Sari direct la conținut

PressOne: Sute de animale au murit la adăpostul „Căsuța Pisicească”. A funcționat ilegal, sub ochii autorităților, cu bani din donații

HotNews.ro
Pisici, Foto: Alexander Kautz, Dreamstime.com
Pisici, Foto: Alexander Kautz, Dreamstime.com

Sute de animale au fost găzduite în condiții îngrozitoare în adăpostul „Căsuța pisicească”, unul dintre cele mai cunocute sanctuare pentru feline din Iași. Numeroase mâțe au murit acolo din cauza unor focare de boli, arată o investigație PressOne.

Conform sursei citate, „Căsuța Pisicească” a fost înființată de Adina Dumitru și Gianina Asavei în 2018 ca un spațiu de foster (adăpostire temporară) cu plată lunară sau săptămânală. În scurt timp, a devenit cel mai cunoscut adăpost de pisici din județul Iași. Conform cifrelor prezentate pe pagina asociației, Căsuța Pisicească adăpostește, în acest moment, în jur de 100 de pisici. Dar în trecut, numărul era dublu.

Începuturile adăpostului se leagă de fabrica de textile pe care Gianina o avea în cartierul Nicolina din Iași și unde a început să adune animale, în anul 2018. Ulterior, a mutat adăpostul în mai multe comune din jurul orașului. După doar un an de activitate, în 2019, Căsuța Pisicească anunța că din cele peste 350 de pisici care au trecut prin adăpost, aproximativ 15% au murit din cauza panleucopeniei, calicivirozei și rinotraheitei. Iar lucrurile nu s-au oprit aici.

Până în 2022, adăpostul a funcționat ilegal, nefiind înregistrat ca ONG iar Gianina Asavei strângea donații pe contul ei de Revolut.

Foști voluntari de la „Căsuța Pisicească” au dezvăluit, sub protecția anonimatului, tratamentul inuman la care au fost supuse pisicile strânse în adăpost de-a lungul timpului. Pisicile au fost mutate de mai multe ori în locații noi.

„Când am ajuns în 2021 acolo, în Bucium, am rămas puțin șocată. Casa din poze era de fapt casa Gianinei. Acolo se făceau fotografiile, dar pisicile locuiau în altă parte. Ele stăteau de fapt într-un spațiu improvizat atașat de un fost garaj foarte rece și impropriu, cu mucegai, cu igrasie”, a povestit o fostă voluntară.

Fosta voluntară a mai spus că adăpostul avea nenumărate probleme, în mod special legate de igienă. „Niciodată nu am mers și să fie curățenia întreținută, să se simtă că cineva a făcut-o zilnic. Era efectiv dezastrul de pe lume: haos, mizerie, litierele neschimbate la timp, murdare, castroanele la fel, murdare.”

Prin această anchetă pe care o puteți citi aici integral, PressOne vrea să atragă atenția asupra condițiilor în care sunt ținute unele animale din România care ar trebui de fapt salvate, a ineficienței legilor și a lipsei de informare a celor care fac donații. (sursă foto Dreamstime)

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro