VIDEO Klaus Iohannis, întrebat, la finalul turneului din Africa despre „vacanța exotică și foarte costisitoare”: „Am reluat ceea ce aproape se pierduse”
Ajuns la finalul turneului său de 10 zile în Africa – primul făcut de un președinte român în ultimii 30 de ani pe acest continent -, Klaus Iohannis a susținut, joi, că prin aceste vizite a „reluat ceea ce aproape se pierduse, o relație extrem de valoroasă între România și partenerii africani”. El a răspuns astfel întrebat despre percepția că acest turneu, în care a mers alături de Carmen Iohannis, a fost, de fapt, o vacanță exotică și foarte costisitoare.
Joi, în ultima zi a turneul său din Africa, Klaus Iohannis și soția sa au fost primiți de președintele Senegalului, Macky Sall, la Palatul Prezidențial. Cei doi președinți au susținut declarații de presă comune, iar Klaus Iohannis a fost întrebat de un jurnalist despre percepția că acest turneu a fost o vacanță exotică și foarte costisitoare, el fiind rugat să explice publicului român ce beneficii aduce României relansarea relațiilor cu aceste țări.
(De la minutul 14)
„Întreaga lume și-a dat seama de oportunitățile care se găsesc în colaborarea cu Africa”
- „Relațiile dintre Europa și Africa sunt vechi de secole. Aceste relații s-au schimbat în timp, au devenit relații de un tip nou și, în ultimele decenii, întreaga lume și-a dat seama de oportunitățile care se găsesc în colaborarea cu Africa și de șansele pe care le avem printr-o astfel de colaborare. Aceste colaborări au fost intensificate, diversificate, din partea Uniunii Europene, din partea altor actori și, încet-încet, în Europa ne-am dat seama că aici, în Africa, avem oportunități foarte bune pentru a dezvolta relația noastră.
- Aceste oportunități nu se referă doar la partea economică, chit că aceasta este foarte importantă. Se referă, în același fel, la proceduri diplomatice, putem împreună să intervenim pentru a păstra pacea sau pentru a readuce pacea. Avem șanse foarte bune, și s-a văzut chiar și în ultimele săptămâni, să colaborăm în planul Națiunilor Unite. Chiar în această după-amiază va fi inaugurat un nou sediu al Națiunilor Unite aici, în Dakar.
- Pentru România, această relație are un specific foarte aparte. Deja acum câteva decenii, și domnul președinte a menționat, în România ne-am dat seama de valoarea deosebită a relației cu state africane și am oferit burse, am avut relații economice importante”, a declarat Iohannis.
„În deceniile care au urmat revoluției de la noi relația cu Africa a fost aproape neglijată. Am venit cu măsuri de corectare”
El a susținut că în deceniile care au urmat Revoluției din 1989 relația cu Africa „a fost aproape neglijată” și a realizat că „s-a comis o eroare strategică”.
Iohannis a vorbit din nou despre strategia României pentru Africa, spunând că acesta „nu poate fi implementată prin corespondență”:
- „Din păcate, în deceniile care au urmat revoluției de la noi, această relație a fost aproape neglijată. Ne-am dat seama că aici s-a comis o eroare strategică în politica externă românească și am venit cu măsuri de corectare.
- Am venit cu o nouă strategie pentru Africa, care țintește în mod special partenerii tradiționali ai României în Africa, cum este în cazul acesta concret Senegalul. Această strategie vrea să exploateze oportunitățile, să consolideze parteneriatele, să deschidă noi sectoare de colaborare economică, în educație, în diplomație și așa mai departe.
- Totuși, o strategie de acest tip și de o greutate extraordinară nu poate să fie implementată prin corespondență. Pentru a da greutate acestei strategii și pentru a arăta că România este foarte serioasă și foarte angajată în a revigora aceste parteneriate, am decis să fac un turneu african, care astăzi ne-a adus în Senegal și aici se și încheie acest turneu.
„Am reluat ceea ce aproape se pierduse”
- La final, ce pot să spun: am găsit deschidere, chiar parteneri bucuroși că reluăm această relație veche, importantă și valoroasă. Am găsit oportunități deja foarte concrete de colaborare, în toate statele pe care le-am vizitat s-au semnat acorduri de înțelegere. Și summa summarum, aș putea să spun, fără a exagera: prin acest turneu, am repus România pe radarul african. Am reluat ceea ce aproape se pierduse, o relație extrem de valoroasă între România și partenerii africani.
- Această strategie nu va avea urmări pozitive practice doar pentru România și pentru statele pe care le-am vizitat. Va avea urmări foarte concrete și pentru relația dintre Uniunea Europeană și statele africane, relația dintre Uniunea Europeană și Uniunea Africană. Este evident că partenerul nostru cel mai apropiat regional este Africa. Sunt oportunități fenomenale și ar fi o greșeală imensă să neglijăm această șansă de bună colaborare”.
Câteva momente, în imagini, din turneul lui Iohannis în Africa / Ce a făcut președintele în statele africane
În turneul său de zece zile, Klaus Iohannis a bifat, alături de soția sa, patru țări: Kenya, Tanzania, Cabo Verde şi Senegal.
Prima oprire a fost în Kenya, unde șeful statului a fost primit marți, 14 noiembrie, de către omologul său din statul african, William Ruto.
Miercuri, 15 noiembrie, în programul oficial publicat de Administrația prezidențială nu a figurat niciun eveniment.
Kenya Wildlife Service a publicat, însă, pe rețelele sociale fotografii cu Klaus și Carmen Iohannis în safari.
„Astăzi, secretarul de cabinet al Ministerului Turismului şi Faunei Sălbatice, Dr. Alfred Mutua, alături de directorul general al Kenya Wildlife Service, Dr. Erustus Kanga, au avut onoarea de a-i găzdui pe distinsul preşedinte român Klaus Iohannis şi pe prima doamnă Carmen Iohannis în Parcul Naţional Nairobi”, se arată pe paginile de Facebook și de X ale Kenya Wildlife Service.
Today, the Cabinet Secretary for the Ministry of Tourism and Wildlife, Hon. Dr. Alfred Mutua, alongside the Director General of Kenya Wildlife Service, @ErustusKanga , had the honor of hosting the distinguished Romanian President Klaus Iohannis and the First Lady Carmen Iohannis… pic.twitter.com/Xj0JZLdfs6
— Kenya Wildlife Service (@KWSKenya) November 15, 2023
Ulterior, și Administrația prezidențială a publicat trei fotografii din vizita făcută de Iohannis în Parcul Național Nairobi. Administrația prezidențială a transmis și un comunicat de presă în care încearcă să explice importanța acestei vizite:
- „În cadrul vizitei de stat în Kenya, similar altor șefi de stat, președintele României, Klaus Iohannis, a fost invitat de partea kenyană să viziteze Parcul Național Nairobi, care este unic în lume prin faptul că aduce aproape de mediul urban o biodiversitate variată. Kenya este un stat cu un profil solid de implicare la nivel național și internațional în domeniul protecției mediului, fiind gazda Programului Națiunilor Unite pentru Mediu, a Summitului climatic COP12 în 2006 și, foarte recent, a Summitului African pentru Climă.
- Cooperarea în domeniul limitării schimbărilor climatice și al protecției mediului este o temă centrală a vizitei de stat a Președintelui României în Republica Kenya. Aceasta vine pe fondul interesului deosebit al președintelui Klaus Iohannis pentru aceste domenii, precum și al prezenței lor ca teme importante în recent adoptata Strategie a României pentru Africa.
- Vizita în Parcul Național Nairobi a oferit prilejul unei discuții privind conservarea naturii cu ministrul pentru Protejarea Naturii din Republica Kenya, Alfred Nganga Mutua, și cu directorul Serviciului Kenyan pentru Protejarea Vieții Sălbatice (Kenya Wildlife Service), Dr Erustus Kanga.
- Conservarea biodiversității și managementul ecosistemelor reprezintă o componentă importantă a Memorandumului de Înțelegere în domeniul Protecției Mediului și al Schimbărilor Climatice, semnat pe 14 noiembrie 2023 între România și Kenya, în prezența președintelui Klaus Iohannis și a Președintelui William Ruto. În plus, prin Memorandum, cele două state își propun să lucreze împreună pentru a promova educația privind schimbările climatice și mediul”.
Joi, Klaus Iohannis s-a aflat tot în Kenya, la Nairobi, pe agendă figurând un singur eveniment – vizită la Uthiru Girls High School, unde președintele a donat mai multe calculatoare. La liceul de fete vizitat, președintele și soția sa au asistat și la un dans tradițional, Carmen Iohannis fiind invitată și ea să se alăture. A fost chemat la dans și președintele, dar a evitat.
Soții Iohannis au mers și în Zanzibar, iar următoarea lor destinație a fost apoi Tanzania.
RAIS WA ROMANIA AWASILI NCHINI
Rais wa Romania, Mheshimiwa Klaus Iohannis, amewasili nchini kwa ziara ya Kitaifa kuanzia leo tarehe 16 hadi 19 Novemba 2023 kufuatia mwaliko wa Rais wa Jamhuri ya Muungano wa Tanzania, Mhe. Dkt. Samia Suluhu Hassan.
Alipowasili katika Uwanja wa… pic.twitter.com/tP2pzx5Pum
— MR BEN (@Eric__Bernard) November 16, 2023
Din Tanzania, Iohannis a mers, luni, în Capul Verde, iar marți a ajuns în Senegal.
„Cred că românii apreciază”
Șeful statului a făcut primele sale declarații despre „necesitatea” acestui turneu, susținând că „România are o nouă strategie pentru Africa”, iar el a mers în aceste vizite „pentru a da greutate”. El a răspuns astfel insistențelor unui jurnalist Libertatea trimis în Africa, care l-a întrebat și de ce nu face publice costurile deplasărilor sale.
- „Faptul că am venit în Africa arată o nouă abordare a României față de continentul african.
- Avem o nouă strategie față de Africa și, ca să-i dau greutate, am planificat acest turneu în Africa.
- Și chiar dacă nu s-a încheiat încă, suntem la a treia vizită de stat aici, în Capul Verde, pot să concluzionez deja și, dacă vreți să fiu foarte concentrat, prin acest turneu am repus România pe radarul african.
- Cred că românii apreciază, fiindcă mulți cunosc relațiile pe care le-am avut și cred că mulți își dau seama de potențialul enorm pe care îl reprezintă o relație bună între România și statele africane, între Uniunea Europeană și Africa”, a susținut Klaus Iohannis, conform Libertatea.
Ce a răspuns Iohannis întrebat despre costurile vizitelor sale / Răspunsul președintelui din Capul Verde, la aceeași întrebare
Întrebat despre costurile turneului, Iohannis – aflat în Africa alături de soția sa – a răspuns: „Sigur că vine cu niște cheltuieli și voi instrui serviciul de presă să vă dea o informare confom legii”.
La o întrebare similară, respectiv dacă el și-ar face publice cheltuielile cu deplasările la cererea a 40.000 de oameni, José Maria Neves, preşedintele din Capul Verde, a răspuns, într-un interviu pentru Libertatea: „Nu e nevoie de 40.000. Dacă o singură persoană îmi cere ceva, eu sunt obligat să răspund”.
Administrația prezidențială a transmis că vizitele lui Iohannis în Africa reprezintă „primul demers politico-diplomatic la acest nivel din ultimii 30 de ani și vizează relansarea relațiilor României cu continentul african, atât în relația directă a țării noastre cu statele africane, cât și ca parte a efortului comun de la nivel european, în contextul mai larg al nevoii de revigorare a relațiilor Uniunea Europeană – Africa în spiritul unui nou parteneriat”.
Este cel de al treilea turneu pe care șeful statului îl face în acest an, după cele din Asia (martie) și America de Sud (aprilie).
O investigație Recorder publicată recent arată că unele dintre deplasările în străinătate ale președintelui Klaus Iohannis, ale căror costuri sunt ținute la secret de Administrația Prezidențială, ajung să coste chiar și peste un milion de euro.
Președinția refuză să facă publice costurile, deși este vorba de bani publici. Recorder a consultat specialiști din piață și a aproximat costurile zborurilor, având în vedere detaliile publice ale acestora (locația, ora deplasării, destinația etc) disponibile pe platforme precum FlightRadar24.
Jurnaliștii de la Recorder arată și că președintele României a fost singurul din Uniunea Europeană care a ales să meargă la încoronarea regelui Charles al III-lea cu un avion privat. Costurile zborului, care a avut escală la Sibiu, s-au ridicat la aproximativ 85.000 de euro, conform Recorder. Asta, în contextul în care președințiile unor țări precum Estonia, Cehia, Letonia sau Finlanda au cheltuit în jur de două sau trei mii de euro pentru deplasarea în Marea Britanie, adică de 40 de ori mai puțin față de cât a cheltuit Administrația Prezidențială din România.
CITEȘTE ȘI:
- VIDEO Klaus și Carmen Iohannis, primiți de președintele Kenyei. Prima oprire din turneul de zece zile în Africa / Înainte de plecare, Iohannis i-a decorat pe președinții africani pe care îi vizitează
- „Sunt oameni care mă iau peste picior şi mă întreabă de ce fac călătorii în străinătate”. Cine este William Ruto, prima gazdă din Africa a preşedintelui Klaus Iohannis – FOTO/VIDEO
- FOTO Klaus Iohannis și soția sa au fost în safari FOTO
- VIDEO Carmen Iohannis, dans pe ritmuri africane. Președintele a refuzat
- FOTO Cum arată avionul care l-a dus pe Klaus Iohannis în Africa – BoardingPass