Sari direct la conținut

Prima reacție a șefului Poliției Române, după ce sindicatul Europol a denunțat presiuni / Ce spune despre luptătorul SAS care a scos arma la Constanța

HotNews.ro
Ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, și șeful Poliției Române, Benone-Marian Matei, Foto: INQUAM Photos / Octav Ganea
Ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, și șeful Poliției Române, Benone-Marian Matei, Foto: INQUAM Photos / Octav Ganea

Șeful Poliției Române, chestor principal de politie Benone-Marian Matei, a declarat că forțele de ordine au respectat legea pentru a proteja populația, precizând că sunt „interesante” afirmațiile sindicatului Europol, potrivit căruia s-au făcut presiuni asupra polițiștilor și jandarmilor din parte oamenilor politici pentru a folosi „orice” metodă și să blocheze accesul protestatarilor în Capitală. Sindicaliștii au susținut că presiuni vin inclusiv din partea Inspectorului general al Poliției Române.

„Sunt interesante afirmațiile. Pot să vă transmit că la acest moment dispozițiile au fost foarte clare pentru respectarea legii, nimic altceva. Respectarea legii nu este opțională, asta voiam să vă transmit și au fost transmise dispoziții clare pentru a respecta legea pentru a proteja populația.

Șeful Inspectorului general al Poliției Române a mai precizat că luptătorul SAS a îndreptat arma din dotare, care era neletală, spre motorul autovehicului, nu spre persoana care era la volanul mașinii.

„Acea armă era neletală și după cum am văzut cu toții era îndreptată spre blocul motor al mașinii, și nu asupra unei persoane. Sunt luate măsuri specifice pentru protecția cetățenilor și a polițiștilor. Nu mi se pare firesc ca un cetățean să forțeze un baraj pentru a călca polițistul”, a mai spus Benone-Marian Matei.

Sindicatul Europol a denuțat presiuni din partea oamenilor politici și a șefilor din poliție

Sindicatul Europol a susținut duminică seara târziu că „politicienii” au pus polițiștii și jandarmii să oprească prin orice mijloace fermierii și transportatorii să intre în București și să îi împiedice să blocheze drumurile publice. „Coaliției de guvernământ îi este frică de democrație” și se folosește de oamenii legii pentru a intimida, au mai susținut reprezentanții polițiștilor.

  • „Coaliției de guvernământ îi este frică de democrație și folosește polițiștii și jandarmii să intimideze cetățenii. În cazul de față fermierii și transportatorii. Sunt momente care ne aduc aminte de pandemie, cu ordonanțele militare ILEGALE și cu armata scoasă pe străzi, tot la intimidare. Din păcate, după acțiunile dispuse de ministrul Predoiu și secretarul de stat Despescu, sunt create premisele unui nou „10 august”.
  • Da, ne-au pus politicienii să fugărim fermierii și transportatorii. Să le blocăm accesul pe drumurile publice, să îi oprim ca nu cumva să ajungă în fața Guvernului, să-și exercite dreptul de a manifesta, prevăzut de art. 39 din Constituție. De ce facem referire tocmai la Constituție? Pentru că polițiștii și jandarmii, la începutul carierei JURĂ să apere Constituția, chiar cu prețul vieții!”, a susținut sindicatul Europol.

Europol a arătat cu degetul spre ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne, Bogdan Despescu, și chestor-șef de poliție Benone-Marian Matei, Inspectorul general al Poliției Române.

  • „Față de mii de polițiști s-a pus presiune în aceste zile să facă ORICE pentru a bloca fermierii pe drumurile publice. Și când spunem ORICE, ne referim inclusiv la situațiile în care le-au cerut să plaseze autospecialele perpendicular pe sensurile de deplasare de pe drumul public pentru ca protestatarii să nu poată să înainteze. Li s-a cerut polițiștilor să culeagă informații din orice sursă ca mai apoi să folosească orice canale pentru a-i bloca.
  • Evident, toate aceste demersuri sub ,,îndrumările ” amenințătoare ale unor șefi, slugi ale oamenilor politici, de regulă „împuterniciți” sau „desemnați” care nu cârâie în fața ordinelor venite din partea celor care ocupă funcții politice, respectiv Predoiu, secretarul de stat Despescu sau șeful Poliției Române, care ocupă tot o funcție politică, fiind numit de ministrul de interne în funcție”.

Ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, a declarat, joi seara, legat de protestul transportatorilor şi fermierilor, care au fost opriţi să intre în Bucureşti, că forţele de ordine „nu fac altceva decât să respecte legea”.

„Nu facem altceva decât să aplicăm legea şi eu le mulţumesc celor care o fac, cu promptitudine, cu fermitate, dar şi cu tact, în acelaşi timp. Situaţia, după cum vedeţi, este sub control. Mă bucur că nu s-au făcut forţări iraţionale şi că lucrurile nu au derapat şi aş face şi un apel către toţi care protestează să rămână în litera şi în spiritul legii”, a afirmat Predoiu la Digi24.

În timpul protestului de la Constanța, sâmbătă seară, un luptător SAS a fost filmat în timp ce îndrepta o armă spre un autovehicul. Reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie Constanţa au afirmat că arma respectivă avea muniţie neletală.

„Unul dintre participanţii la trafic nu a respectat dispoziţiile poliţiştilor aflaţi în dispozitiv şi s-a îndreptat cu autoturismul către participanţii la acţiunea de protest, precum şi către efectivele dispozitivului de ordine şi siguranţă publică”, potrivit IPJ Constanța.

Europol Constanța a transmis că gestul luptătorului din cadrul SAS este „regratabil”.

„Este regretabil gestul făcut de polițistul din cadrul Serviciului de Intervenție și Acțiuni Speciale. Asta dovedește încă o dată că oamenii politici care conduc MAI pun presiune excesivă pe polițiști să execute dispoziții/ordine care nu au niciun temei legal”, a transmis Europol Constanța, potrivit Ziua de Constanța.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro