Ce se întâmplă cu copiii care primesc mâncare solidă înainte de 6 luni
Alimentația influențează bunăstarea generală a organismului, iar studiile au demonstrat că există o strânsă legătură între modul în care sunt hrăniți bebelușii și afecțiunile de la vârsta adultă. „Dă-i să guste și el sarmale, că-i e poftă” de la 4-5 luni de viață se traduce prin boli cronice mai târziu.
Despre modul în care se face corect diversificarea astfel încât copilul să se dezvolte armonios se va discuta la Atelierul „Soluții pentru poftă bună” organizat de Totul Despre Mame, sâmbătă, 9 decembrie 2023, la Galateca (zona Universitate, Bucuresti). Biletele se pot cumpăra de AICI.
Organizația Mondială a Sănătății, Asociația Americană de Pediatrie și alte insitutuții de prestigiu care reglementează probleme de sănătate recomandă ca bebelușii să primească alimente solide după vârsta de 6 luni. Cu toate acestea, în familii lucrurile se întâmplă cu totul altfel. În 2020, Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) din SUA a făcut un studiu pe 1.334 de mame și a constatat că 93% dintre ele le-au oferit bebelușilor hrană solidă înainte să împlinească 6 luni. În plus, mamele au spus că le-au dat să mănânce de la 4 luni și altceva decât lapte matern și lapte praf. Altele au început de dinainte ca bebelușul să ajungă la o lună de viață.
Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, până la 6 luni laptele matern și laptele praf pentru bebeluși asigură toate vitaminele, nutrienții și caloriile de care bebelușii au nevoie pentru a crește. Sunt astfel concepute încât să fie hrana completă în această perioadă. Înlocuirea sursei lor primare de nutriție cu alimente pe care încă nu le pot procesa poate fi dăunătoare dezvoltării lor fizice. Așadar, bebelușii care încep să mănânce alimente solide prea devreme prezintă un risc mai mare de boli cronice precum diabetul, obezitatea, eczeme și boala celiacă mai târziu.
Ce se întâmplă când diversificarea începe prea devreme
Nutriționistul pediatru Ann Condon-Meyers, de la Centrul Medical al Universității din Pittsburgh și al Spitalului de Copii din Pittsburgh, explică faptul că „atunci când începi să dai alimente solide prea devreme, diluezi aportul nutrițional. Copilul primește mai multe calorii, dar mai puțini nutrienți de care are nevoie pentru a crește.”
Când au fost întrebați de ce părinții au ales să introducă solide copiilor lor înainte de șase luni, cele mai frecvente motive au fost că bebelușilor le era foarte foame sau că doreau mâncarea pe care o consumau adulții. Unii au menționat, de asemenea, că hrana solidă îi ajută pe copiii lor să doarmă noaptea.
Dr. Ioana Stavrositu, medic endocrinolog și nutritionist, a explicat pentru Totul Despre Mame că „nu există dovezi concludente că bebelușii dezvoltă pofte pentru alimentele pe care le consumă mamele sau ingrijitorii lor. Totuși, expunerea la arome variate prin laptele matern poate influența preferințele gustative ale copilului. Introducerea alimentelor „de oameni mari” la o vârstă prea fragedă este recomandată doar daca urmăm ghidurile de alimentație pentru bebeluși, adaptându-le treptat dieta pe măsură ce cresc și se dezvoltă.”
Diversificarea timpurie poate duce la obezitate
Un alt studiu publicat în Pediatrics, revista The American Academy of Pediatrics , în 2011, a investigat în mod specific relația dintre momentul introducerii solidelor și riscul ulterior de obezitate infantilă. Cercetătorii au analizat modul în care introducerea de solide ar putea afecta rata obezității la copiii de vârstă preșcolară.
Cercetarea a arătat că bebelușii care nu au fost niciodată alăptați sau care au primit lapte matern până la 4 luni și care au început diversificarea la 4 luni au avut un risc de 6 ori mai mare de a deveni obezi la 3 ani față de cei cărora li s-a introdus hrană solidă de la 6 luni.
Despre modul în care se face corect diversificarea astfel încât copilul să se dezvolte armonios se va discuta la Atelierul „Soluții pentru poftă bună” organizat de Totul Despre Mame, sâmbătă, 9 decembrie 2023, la Galateca. Biletele se pot cumpăra de AICI.
Atelierul „Soluții pentru poftă bună”
Mesele trebuie să fie un moment de conectare în familie, nu o frustrare că iarăși ai stat două ore în bucătărie și copilul nu mănâncă nimic. Mesele trebuie să aducă vitamine și minerale organismului, să-i dea energie, nu să obosească pe toată lumea. Mesele trebuie să fie o bucurie, nu o dezamăgire că iar ai cheltuit o grămadă de bani pe produse care „poate îi plac copilului”, dar el cere în schimb un pahar cu lapte.
Atelierul îți va da instrumentele necesare pentru a-ți împrieteni copilul cu mâncarea și te va învăța cum să abordezi meniul familiei indiferent de particularitățile sale.
Specialiștii validați de comunitatea TDM îți vor vorbi aplicat și sincer despre soluțiile pe care le ai pentru a aborda alimentația copiilor și îți vor răspunde la întrebări ce privesc familia ta.
Ioana Stavrositu este medic specialist endocrinologie, nutriționistă și mama unui băiețel de 3 ani. Inspirată de propria ei experiență de mamă și de pacientele sale, a dezvoltat programul de Mamtriție – un sistem de ghidaj nutrițional și psihologic pentru mame, ghidaj care ia în considerare nevoile de sănătate atât ale mamei, cât și ale bebelușului.
Claudia Dionise este content creator pe Instagram și actriță la Teatrul Coquette. Are doi copii mici, iar diversificarea a fost diferită cu fiecare dintre ei, una foarte dificilă, una foarte lină. De aceea, și-a dorit să împărtășească din experiența ei cu alte mame.
Ilinca Tranulis este medic pediatru specialist, consultant în lactație IBCLC și mamă de trei copii alăptați și diversificați cu succes. Din dorința de a ajuta și sprijini mamele, în 2012 a înființat primul call-center de consiliere în alăptare din România, 07ALAPTARE. Este autoarea cursului „Diversificare fără stres”.
AGENDA EVENIMENTULUI
11.00-11.30 –Welcome coffee
11.30-13.00—Ioana Stavrositu, medic endocrinolog, nutriționist
– Nutriția mamei în perioada alăptării
– Diversificarea alimentației copilului
– Identificarea și gestionarea alergiilor alimentare la Copii
– Rolul nutriției în dezvoltarea copilului
– Sfaturi pentru crearea unor obiceiuri alimentare sănătoase. Strategii practice pentru mese echilibrate în familie
13.00 – 13:15 — Coffe break
13:15 – 14:00 – Claudia Dionise, content creator Instagram @mamamofturescu
– Sfaturi practice despre cum se pot organiza mamele cât mai bine atunci când încep diversificarea bebelușului astfel încât să economisească timp și bani
14:00 – 14:30 – Brunch
14.30-16.00—Ilinca Tranulis, medic pediatru specialist, consultant acreditat IBCLC
– Când și cum începem diversificarea pentru a ne asigura ca avem un copil dornic să testeze gusturi și texturi noi
– Idei jucăușe pentru a spori interesul copilului pentru mâncare
– Introspecție despre atitudinea noastră față de mâncare și obiceiuri la masă și cum influențează ea pofta celui mic
16.00-16.15 – Tombolă
PARTENERI
Partener principal: Aqua Carpatica Kids
Parteneri: Boiron, Republica Bio, Bio Oil
Cu sprijinul: Mustela, ZYX Books
DESPRE TOTUL DESPRE MAME
TOTUL DESPRE MAME este una dintre cele mai importante surse de informare a părinților din România.
Pe www.totuldespremame.ro, vei găsi mereu informație nouă și relevantă, cele mai moderne teorii în psiho-educație, povești care te inspiră, instrumente care te ajuta și sfaturi de la experți care au un cuvânt de spus în domeniile lor.
Totul pentru a te ajuta să fii un părinte mai bun și să ai o familie sănătoasă și armonioasă.
Sursa foto:Dreamstime.com