGN:

„Un mic trib duce o viață dificilă dar fericită, plină de provocări și amenințări zilnice. Până când izbucnește o epidemie și boala misterioasă îi decimează oamenii. Ar fi putut fi ea adusă de nou-veniții care au căzut din cer? Sau este o pedeapsă trimisă de zei mânioși? Liderul tribului este prea bătrân, slăbit și obosit pentru a încerca măcar să găsească răspunsuri la oricare dintre aceste întrebări”.

Evident, aici e partea în care intervine jucătorul. Mie mi-a atras atenția datorită graficii sale superbe și a timpului în e plasată povestea. Trailerul nu e atât de edificator, fiind mai degrabă un teaser artistic pentru poveste, dar poți găsi mai multe imagini pe pagina sa de Steam, unde e disponibil în variantă early acces înainte de lansarea în trimestrul IV al anului.

Cenzură fără precedent a cărților în SUA

Mai devreme săptămâna aceasta scriam cum o coaliție a librarilor, editurilor și autorilor din SUA a dat în judecată Texasul, încercând să blocheze o lege care ar interzice în școlile publice cărțile ce nu-s pe plac conservatorilor. Mutarea legiuitorilor din Texas nu e ceva nou, Asociaţia Americană a Bibliotecilor raportând pentru 2022 un număr record de cereri de cenzurare de când există instituția.

Fenomenul e unul îngrijorător, fiind practic reversul monedei a ceea ce vedem mult mai vizibil cu tentativele stângii de a rescrie cărți îndrăgite, pune avertismente de rasism unor filme clasice sau toate discuțiile cu filme și seriale „woke”. Sigur, noi ne uităm la filme și seriale americane, dar mai rar ajungi într-o bibliotecă din Cuca Măcăii, Texas, să cauți o carte, deci e firesc să fie mai puțin mediatizat.

Și spun că e reversul monedei fiindcă această campanie aparține conservatorilor americani, cele mai multe cărți fiind interzise în anul școlar anterior în Texas (801), Florida (566) și Pennsylvania (457). În ultimul stat activiștii au dus o campanie la firul ierbii de a obține interzicerea cărților district cu district, chestie care e posibilă întrucât în SUA autoritățile locale au prerogative mari în privința educației.

„Dacă dorești un titlu anume de Toni Morrison sau Margaret Atwood, ai putea să îl găsești disponibil în Georgia, și interzis practic în Florida învecinată”, scrie site-ul Literary Hub. Situația a devenit atât de îngrijorătoare încât Biblioteca Publică Digitală a Americii (DPLA) a lansat luna aceasta un program numit „Clubul Cărților Interzise” care vine și cu o aplicație mobilă dedicată.

Aplicația folosește geolocalizarea prin GSP pentru a le arăta cititorilor ce cărți sunt interzise în zona lor, ei putând apoi să le descarce gratuit printr-un ebook reader. John S. Bracken, președintele DPLA, afirmă cu privire la situația din Statele Unite că „interzicerea cărților este astăzi una dintre cele mai mari amenințări pentru libertatea noastră”, potrivit Smithsonian Magazine.

Oamenii cu prea mult timp liber și idei politice fixe sunt mai periculoși decât orice carte (FOTO: Photostock-Israel / Sciencephoto / Profimedia)

La capitolul trailere noi săptămâna aceasta a făcut deliciul fanilor animațiilor, cu imagini pentru unele dintre cele mai așteptate seriale ale genului:

  • Netflix a prezentat un trailer pentru Castlevania: Nocturne, o serie cu povestea în timpul Revoluției Franceze în care aristocrații sunt vampiri care așteaptă un mesia care să distrugă forțele revoluționare și înrobească omenirea. Trebuie să recunoști că mai rar așa descriere, iar trailerul e mișto și el. Castlevania: Nocturne va avea premiera pe Netflix pe 28 septembrie;

  • de la Adult Swim avem un trailer pentru serialul anime Rick and Morty anunțat anul trecut și e unul aproape suprarealist. La sfârșitul trailerului avem și un mesaj de la scenaristul și regizorul seriei, Takashi Sano, acesta asigurând fanii că nu o să o dea în bară. Chiar dacă nu avem încă o dată de lansare oficială, seria anime cu 10 episoade ar trebui să apară cândva anul acesta;

  • Paramount a lansat un trailer pentru sezonul 4 al Star Trek: Lower Decks, serialul său animat de comedie care se învârte în jurul unui grup de membri ai echipajului cu rang inferior al navei USS Cerritos. Sezonul 4 va avea premiera pe 7 septembrie, dată până la care poate vom vedea Lower Decks în streaming și la noi pe Skyshowtime, platforma care difuzează serialele Star Trek pe piața europeană, dar selectiv.

În caz că ești curios să citești și rubrica Nerd Alert de weekendul trecut, o poți găsi aici:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro