Legea care prevede pedepse suplimentare pentru condamnații fugari, la vot miercuri. Gorghiu: I se va aplica și lui Cătălin Cherecheș
Actul normativ care prevede pedepse suplimentare pentru persoanele condamnate care fug din țară pentru a scăpa de închisoare ar urma să fie adoptat miercuri de către deputați. „Legea i se va aplica atât condamnatului fugar Cherecheș, cât şi oricărui fugar care în termen de 7 zile de la intrarea în vigoare a legii sau de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare, după caz, nu se va prezenta la organele competente pentru a începe executarea pedepsei”, a spus ministrul Justiției, Alina Gorghiu.
Proiect de lege al Guvernului, care aduce modificări Codului penal, a fost înregistrat în procedură de urgenţă în Parlament şi a fost adoptat de către Senat în 23 octombrie. Luni, proiectul a fost dezbătut în Camera Deputaților, care este for decizional pe această lege, iar votul ar urma să fie dat miercuri în plen.
Alina Gorghiu: Legea i se va aplica atât condamnatului fugar Cherecheș, cât şi oricărui fugar
- „După ce va intra în vigoare legea, fugarilor li se va adăuga o nouă pedeapsă la cea existentă, anume între 6 luni și 3 ani pentru o infracțiune asimilată celei de evadare.
- O lege bună, necesară, susținută de guvern, mai ales în contextul în care unii condamnați găsesc diferite tertipuri pentru a nu-și executa pedepsele în penitenciarele din România. E frustrant să vezi cum unii încercă să scape de pedeapsă dată de o instanță din țară.
- Cel mai recent exemplu este Cătălin Cherecheș. Pentru că mulți m-ați întrebat, vă spun că legea i se va aplica atât condamnatului fugar Cherecheș, cât şi oricărui fugar (indiferent de numele lui) care, în termen de 7 zile de la intrarea în vigoare a legii sau de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare, după caz, nu se va prezenta la organele competente pentru a începe executarea pedepsei”, a declarat ministrul Justiției, Alina Gorghiu.
Ce prevede proiectul de lege pentru modificarea Codului Penal
Proiectul de lege va completa Codul penal la infracțiunea de evadare, astfel că persoanele care nu se predau în șapte zile de la hotărârea definitivă vor primi o pedepsă suplimentară.
- „Art. I. 1. La articolul 285, după alineatul (3) se introduce un alineat nou, alin. (3 indice 1), cu următorul cuprins:
- „Se consideră evadare și fapta persoanei condamnată la pedeapsa detențiunii pe viață sau la pedeapsa închisorii de a nu se prezenta la organul de poliție în vederea punerii în executare a mandatului de executare a pedepsei în termen de șapte zile de la data la care a rămas definitivă hotărârea prin care s-a dispus executarea pedepsei.”
- 2. La articolul 285, alineatul (4) se modifică și va avea următorul cuprins:
- „(4) În situațiile prevăzute la alin. (1), (2), (3) lit. a) și b) și alin. (31), pedeapsa aplicată pentru infracțiunea de evadare se adaugă la pedeapsa rămasă neexecutată la data evadării.”
- Art. II. În cazul hotărârilor care au rămas definitive anterior intrării în vigoare a prezentei legi, termenul de șapte zile curge de la data intrării în vigoare a prezentei legi.
- Art. III. Structurile Ministerului Afacerilor Interne care pun în executare ordinul de dare în urmărire potrivit art. 522 alin. (1) din Legea nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală (…) sesizează organele de urmărire penală competente să efectueze urmărirea penală cu privire la infracțiunea prevăzută de art. 285 alin. (31) din Legea nr. 286/2009 privind Codul penal, cu modificările și completările ulterioare”.
Mario Iorgulescu, Alina Bica, Paul de România, Sorin Oprescu sau Dragoș Săvulescu sunt doar câteva nume de pe lista fugarilor care după ce au fost condamnați și-au găsit refugiul în alte țări, mulți în Italia și Grecia, iar pe unii dintre ei România nu reușește de ani de zile să îi aducă în țară.
Ultimul pe listă este primarul din Baia Mare, Cătălin Cherecheș, care a fugit din țară vineri, cu câteva ore înainte de a fi condamnat definitiv la cinci ani de închisoare. El s-ar afla pe o insulă din Italia, împreună cu mama și cu soția sa.