Sari direct la conținut

Portul USB-C devine obligatoriu pentru gadgeturi în Uniunea Europeană. Directiva UE intră azi în vigoare 

HotNews.ro
Portul USB-C devine obligatoriu pentru gadgeturi în Uniunea Europeană. Directiva UE intră azi în vigoare 
Image: 468646316, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Daniel Kraso / Alamy / Alamy / Profimedia

Începând de azi, toate gadgeturile mici și medii vândute în Uniunea Europeană trebuie să fie compatibile cu porturile USB-C, pentru reducerea poluării, scrie Euronews, citând o directivă a Comisiei Europene. 

Din 28 decembrie, o mare parte a gadgeturilor cumpărate în interiorul UE trebuie să se încarce prin port USB tip C, conform directivei 2022/2380, care are ca scop reducerea deșeurilor electronice și rezolvarea fragmentării pieței. 

Conform noii legislații, consumatorii vor avea opțiunea de a cumpăra un produs nou cu sau fără încărcător.

Apple, cea mai afectată

Una dintre cele mai afectate companii de noua lege este Apple, care, de astăzi, nu mai are voie să vândă telefoane cu port Lightning, precum, iPhone 14 Plus și iPhone SE.

Pentru a se conforma legislației UE, în septembrie 2023, Apple a lansat noile telefoane iPhone 15 cu port de încărcare USB-C, în loc de Lightning, standardul pe iPhone-uri din 2012 încoace. 

Apple a protestat la început contra acestei obligații de a schimba mufele, dar s-a conformat. În prezentarea telefoanelor iPhone 15, vorbind despre USB-C, Apple a spus cu entuziasm că poți cu același cablu să încarci multe tipuri de dispozitive, cum ar fi iPhone, Mac sau iPad.

Cum se aplică la console

Noua directivă se referă explicit la telefoane mobile portabile, tablete, camere digitale, căști, console portabile de jocuri video, difuzoare portabile, tastaturi, mouse-uri, sistemele de navigație portabile și căștile care sunt „reîncărcabile cu un cablu cu fir se pot încărca cu o putere de până la 100 de wați.”

PlayStation 5 se încarcă la 350 W, ceea ce înseamnă că nu va intra sub incidența directivei, potrivit The Verge. Nintendo Switch se încarcă la 6W în modul TV, ceea ce înseamnă că va trebui să se alinieze. Singura excepție sunt laptopurile, care au până la 28 aprilie 2026 să respecte directiva. 

Există totuși zone gri. Dronele, de exemplu, nu sunt pe listă și nu este clar dacă se încadrează în alte categorii, cum ar fi camerele digitale. În astfel de cazuri, Comisia spune că va „evalua în mod continuu evoluțiile pieței, fragmentarea pieței și progresul tehnologic”, cu scopul de a menține această listă de dispozitive cât mai relevantă și actualizată posibil.

De asemenea, încărcarea fără fir nu este acoperită de directivă. Pentru moment, Comisia spune că va „promova armonizarea” practicii pentru a „evita fragmentarea viitoare a pieței interne și orice efecte negative asupra consumatorilor și a mediului”. Ce formă poate lua aceasta este o presupunere de oricine, dar UE o are pe radar.

În ciuda acestor bazine de neclaritate, punctul cheie este că majoritatea tehnologiilor destinate consumatorilor din UE trebuie să fie echipate cu un „receptacle USB-C”. Deși, acest lucru se aplică doar la nivelul dispozitivului, deoarece conexiunile de încărcare nu sunt acoperite de această directivă.

INTERVIURILE HotNews.ro