Sari direct la conținut

„Să nu vorbească lumea prin sat”. O femeie din Vaslui a închis ochii când a aflat că fetița ei de 8 ani a fost agresată sexual. A și certat-o că a intrat în casa agresorului care îi este rudă

HotNews.ro
Victima minora, Foto: Chris Rout / Alamy / Alamy / Profimedia
Victima minora, Foto: Chris Rout / Alamy / Alamy / Profimedia

Un bărbat de 46 de ani și un adolescent de 16 ani au fost trimiși în judecată la Vaslui, fiind acuzați că au agresat sexual o fetiță de 8 ani. Cazul petrecut într-un sat din nordul județului arată cum lipsa educației sexuale și mentalitatea „să nu ne facem de rușine” au dus la perpetuarea abuzurilor sexuale pe parcursul a trei ani, potrivit datelor din dosarul aflat pe rolul Judecătoriei Vaslui și consultat de HotNews.ro. Totul a ieșit la iveală abia după ce o vecină a aflat despre abuzurile asupra fetei și că mama ei nu voia să reclame „de rușine”. 90% dintre abuzurile sexuale împotriva minorilor nu sunt sesizate, arată un raport al Organizației Salvați Copiii.

„E casa mea și fac ce vreau în ea”, i-a strigat bărbatul de 46 de ani mamei fetei de 8 ani, când aceasta a dat buzna în casă și l-a văzut dezbrăcat lângă fetiță. Se întâmpla în vara anului 2022. Bărbatul, care i-a fost cumnat, i-a răspuns că el întreține relații sexuale cu fata că așa are chef. „Fugi acasă!”, i-a cerut femeii, când aceasta l-a luat la rost. Mama copilei a ieșit în curte, a luat un băț, s-a întors în locuință și l-a luat bătaie pe bărbat. A considerat pedeapsa fizică aplicată agresorului drept suficientă. Acasă, fata i-a spus că bărbatul a vrut să o violeze. Mama și tatăl vitreg au certat-o că a intrat în casa unchiului și i-au spus să nu mai calce vreodată pe acolo.

Ana* era obișnuită cu cearta. Crescută într-o familie măcinată de lipsuri și consumatoare de alcool, copila își petrecea timpul jucându-se pe ulițele satului. Așa avea să fie ademenită de doi prădători sexuali.

Episodul surprins de mamă nu era unul singular. Unchiul fetei începuse să aibă un comportament deviant față de nepoată încă din 2022, arată datele din dosar. Ana era prea mică să conștientizeze că gesturile bărbatului, care o ademenea cu bomboane, reprezintă infracțiuni, însă de fiecare dată când o atingea în zonele intime și îi cerea să întrețină acte sexuale încerca să fugă de el.

Doi colegi au văzut agresorul dezbrăcat, dar s-au amuzat pe seama victimei

Prima agresiune sexuală s-a petrecut în vara anului 2022. „Dacă nu stai, te țin eu”, i-a strigat bărbatul nepoatei sale. Când a reușit să scape din mâinile sale, copila a fugit din casă. Bărbatul a ieșit dezbrăcat în curte după ea, moment în care a fost observat de doi colegi de scoală de-ai fetei. Cei doi au povestit la audieri că l-au auzit pe bărbat cum striga după fată „Vino încoa!”.

Fata a fugit în drum, moment în care s-a întâlnit cu cei doi colegi. Nu le-a spus ce i s-a întâmplat ,însă le-a cerut să nu spună nimănui ce au văzut. Însă a doua zi, la școală, cei doi băieți s-au amuzat pe seama incidentului, povestindu-le și altor colegi cum că Ana ar fi întreținut relații sexuale cu bărbatul de 46 de ani. Niciunul dintre elevi nu a sesizat cadrelor didactice ce au aflat.

Al doilea agresor

Ana nu a fost doar victima unchiului său. Un alt tânăr din sat, în vârstă de 16 ani, a profitat de vulnerabilitățile copilei și o ademenea pe câmp sau prin case părăsite, unde o agresa sexual. Mama fetei a aflat, însă nici de această dată nu a mers la poliție. S-a confesat, în schimb, unei vecine. Când a aflat, femeia nu a ezitat și a sunat imediat la poliție.

Audiată în prezența unui psiholog, Ana, care între timp a împlit 10 ani, a povestit și despre abuzurile unchiului.

Polițiștii au întrebat-o pe mama fetei de ce nu a reclamat în 2022, atunci când și-a surprins fostul cumnat agresându-i sexual copila.

„A declarat că i-a fost rușine să nu vorbească lumea prin sat”, au reținut procurorii în rechizitoriul prin care au dispus trimiterea în judecată a bărbatului de 46 de ani.

Bărbatul este judecat în arest preventiv, iar tânărul de 16 ani este plasat sub control judiciar. Dosarele celor doi se află în camera preliminară a instanței.

Reprezentanții Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Vaslui au anunțat că victima a fost inclusă într-un program de recuperare psihologică.

Cele mai multe abuzuri nu sunt raportate

Un studiu al Organizației Salvați Copiii, publicat la începutul acestui an, arăta că în Europa „unul din cinci copii cade victimă unei forme a abuzului sexual”. În plus, se constată că majoritatea agresiunilor sexuale (între 70 și 85%) sunt inițiate de o persoană pe care copilul o cunoaște și care aparține cercului său social, iar 90% dintre aceste cazuri nu ajung în atenția poliției ori a instanțelor judecătorești.

Dovadă sunt datele statistice ale Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție, în 2022 la serviciile de asistență socială din România fiind înregistrate 1.485 de abuzuri sexuale asupra copiilor (804 cazuri între 1 ianuarie 2023-30 iunie 2023). Doar pentru aproximativ trei sferturi s-a inițiat urmărirea penală a agresorului (1.108 cazuri în 2022 și 622 în primele șase luni ale anului 2023).

În România, conform Consiliului Superior al Magistraturii (2020), din cele 18.549 de sesizări de abuz sexual cu victime minore (înregistrate în perioada 1 februarie 2014-29 iulie 2020), mai puțin de 20% (3.496) au fost finalizate prin trimiterea în judecată a agresorilor, iar pentru două treimi (12.636) au fost adoptate soluții de clasare.

*Numele victimei a fost schimat pentru a-i proteja identitatea.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro