Sari direct la conținut

Fostul președinte Traian Băsescu la HotNews.ro LIVE: „Să ajungi într-o justiție în care procurorii să se acuze reciproc că au creat grup infracțional organizat este mult prea mult”

HotNews.ro
Traian Basescu in studioul HotNews.ro, Foto: Hotnews
Traian Basescu in studioul HotNews.ro, Foto: Hotnews

Fostul președinte Traian Băsescu, primul pe lista PMP pentru alegerile europarlamentare, a declarat, marți, la HotNews.ro LIVE, că s-a ajuns la cea mai ridicolă situație în justiția din România, respectiv procurorii să se acuze reciproc că au creat grup infracțional organizat, el apreciind că este „mult prea mult”. Băsescu a vorbit și despre fosta șefă a DNA Laura Codruța Kovesi, despre care a spus că și-a stricat imaginea și a stricat mult în justiție cu „spectacolul cătușelor”, în 2015, spectacol în spatele căruia au stat și abuzuri. „De la acel spectacol al cătușelor a început degradarea justiției”, a afirmat Băsescu. El s-a referit și la referendumul pentru justiție, afirmând că dacă va fi validat nu va avea efecte, pentru că trebuie modificată Constituția, iar dacă nu va trece, va fi o înfrângere foarte grea pentru președintele Klaus Iohannis.

Referindu-se la campania electorală pentru alegerile europarlamentare, Traian Băsescu a spus că aceasta a fost axată pe problematica internă, în loc să se discute despre temele europene. „Ar fi trebuit să fim onești cu românii și să le vorbim mai mult despre Europa. Brexit s-a produs pentru că cetățenii Marii Britanii nu au știut despre Europa”, a afirmat fostul președinte.

El a vorbit, în interviul pentru HotNews.ro, despre cât de slăbită a ajuns justiția, despre riscul nevalidării referendumului pe justiție, dar și despre politica privind migrația – „una din marile vulnerabilități și una din marile nemulțumiri în Europa”, precum și despre relațiile Europa – SUA, care au ajuns în cel mai tensionat moment de după cel de al doilea război mondial.

În contextul în care a vorbit despre migrație, Băsescu s-a declarat „un adversar neîmpăcat al transformării Europei într-o moschee”, afirmând că dacă le place în Europa, musulmanii trebuie să respecte cultura noastră, și nu să transfere islamisul în Europa. El a spus că Uniunea Europeană trebuie să aibă un regulament al migrației aplicabil pe tot teritoriul, plecând de la premisa că trebuie apărate creștinismul, cultura europeană șii obiceiurile noastre. „Deja în Germania sau Franța europenii au ajuns să nu se mai manifeste conform obiceiului lor ca să nu îi supere pe migranții mulsulmani. Nu se poate așa ceva”.

Interviul a fost transmis LIVE pe paginile de Facebook și YouTube ale Hotnews.ro.

Cele mai importante declarații ale fostului președinte Traian Băsescu, transmise în format LiveText:

Cum este campania electorală?

  • Nu e o campanie obișnuită, în standardele în care ar fi trebuit, în care să predomine problematica europeană.
  • Din păcate, este o campanie axată pe problematica internă.
  • Ar fi trebuit să fim onești cu românii și să le vorbim mai mult despre Europa. Brexit s-a produs pentru că cetățenii Marii Britanii nu au știut despre Europa.
  • S-ar fi creat o atmosferă specifică unei campanii la nivel înalt. La noi s-a dovedit că nici politicieni care au stat 9 ani în Parlamentul European nu știau diferența între Consiliul European și Consiliul UE. E o lipsă de cultură pe problematica europeană

Mai sunt băsiști în România?

  • Pare că da, am fost bine primit peste tot, nu am avut niciun fel de incidente.

Despre BREXIT

  • Încă sper că Marea Britanie nu va ieși din Uniunea Europeană. Ce s-a întâmplat cu Regatul Unit este demonstrația că și drumul invers e posibil

Despre Turcia

  • Turcia se îndepărtează tot mai mult de Uniunea Europeană. Nu aș spune că e o vulnerabilitate Turcia, dimpotrivă, e un element de securizare a spațiului european, chiar în condițiile tensiunilor cu SUA privind achiziția de rachete. E un puseu de independență al lui Erdogan față de NATO, să vedem care vor fi consecințele. Mi-aș dori să nu escaladeze această dispută Turcia-SUA și să fie o discuție serioasă între cele două părți, pentru că o eventuală retragere a capabilităților Turciei din NATO va crea probleme dificile de securitate.
  • Putin are un interes în această chestiune? Priviți la jocul de dezmembrare a UE pe care îl face Federația Rusă. Rusia asigură gaze Turciei, un contract consistent de gaze naturale, ceea ce a făcut Ankara să joace Cazacioc, în loc să rămână pe relația solidă cu SUA.
  • Nu suntem actori regionali nici cu gazele din Marea Neagră, dar ne permit o mișcare importantă dacă vorm avea minte să o facem. Putem reporni petrochimia, oprită de 4-5 ani, dar nedemolată, fără să mai apelăm la Rusia. Repornirea petrochimiei ne-ar permite să nu mai aducem îngrășăminte. Importurile noastre de îngrășăminte sunt de 2 miliarde.Petrochimia ar consuma 4 din cele 6 miliarde pe care le-am scoate din Marea Neagră.
  • Vor fi momente când vom putea exporta, probabil vara. Toată lumea își anunță interesul pentru aceste gaze. Se face o confuzie cu proiectul BRUA, care nu are nicio legătură cu gazele din Marea Neagră.
  • Din punct de vedere al actoriei regionale, trebuie să uităm. Putem fi cel mult un exportator către Bulgaria sau Ungaria, unde să vindem un excedent de gaze
  • Dar vom fi în poziție foarte importantă dacă vom reuși să folosim gazele pentru repornirea petrochimiei, folosirea necesarului pentru noi și pentru Republica Moldova.

Este România o țintă pentru Rusia?

  • Plec de la premisa că orice risc de securitate trebuie luat în calcul, fie el cât de mic. Suntem în situația în care SUA s-au retras din Tratatul forțelor nucleare intermediare, care a garantat neamplasarea rachetelor cu rază medie de acțiune la distanță care să poată lovi teriroriul NATO. În UE sunt 22 de state și membre NATO.
  • Când Trump a denunțat acest acord, nimeni nu mai oprește Rusia să amplaseze aceste rachete cu rază medie în Crimeea. Astfel de rachete au o rază de până la 5.000 de kilometri. O lansează din Crimeea și în două minute lovește în Europa oriunde.
  • De ce au făcut SUA o asemenea mișcare? S-a creat o situație de inferioritate strategică a SUA în Pacificul de Vest, unde SUA nu au amplasat sistemele, în schimb China și-a pus la punct arsenalul de rachete cu rază medie de acțiune. Asta a creat o inferioritate a SUA în mod specific în pacificul de Vest. Din acest motiv Rusia a denunțat Tratatul.
  • Federația Rusă să rămâne cu rachetele de rază medie cu pozițiile pe care le are din timpul valabilității acordului cu SUA.
  • Trump a denunțat mai multe tratate, între care Acordul pe schimbări climatice de la Paris și Tratatul nuclear cu Iran. Sunt denunțări care au creat fricțiuni între Uniunea Europeană și Washington.
  • Toate acestea au creat cel mai tensionat moment din istoria relațiilor SUA- Europa de după al doilea război mondial. Este o listă întreagă, nu îți ajunge o pagină să scrii diferendele între Washington și Bruxelles, iar noi suntem în Europa, casa noastră e aici.
  • Această listă a adus relațiile SUA- Europa într-o situație tensionată, iar Uniunea Europeană trebuie să aibă mare grijă să nu escaladeze lucrurile, pentru că noi avem nevoie de SUA.
  • Reacțiile Uniunii Europene au fost decente până acum, dar trebuie acțiune, trebuie solicitate discuții pe fiecare punct.
  • Mă tem că sunt unii grăbiți să schimbe relația cu Rusia. Din interese comerciale probabil, nu îndrăznesc să spun politice, Germania și Franța au sustinut și s-a întâmplat redarea dreptului de vot Rusiei în Consiul Europeni. Nu a intervenit nicio schimbare în relația Rusiei cu Ucraina și Rusia și-a redobândit dreptul de vot ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat.
  • Asta arată că unele țări se pot îndrepta spre o relație specială cu Rusia.

Despre Ucraina

  • Cred că Rusia va rămâne în observare față de Ucraina, așteptând o eventuală schimbare a poziției Kiev-ului, deși noul președinte a avut o poziție foarte clară

Despre posibilitatea înființării unei Armate europene

  • PMP este împotrivă. În primul rând, NATO ne-a garantat securitatea din momentul în care am devenit membri, iar NATO e o structură care își atinge scopul. NATO și-a îndeplinit misiunea. Pentru ce ne trebuie o Armată europeană?
  • Poziția oficială a României este acord pe acest proiect. PMP nu va susține acest proiect dacă va ajunge să fie discutat în Parlament. Este nejustificat să slăbești NATO de dragul creării unui instrument a cărui eficiență nu o știi.
  • O retragere a SUA din NATO ne-ar lăsa într-o inferioritate strategică teribilă pentru că este forța Rusiei. Acest risc nu este creat de crearea Armatei europene și atunci punctul de vedere al PMP este să conservăm ce avem

Condiționarea fondurilor europene de respectarea statului de drept

  • Deocamdată aplicarea nu e posibilă, pentru că implică modificarea Tratului de la Lisabona. O modificare de tratat ar dura cel puțin 5 ani de acum înainte, Nu cred că va întruni vorurile necesare la o eventuală intenție de modificare a tratetului.
  • Sunt enunțuri generale despre statul de drept și trebuie făcut un punctaj, ca să înțeleagă toată lumea.
  • Pentru mine e o nedumerire, de exemplu, cum de Codul penal înseamnă pentru domnul Timmermans statul de drept. Codul penal nu e din pachetul stat de drept, fiecare stat având propria politică penală.
  • De unde atunci această îngrijorare a lui Frans Timmermans?
  • Pozițiile lui au fost corecte cât timp s-au referit la cele trei legi ale justiției. Când s-a referit la Codurile penale, a ieșit din zona de competență. Dacă domnul Timmermans se referea, în privința Codului penal, la cele două directive pe care România nu le-a implementat, era în regulă, dar când este vorba de pedepse, de termene în justiție, nu e treaba Comisiei Europene.
  • Am ajuns la cea mai ridicolă situație, semnalată ieri – procurorii de la Ploiești, acuzați că au creat un grup infracțional organizat, îi acuză pe cei care îi anchetează că au creat ei grup infracțional. Să ajungi într-o justiție în care procurorii să se acuze reciproc că au creat grup infracțional organizat este mult prea mult.

Despre referendumul pe justiție

  • Președintele avea dreptul la organizare, numai că eu aș fi privit de 10 ori la efecte. În varianta reușitei, adică a validării, nu se întâmplă nimic. A făcut aceeași greșeală pe care am făcut-o eu, a pus întrebări care necesită ambele modificarea Constituției, ceea ce nu va duce la niciun rezultat. Va fi însă o victorie politică a președintelui dacă se validează.
  • Îndemn toți oamenii să meargă la referendum să voteze, chiar dacă nu înțeleg a doua întrebare
  • Riscul e enorm dacă nu se validează. PSD-ALDE vor zice – iată, poporul nu e cu tine. Vă imaginați care este song-ul PSD-ALDE dacă nu se validează referendumul?
  • Un eventual eșec al referendumului va fi o înfrângere foarte grea pentru președinte.
  • Va face ca puterea să facă exact ce a cerut Iohannis să nu se facă. Îi slăbește și autoritatea să mai susțină independența justiției. Trebuia căutată o zonă în care dacă pierzi, să nu pierzi de tot.

Despre Kovesi

  • Trebuie susținută în candidatura pentru Parlamentul european
  • Regret că și-a stricat imaginea și a stricat mult în justiție cu spectacolul cătușelor, în 2015. Acest spectacol va fi o rușine pentru România mai târziu, când vom analiza la rece
  • De la acel spectacol al cătușelor a început degradarea justiției. În spatele acelui spectacol cu cătușe s-au ascuns și abuzuri.

Despre migranți

  • Sunt un adversar neîmpăcat al transformării Europei într-o moschee. Dacă le place în Europa, să respecte cultura noastră, nu să transfere islamisul în Europa.
  • Am ajuns să suprimăm manifestările creștine ca să nu îi deranjăm pe agresivii migranți musulmani. Sunt destui care se dedau la atentate împotriva creștinilor sau care se enervează când văd bradul de Crăciun.
  • Convenția care îi protejează are două articole care îi spun în ce condiții pot sta pe teritoriul statului respectiv
  • În baza acestor două articole privind migrația – una din marile vulnerabilități și una din marile nemulțumiri în Europa – UE trebuie să facă un regulament al migrației aplicabil pe tot teritoriul.
  • Trebuie plecat de la premisa că trebuie apărate creștinismul, cultura europeană șii obiceiurile noastre pentru că deja în Germania sau Franța europenii au ajuns să nu se mai manifeste conform obiceiului lor ca să nu îi supere pe migranții mulsulmani. Nu se poate așa ceva.
  • Multe moschei au devenit centre în care sunt convertiți la jihadism tinerii musulmani. E o realitate, pe care mi-e greu să înțeleg de ce state puternice precum Franța sau Germania nu o înfrâng.
  • Terorismul nu va fi eliminat cu una, cu două din Europa. Deocamdată, ei omoară creștinii.
  • Ura împotriva creștinismului va funcționa ca un motor pentru toți extremiștii.

Despre decizia de a tăia pensiile și salariile în timpul crizei din 2011

  • Într-o astfel de situație să mărești taxele era o aberație.
  • O altă variantă era reducerea aparatului bugetar.
  • Am mers pe soluția solidarității – să rămână toți, cu reducerea salariului. Mi-am asumat această decizie și costurile politice.

Despre sesizarea privind colaborarea cu fosta securitate

  • O lăsăm după ce se termină campania electorală. Nu vreau să acopăr campania PMP cu explicații pe tema asta.
  • ÎN Parlamentul European nu mă duc cu gândul să vize o funcție, dar știu mecanismele prin care poți face ceva pentru țara ta.
  • Sper să treacă pragul PMNP și să ne materuialzăm acest plan în Parlamentul European
  • Îi invit pe oameni să meagă la vot. Să voteze și pentru Parlamentul European, dar și pentru referendum. E cel puțin la fel de importantă validarea referendumului ca alegerile pentru Parlamentul European.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro