Sari direct la conținut

Noul ambasador al Rusiei și-a început misiunea la București. Cine este Vladimir Lipaev

HotNews.ro
Vladimir Lipaev, Foto: Facebook / Ambasada Rusiei în Estonia
Vladimir Lipaev, Foto: Facebook / Ambasada Rusiei în Estonia

Vladimir Lipaev, noul ambasador al Rusiei în România, și-a început joi misiunea în țara noastră, odată cu prezentarea scrisorilor de acreditare la Ministerul Afacerilor Externe de la București, unde a fost primit de către secretarul de stat pentru afaceri strategice Ana Tinca.

Potrivit unui comunicat al MAE, oficialul român „a subliniat responsabilitatea exclusivă a Federației Ruse pentru starea actuală a relației bilaterale, în contextul agresiunii ruse împotriva Ucrainei și al consecințelor grave, profund destabilizatoare generate de această agresiune în planul securității internaționale și regionale.”

Ana Tinca a reamintit diplomatului rus „poziția cunoscută și consecventă a României, de condamnare a războiului de agresiune împotriva Ucrainei, care reprezintă o încălcare brutală a normelor de drept internațional, inclusiv a Cartei ONU.”

Președintele Vladimir Putin l-a eliberat pe Valeri Kuzmin din funcția de ambasador al Rusiei în România, în data de 16 aprilie. Tot atunci, Putin l-a numit pe Vladimir Gheorghievici Lipaev în funcția de ambasador extraordinar și plenipotențiar al Federației Ruse în România.

Lipaev, născut în 1959, a lucrat pentru Ministerul rus al Afacerilor Externe din 1981. Potrivit datelor oficiale, el a absolvit Institutul de Relații Internaționale din Moscova și a ocupat funcții atât în capitala rusă, cât și în străinătate, inclusiv în Norvegia și Germania, și vorbește limbile engleză, germană și franceză.

Lipaev a fost numit ambasador în Estonia la sfârșitul anului 2021.

În 2023, Ministerul de Externe al Rusiei a anunțat că a retrogradat nivelul relațiilor diplomatice cu Estonia și l-a expulzat pe ambasadorul estonian din țară. Motivul oficial din spatele acestei mișcări a fost „reducerea dimensiunii ambasadei ruse din Tallinn”. Ministerul estonian de Externe a răspuns cu aceeași măsură, expulzându-l pe ambasadorul rus Vladimir Lipaev, scrie Novaia Gazeta.

Predecesorul lui Lipaev, Valeri Kuzmin, fusese numit ambasador în România pe 7 iunie 2016.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro