Sari direct la conținut

Tehnologia digitală face școala mai atractivă pentru elevi și reprezintă o provocare pentru profesori

Smile Media
Digitaliada, Foto: Fundația Orange
Digitaliada, Foto: Fundația Orange

Pandemia a forțat școlile din România să pună un accent mai mare pe tehnologie și pe educația digitală. Odată startul dat, profesorii cu imaginație și abilități în lucrul cu calculatorul au început să se transforme în creatori digitali, iar beneficiile pentru elevi nu au întârziat să apară. Orele au devenit mai interesante, iar materia este mult mai ușor asimilată. Scenariul de mai sus a fost pus în practică și în programul Digitaliada, cel care a luat naștere în urmă cu 8 ani, cu sprijinul Ministerului Educației, sub umbrela Fundației Orange.

Dacă la început, ideea de bază a fost aceea de a dota școlile cu echipamente digitale, acum programul a devenit un real sprijin pentru profesorii și copiii din întreaga țară. Pe www.platformadigitaliada.ro, oricine, părinți, profesori sau elevi pot accesa acum, gratuit, resurse educaționale online, teste pentru examenele naționale, ateliere digitale și programe de formare. Proiectul Digitaliada construiește în jurul lui una din cele mai mari comunități de profesori din țară, cu peste 7000 de cadre didactice. Pentru a afla mai multe despre cum se construiesc azi materiale în online, care urmează programa școlară, au avizul Ministerului și pot fi accesate de către orice profesor la ore, ne-a povestit chiar Daniela Ienei, profesoară de limba engleză și câștigătoare a concursului Digitaliada, în 2023.

De când ați început sa folosiți acest program de educație digitală?

Daniela Ienei: Folosesc foarte des resurse digitale în timpul orelor, iar materialele de pe site-ul Digitaliada mi-au fost de ajutor încă din timpul pandemiei. Apreciez această platformă, în primul rând, pentru că promovează resurse digitale educaționale de calitate, lecții, teste, aplicații și tutoriale. De asemenea, Digitaliada organizează sesiuni de formare gratuite cu profesorii și cred că este singura platformă educațională care încurajează creatorii de conținut digital prin concursuri cu premii substanțiale.

Care a fost materialul pe care l-ați înscris în concurs?

Daniela Ienei: Materialul propus de mine este o lecție video de limba engleză intitulată ”Summer”. Aceasta cuprinde noțiuni, exerciții de vocabular, precum și exerciții bazate pe înțelegerea unui text. Lecția poate fi folosită începând cu clasa a IV-a atât de către elevi, în studiul individual, cât și de către alți colegi profesori ca material digital în timpul predării.

Cum a fost primit programul Digitaliada de elevii din școala dvs.?

Daniela Ienei: Consider că integrarea tehnologiei în cadrul orelor de curs reprezintă viitorul educației. Elevii devin mai atenți, mai motivați, interacționează foarte bine și au performanțe mai bune atunci când îmbinăm resursele clasice cu cele digitale. Lecțiile și testele propuse de programul Digitaliada sunt apreciate de către elevi pentru că sunt interactive și integrează cele mai îndrăgite aplicații la ora actuală, precum Kahoot, Quizziz sau Geogebra.

Violeta Surugiu, Manager de program la Fundația Orange, ne-a explicat că programul Digitaliada nu se va opri aici, ba chiar există planuri de viitor ce includ o schimbare sistemică în educație.

Cum arată Digitaliada azi, după 8 ani de activitate?

Violeta Surugiu: Digitaliada a început ca un proiect ambițios al Fundației Orange în 2016, cu scopul de a sprijini educația digitală în școlile din România. În primii ani, proiectul a ajutat la furnizarea de echipamente digitale în școli, iar apoi s-a concentrat pe crearea de resurse educaționale online, ateliere digitale și de formare pentru profesori, precum și pe organizarea de evenimente educaționale. Cu timpul, Digitaliada a crescut semnificativ, acoperind mai multe școli din întreaga țară. Astăzi, Digitaliada reprezintă o platformă cuprinzătoare de resurse și competiții pentru educația digitală, care ajută elevii să dezvolte abilități esențiale într-o eră a tehnologiei.

Cu 101 de școli în portofoliu, atât în marile orașe, cât și în mediul rural, proiectul construiește una dintre cele mai mari comunități de profesori din țară care lucrează pentru promovarea educației digitală. Digitaliada are o oportunitate extraordinară de a crea o rețea fără precedent de școli, profesori, părinți și alți parteneri care susțin educația digitală în România.

Ce pot găsi elevii pe www.platformadigitaliada.ro?

Violeta Surugiu: Pe platforma Digitaliada, oricine poate accesa gratuit și rapid peste 4.000 de resurse educaționale, precum lecții, teste, exerciții, probleme, proiecte didactice și tutoriale video pentru diferite discipline. De asemenea, pot fi găsite materiale și instrumente pentru a ajuta elevii să se pregătească temeinic pentru Evaluarea Națională, în secțiunea dedicată. Acestea includ: serialul Mate cu Digitaliada, dar și teste digitale în format Kahoot!, Quizizz și Socrative, pentru dezvoltarea și evaluarea competențelor elevilor la Limba Română și Matematică. Toate aceste resurse pot fi accesate pe www.platformadigitaliada.ro și au rolul de a ajuta elevii să se pregătească mai eficient pentru Evaluarea Națională, să recapituleze materiile studiate și să devină mai familiarizați cu structura și nivelul de dificultate al subiectelor de examen.

Cum se implică profesorii din comunitate?

Violeta Surugiu: Profesorii ne spun adesea cât de mult apreciază resursele educaționale și instrumentele de predare oferite de platformă, considerând că acestea îi ajută să-și susțină mai bine elevii în procesul de învățare. După ce folosesc la ore lecțiile create în online de alți colegi de-ai lor, profesorii sunt provocați să realizeze și ei conținut digital. Astfel că, în fiecare an, organizăm un concurs, iar lecțiile premiate sunt încărcate automat pe platformă. Avantajul acestor tutoriale este că ele sunt gândite și create de profesori, pentru profesori și elevi. Acest conținut urmează programa școală, este util și usor de folosit.

Concursul #Digitaliada se desfășoară anual și premiază pasionații care dezvoltă conținut educațional original și open source. Toate materialele sunt evaluate de o comisie de experți în educație digitală.

Scopul concursului este extinderea platformei educaționale Digitaliada cu materiale noi, autentice și interactive, ce pot contribui la educația digitală a elevilor de școală primară și gimnaziu.

Elevii sunt și ei foarte fericiți și interesul nostru este să rămânem mereu conectați cu nevoile lor. Orele sunt astfel mai interesante și în plus, dacă nu au înțeles ceva la școală, cu ajutorul părinților pot accesa platforma acasă și pot căuta acolo explicații sau lecțiile online ale altor profesori. Și pentru elevi avem un concurs anual în care îi provocăm să realizeze animații în Scratch, un program de coding care le este predat la orele de TIC. Astfel, ei își dezvoltă creativitatea, spiritul competitiv și, desigur, abilitățile digitale.

Care sunt planurile de viitor pentru Digitaliada?

Violeta Surugiu: Digitaliada se dedică creării unei schimbări sistemice în educație, cu misiunea de a oferi resurse profesorilor pentru încorporarea fără probleme a instrumentelor digitale în metodele de predare. Scopul nostru este să facilităm creșterea bazei noastre de utilizatori pe platforma Digitaliada, urmărind să ajungem la 100.000 de utilizatori în următorii trei ani și, în cele din urmă, să ne extindem comunitatea la 2.000 de școli. Prin Digitaliada, directorii vor avea acces la conținut educațional de înaltă calitate, îmbogățit de experiențe de învățare imersivă, asigurându-se că atât profesorii, cât și elevii au resursele de care au nevoie pentru a prospera în era digitală.

Articol susținut de Fundația Orange

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro