Sari direct la conținut

Relația Sebastian Ghiță – Aleksandar Vučić, președintele Serbiei. Peste un milion de produse electorale au aterizat de la o companie apropiată lui Ghiță la partidul președintelui Serbiei

HotNews.ro
Colaj Sebastian Ghiță și Aleksandar Vučić, Foto: Inquam Photos / Profimedia
Colaj Sebastian Ghiță și Aleksandar Vučić, Foto: Inquam Photos / Profimedia

Proaspăt lansat, site-ul românesc de investigații Public Record a realizat, împreună cu rețeaua internațională jurnalistică OCCRP, o investigație în Serbia. Ziariștii au descoperit cum firma Ridzone Creative a livrat materiale de campanie electorală pentru partidul de la putere, fără ca gruparea politică să le declare drept cheltuială electorală.

Public Record este un nou site de investigații, la care lucrează jurnaliștii Ana Poenariu, Codruța Simina, Bianca Albu, Sebastian Silvestru și Ovidiu Mihalcea. Public Record s-a lansat luni, 27 mai și publică o investigație despre cum o companie din România, apropiată de Sebastian Ghiță, a livrat în 2022 materiale de campanie electorală în valoare de aproape 3 milioane de euro Partidului Progresist Sârb, înainte de alegerile generale din aprilie.

Acuze că Vučić a transformat Serbia în „Mica Rusie”

Partidul Progresist Sârb (SNS) este partidul președintelui Serbiei, Aleksandar Vučić. Legăturile dintre regimul Vučić și cele ale Chinei și Rusiei sunt strânse și amicale. Într-un recent interviu în Times, premierul kosovar Albin Kurti a explicat că, sub conducerea lui Vučić, „în Balcani, Serbia acționează precum Mica Rusie”.

În transportul investigat de ziariștii români și sârbi și dedicat partidului președintelui Aleksandar Vučić au fost peste un milion de articole, de la eșarfe, veste și genți, până la raclete de gheață, căni și scărpinători de spate

Marfa a ajuns în Serbia înaintea campaniei electorale oficiale din aprilie, 2022, dar partidul sârb nu a declarat cheltuielile ca fiind electorale în rapoartele financiare trimise către agenția de anticorupție.

Ghiță stă în Serbia

Urmărit penal și trimis în judecată în mai multe cazuri de corupție, Sebastian Ghiță a făcut afaceri de milioane de euro cu statul român. A fost parlamentar, membru în Comisia pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activității Serviciului Român de Informații. Procurorii din România anchetează de 20 de ani afacerile lui. Unele acuze ale Parchetului au fost respinse de către justiție. Ghiță stă, de ani de zile, în Serbia.

În investigația despre relația sa cu președintele Vučić, documente vamale obținute de către jurnaliștii publicației CINS din Serbia, care au lucrat împreună cu site-ul Public Record, arată că Partidul Progresist Sârb a importat produse electorale în valoare de 2,9 milioane de euro în 2022.

Rapoartele financiare depuse de partid la agenția anticorupție din Serbia nu menționează achiziția materialelor promoționale ca fiind o cheltuială electorală, chiar dacă ele au ajuns în Serbia cu mai puțin de două luni înainte de alegerile generale.

Compania care a trimis bunurile în Serbia se numește Ridzone Creative, iar sediul ei social din Ploiești a fost pus sub sechestru de procurorii de la Parchetul European.

Ridzone Creative este conectată de fostul deputat Sebastian Ghiță, care a primit azil în Serbia în 2018, după ce a fugit din țară. Conform Aktual 24, Ridzone Creative SRL este controlată de Catrinel Maria Gheorghe, cea care conduce Ridzone Computers SRL, firma care operează postul de televiziune România TV. Catrinel Maria Gheorghe mai controleaza firmele RTV Properties Management SRL si RTV HD SRL.

Puteți citi aici investigația Public Record.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro