Sari direct la conținut

Experți din industriile creative – despre noua generație de artiști români. 5 opinii de la 5 membri-cheie ai board-ului DIPLOMA Show 2023

Smile Media
Ecaterina Mărghidan, Foto: DIPLOMA Show 2023
Ecaterina Mărghidan, Foto: DIPLOMA Show 2023

Între 7 și 15 octombrie, la Combinatul Fondului Plastic, va avea loc cea de-a zecea ediție a DIPLOMA Show, festivalul noii generații de artiști, arhitecți și designeri români. Evenimentul, organizat de The Institute și prezentat de UniCredit Bank, reunește 130 de lucrări din 16 domenii creative, de la modă la design interior, pictură, arhitectură și multe altele.

Ca să aflăm care este viziunea noii generații de creatori români, dar și modul în care se raportează aceștia la realitățile momentului, am invitat la dialog cinci membri-cheie care fac parte din board-ul creativ DIPLOMA Show 2023. Iată ce ne-au spus Omid Ghannadi, Ecaterina Mărghidan, Monica Dan, Oana Diaconescu și Lucian Broscățean.

Omid Ghannadi, designer de interior și co-fondator Inside Academy

Omid Ghannadi a devenit cunoscut publicului larg în calitatea sa de arhitect în cadrul emisunii Visuri la cheie. Este absolvent al Universitatății de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu“ din Bucureşti, iar în 2010 a fondat propriul său birou de arhitectură și design interior. Omid are origini iraniene, iar experiența unui vieți multiculturale îi influențează munca. Este co-fondatorul Inside-Academy, școală de design interior, și un specialist apropiat de noua generație de creatori români.

„Pentru mine a fost o bucurie să fac parte din boardul creativ de la DIPLOMA Show, fiind vorba și despre ediția aniversară de 10 ani. Ce găsesc notabil în fiecare an este calitatea în creștere a actului artistic, un fel de profunzime și maturitate a proiectelor de diplomă. Anul acesta am văzut cum aproape toate proiectele au propriul manifest, fiecare vrea să schimbe lumea în bine în felul său”, spune Omid Ghannadi

Cât despre subiectele abordate în lucrările de Diplomă, Omid Ghannadi susține că s-a bucurat să vadă o preocupare tot mai mare pentru salvarea planetei, dar și pentru teme precum sănătatea mintală sau căutarea echilibrului emoțional atât de fragil în aceste zile. De asemenea, arhitectul recunoaște că a fost surprins de evoluția continuă a creativității tinerilor artiști și de faptul că multe teme curajoase și-au găsit sprijin în profesorii îndrumători.

Ecaterina Mărghidan, conferențiar universitar doctor în cadrul Universității Naționale de Arte „George Enescu” din Iași

Ecaterina Mărghidan este artist vizual și, din 2004, cadru didactic la Universitatea Națională de Arte „George Enescu” Iași, specializarea Arte Textile – Design Textil.

Cu o experiență vastă atât în cariera artistică, cât și în cea didactică, Ecaterina Mărghidan spune că, analizând lucrările înscrise anul acesta la DIPLOMA Show, a observat că există o înclinație a noii generații către teme sociale actuale și către noile tehologii digitale.

„Designul textil poate beneficia de aportul tehnologiilor de inteligență artificială. Artistul (programator) va seta parametrii, variațiile create vor trece prin filtrul artistului și al consumatorului. Exact ca în trecut, interpretarea lucrărilor din prisma experienței umane este cea care va da valoare obiectului”, completează Ecaterina.

Monica Dan, lector universitar doctor și Directorul Departamentului Grafică, din cadrul Universității de Artă și Design din Cluj-Napoca

Monica Dan activează în cadrul Universității de Artă și Design din Cluj-Napoca și se implică în diverse activități artistice, educaționale și de cercetare. De-a lungul timpului, a fost prezentă atât în expoziții personale, cât și în numeroase expoziții colective naționale și internaționale.

În 2023, Monica Dan s-a alăturat pentru prima data board-ului creativ DIPLOMA Show. Spune că a fost surprinsă să remarce elemente captivante și idei promițătoare în lucrările pe care le-a jurizat, iar proiectele din acest an reflectă o diversitate de perspective și teme abordate.

În acest context, am rugat-o pe Monica să ne spună ce sfat i-ar da unui artist la început de drum: „Un sfat valoros pe care l-aș oferi unui artist la început de drum ar fi să-și păstreze entuziasmul și curajul de a explora. În același timp, este important să investească în dezvoltarea continuă a abilităților artistice, având deschidere la învățare și evoluție. Construirea unui portofoliu autentic, care să reflecte stilul și căutările personale, împreună cu o prezență activă, poate facilita expunerea și conexiunile cu mediul artistic. Nu în ultimul rând, interacțiunea cu oameni cu experiență le poate oferi feedback și îndrumare, iar perseverența și încrederea în propriul potențial pot fi cheile în depășirea provocărilor de-a lungul călătoriei lor artistice”, consideră Monica Dan.

Oana Diaconescu, arhitect și Decan al Facultatății de Arhitectură de Interior din cadrul Universității de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu”

Oana Diaconescu și-a terminat studiile doctorale în arhitectură și muzeografie în anul 2012 la Università degli Studi di Genova, Italia și din 2013 este cadru didactic al Universității de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu”.

Prin prisma meseriei sale, Oana Diaconescu este foarte aproape de noua generație de creatori români și crede că pasiunea și creativitatea nu le lipsesc acestor tineri. Cu toate acestea, le recomandă să studieze permanent, pentru a fi la curent cu tehnologiile, soluțiile de proiectare, materialele și tendințele momentului.

Cât despre lucrările pe care le-a jurizat anul acesta la DIPLOMA Show, Oana afirmă că cele mai multe dintre proiecte au tratat, într-o viziune personală, intervenții în situri cu valoare de patrimoniu, din țară și din străinătate. „Am apreciat atât noutatea și expresivitatea acestor abordări, cât și relația analitică dintre demersul conceptual și soluțiile de arhitectură propuse. Cu siguranță că lucrările participante nu fac decât să ne asigure de crescendo-ul calitativ al proiectării în arhitectura de interior.”

Lucian Broscățean, designer vestimentar și Directorul Departamentului de Modă – design vestimentar, din cadrul Universității de Artă și Design din Cluj-Napoca

Cu o experiență de peste 20 de ani în industria modei, Lucian a câștigat mai multe premii importante și a participat la evenimente prestigioase precum: Romanian Fashion Week (Iași), Romanian Design Week (București), International Fashion Showcase la London Fashion Week sau MQ Vienna Fashion Week.

Lucian Broscățean a ales să analizeze proiectele înscrise la DIPLOMA Show 2023 dintr-o perspectivă didactică. Designerul spune că s-a bucurat să descopere multe proiecte ale căror teme gravitează în jurul responsabilizării față de mediu și față de traseul integral – de la concept la produsul finit. În numărul mare de înscrieri, s-au detașat câteva colecții care, pe lângă aspectele menționate, au pus accentul și pe o anumită rigoare a construcției pieselor vestimentare, evidențiindu-se astfel abilitățile tehnice și atenția la detalii.

Întrebat care crede că sunt minusurile și plusurile mediului academic vocațional creativ din România, Lucian Broscățean adaugă:

„Am făcut de câteva ori – un pas în lateral – pentru a vedea mai bine ceea ce este în spate și ce ar putea să se afle în față. Responsabilitățile sunt multe, mari, grele, mai ales pentru că ajuți oameni să-și contureze un traseu și să transforme pasiunea pentru modă în job profesionist. Cred foarte mult în comunicare, diplomație și eleganță procedurală. În același timp, consider că nu e corect să se generalizeze și să se spună că tot sistemul este nefuncțional, pentru că ar fi o lipsă de respect față de eforturile depuse de cei care nu doar că cred în schimbare, dar încearcă să o și genereze, uitând de orgoliul personal sau excluzând politici revanșarde. E nevoie de multă empatie și respect pentru a putea face o schimbare sistemică, pe termen lung.”

DIPLOMA Show este festivalul noii generații de artiști, arhitecți și designeri români, organizat de The Institute și prezentat de UniCredit Bank la Combinatul Fondului Plastic între 7 și 15 octombrie și reunește anul acesta 130 de lucrări din 16 domenii creative, alese dintr-un număr record de înscrieri.

Mai multe detalii despre festival și programul acestuia vor fi anunțate pe pagina de Facebook a comunității DIPLOMA, aici. Informații despre festival vor fi disponibile, de asemenea, pe pagina de Instagram și website.

Parteneriat media

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro