Sari direct la conținut

Intamplari triste in Cimitirul Vesel: Biserica greco-catolica remodelata de ortodocsi

HotNews.ro

Biserica greco-catolica monument istoric din incita Cimitirului Vesel din comuna Sapanta, Maramures, este demolata de preotul ortodox din localitate. Sub pretextul unor lucrari de reparatii, turla bisericii a fost deja demolata. Cu toate ca Biserica Greco-Catolica a obtinut o ordonanta presedentiala prin care s-a dispus sistarea lucrarilor de demolare, turla bisericii a fost distrusa complet. Primarul localitatii sustine ca toate avizele si autorizatiile sunt in regula si ca, in realitate, proprietarii bisericii sunt ortodocsii din Sapanta. In acest timp preotul greco-catolic din localitate face eforturi disperate pentru a salva monumentul istoric. Biserica este inscrisa, alaturi de Cimitirul Vesel, in patrimoniul UNESCO.

In urma cu trei saptamani, preotul ortodox al parohiei din localitatea maramureseana Sapanta a demarat lucrarile de demolare a turlei bisericii din incinta celebrului Cimitir Vesel. Potrivit preotului greco-catolic din localitate, Mihai Grigor, in documentele avizate de Primaria Sapanta, lucrarile de demolare sunt in realitate doar lucrari de consolidare. Preotul Grigor sustine ca toate lucrarile de demolare sunt ilegale.

In primul rand, aceste lucarari au fost avizate in mod ilegal, deoarece preotul ortodox nu este proprietarul bisericii si a cimitirului. Acestea sunt proprietatea Bisericii Greco-Catolice”, spune preotul Mihai Grigor. Potrivit unor documente postate pe pagina greco-catolica.org, exista un document din 1916 care arata ca biserica si Cimitirul Vesel sunt proprietatea Bisericii Greco-Catolice.

„Totul e politizat de cei 18 greco-catolici din localitate”

Biserica din Ssapnata inainte de demolare
Inainte de demolare
Foto: HotNews.ro

Cu toate acestea, demolarea bisericii din Sapanta continua si in aceste zile. Primarul localitatii spune ca nu exista nici un dubiu asupra legalitatii actelor. “Preotul ortodox are avizele necesare. Totul e politizat de cei 18 greco-catolici din localitate. Totul este legal. Biserica a fost construita de stramosii nostrii si acum suntem toti ortodocsi”, a declarat primarul Ioan Turda.

Primarul sustine ca greco-catolicii nu mai au nici un drept de proprietate asupra bisericii si ca proprietar este biserica ortodoxa majoritara si ca in consecinta si avizele sunt legale. “Sunt peste 3000 de ortodocsi. Ce pretentii sa mai aibe ei daca lumea nu a dorit sa se mai intoarca la greco-catolicism”, a mai declarat primarul.

Cu toate ca sustine ca nu exista probleme legate de modul in care a fost avizata demolarea bisericii, primarul Turda a mentionat, chiar in timpul discutiei cu reporterul HotNews.ro, ca o comisie formata din reprezentantii Inspectoratului de Stat in Constructii si un subprefect de Maramures analizeaza situatia la fata locului. Preotul ortodox, Lutai

Grigore, a transmis prin intermediul fiului sau ca nu doreste sa comenteze situatia si ca nu face declaratii presei.

Biserica din Sapanta a scapt de nationalizare

In ceea ce priveste proprietatea bisericii din Cimitirul Vesel, preotul Grigor sustine ca si in prezent este proprietate a bisericii greco-catolice. “Aceasta biserica nu a fost nationalizata deoarece in `40 actele de proprietate erau in Ucraina. Recent am gasit la autoritatile judetene si alte acte care atesta ca biserica este in proprietatea noastra.

Eu m-am consultat cu mai multi avocati care mi-au spus ca nu este nevoie sa deschid proces de retrocedare”, spune preotul. Din aceasta cauza dupa ce a inceput demolarea bisericii, preotul Grigor a deschis un proces de evacuare impotriva preotului ortodox. El mai explica ca procesul nu ar fi fost admis daca nu putea sa dovedeasca biserica este in proprietatea greco-catolicilor.

„Se distruge un monument istoric”

Lucrarile de demolare a bisericii din Sapanta au continuat cu toate ca exista o hotarare definitiva care stabileste ca acestea sunt ilegale. Preotul Mihai Grigor a solicitat judecatoriei din Sighetul-Marmatiei sa emita o ordonanta presedentiala prin care sa se stopeze lucrarile de demolare.

Pe 23 aprilie Judecatoria Sighetu-Marmatiei solutioneaza cauza si emite ordonanta prin care se dispune sistarea demolarii. Descarca de aici sentinta. “Noi ne-am adresat tuturor institutiilor. Am facut sesizari si la Guvern si la presedinte. Dar fara folos. Este o mare nedreptate pentru ca se distruge un monument istoric de patrimoniu UNESCO de aceea am vrut sa tragem un semnal de alarma. Eu nu vreau tensiuni in comunitate”, spune preotul greco-catolic.

Decizia magistratilor a fost ignorata si demolarea bisericii continua. “Fiecare da sentinte dupa cum il taie capul. Nu ne mai tot stresati. Noi ne rezolvam problemele pe plan local”, a mai declarat primarul Turda.

Au dat jos tura si crucea greco-catolica

Preotul greco-catolica sustine ca demolarea turlei bisericii nu era necesara. “Era nevoie de o reparatie, dar nu de demolare. Practic se mai inalta perete, acolo se face o alta biserica. Este orgoliul preotului ortodox care doreste sa stearga orice urma ca biserica a fost ctitorita de greco-catolici”, sustine preotul Grigor.

Vechia turla a bisericii avea caracteristicile bisericilor apartinand acestui cult iar in varful turlei avea pusa crucea greco-catolica. Potrivit preotului Grigor, totul este o rabufnire de orgoliu a preotului ortodox.

Noi nu vrem sa ii scoatem din biserica. Ani de zile ortocsi si-au tinut slujbele in acesta biserica. Dar trebuie sa spun ca noi de sase ani asteptam ca Primaria sa ne dea autorizatia de construire pentru o biserica a noastra”, mai spune preotul. El a explicat ca doreste sa construiasca o biserica traditionala din lemn in apropierea Cimitirului Vesel.

Ne-au tot amanat. Cei din Consiliul Local mi-au spus ca pot sa imi fac biserica dar undeva pe o ulita infundata. Eu vreau sa fac o biserica frumoasa din lemn traditionala. Aici e toata problema ca, e orgoliul protului ortodox. Sa stiti ca multi oameni din sat nu sunt de acord cu el”, a mai declarat preotul Grigor.

  • Biserica din localitatea maramureseana Sapanta a fost construita in anul 1886 de catre preotii greco-catolici Ioan Huba si Simion Balea. Ei au construit si o casa parohiala moderna pentru acea perioada. Casa parohiala era luminata cu gaz si avea un sistem de ventilatie propriu. Celebrul Cimitir Vesel a fost edificat in ani `40 in jurul bisericii greco-catolice.
  • Foarte putina lume stie ca preotul greco-catolic din localitate a fost cel care l-a incurajat pe Stan Ioan Patras sa scrie epitafuri hazlii pe crucile din cimitir. Recent, modelul crucilor din Cimitirul Vesel au fost inregistrate la OSIM devenind marca inregistrata a unuia dintre urmasii mesterului Stan Ioan Patras. Pe larg aici 
  • Un caz similar a fost inregistrat in 2008 in localitatea Ungheni din judetul Mures. Acolo preotul ortodox a decis sa demoleze de tot vechia biserica greco-catolica si sa construiasca peste o nou biserica. Pe larg despre acest subiect aici
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro