Sari direct la conținut

VIDEO O nouă alunecare de teren pe „autostrada meșterului Manole”: Pe A10 la Alba Iulia, dealul o ia la vale din nou

HotNews.ro
Alta alunecare de teren pe A10 la Alba Iulia, Foto: Captura YouTube
Alta alunecare de teren pe A10 la Alba Iulia, Foto: Captura YouTube

O nouă alunecare majoră de teren a început să prindă contur pe autostrada A10 Sebeș – Turda, porțiunea de la Alba Iulia Nord. Tot acolo nu demult o altă bucată s-a surpat, autostrada a fost demolată și reconstruită pe o porțiune și a căpătat numele de „autostrada meșterului Manole”.

Pe A10 imediat după nodul rutier de la Alba Iulia Nord, tot în zona dealului unde chiar și acum constructorul italian Impresa Pizzarotti lucrează la remedierea unor surpări, pământul a început să o ia la vale.

Din imaginile surprinse din dronă poate fi observat cum se conturează o mișcare amplă de pământ.

În zona unde a început pământul să o ia la vale există un zid de sprijin, construit de antreprenor tocmai pentru a stabiliza dealul și de a proteja în cazul unor astfel de surpări, însă nu este clar dacă și în acest caz această structură va face față.

Din imaginile din dronă se vede cum valurile de pământ au început să se „scurgă” și peste bordura zidului de protecție.

În zona respectivă și acum se circulă cu restricții și doar pe o bandă pe sens.

Au fost amplasate înclinometre pe deal: Versantul o ia la vale

Ziarul Unriea scrie că pe deal au fost instalate înclinometre pentru monitorizarea deplasării versantului, iar acestea acestea ar indica o deplasare a versantului.

Reprezentanții DRDP Cluj au confirmat pentru ziarulunirea.ro că au fost instalate înclinometre pentru monitorizarea deplasării versantului, iar soluția tehnică va fi stabilită în urma unei expertize. Toate lucrările vor fi efectuate pe cheltuiala antreprenorului, întrucât acest segment de autostradă se află în garanție.

„În momentul de față antreprenorul realizează o expertiză între km 16+000 – km 17+000, care va stabili cauzele apariției degradărilor. Pentru elaborarea acestei expertize sunt necesare date privind monitorizarea apei subterane. Se realizează noi foraje pentru stabilirea variației sezoniere a nivelului apelor freatice. Lucrarea se află în perioada de garanție, reparațiile se realizează pe cheltuiala antreprenorului, iar garanția se va prelungi cu perioada efectuării lucrărilor.

DRDP Cluj asigură doar efectuarea lucrărilor de întreținere curentă, iar degradările apărute vor fi remediate de către Antreprenor în baza prevederilor contractului de proiectare și execuție. Au fost instalate înclinometre pentru monitorizarea deplasării versantului. Soluția tehnică va fi stabilită de către un expert tehnic autorizat”, au transmis reprezentanții DRDP Cluj.

A10 construită de italieni lângă Alba Iulia: „Autostrada meșterului Manole” – surpări după surpări

În louna mai o nouă fisură în asfalt și în taluz a făcut ca muncitorii să înceapă demolarea parțială pe un segment din autostrada A10 Sebeș – Turda, în zona Alba Iulia Nord, la doar câțiva metri distanță de locul unde corpul autostrăzii abia ce a fost reconstruit de la zero pe o distanță de câteva zeci de metri după ce o alunecare de teren a afectat șoseaua.

Ziarulunirea.ro scria că „în dealul de la Pârâul Iovului, autostrada A10 Sebeș-Turda e ca în povestea meșterului Manole. Abia se apropie de finalizare lucrările la alunecarea de teren de la Alba Iulia Nord și a apărut o nouă crăpătură atât în asfalt cât și în rambleu, la circa 50 de metri în direcția Turda, pe același sens”.

A10 Sebeș – Alba Iulia, inaugurată chiar înainte de alegeri „după o toamnă de heirup pompieristic în șantier”

Fostul secretar de stat în Transporturi din mandatul lui Cătălin Drulă la minister, Horațiu Cosma aduce amintea că tronsonul în cauză a fost inaugurat înainte de alegeri, după o serie de lucrări fulger.

  • „Vă reamintesc că tronsonul a fost inaugurat cu surle și trâmbițe de Lucian Bode cu câteva zile înainte de alegerile parlamentare din decembrie 2020, după o toamnă de heirup pompieristic în șantier (asfaltări pe ploaie, noaptea, la temperaturi aproape de îngheț).
  • Pe 1 februarie 2023 respectiva secțiune de autostradă a fost închisă pentru refacerea completă a zonei surpate. Reparațiile ar fi trebuit să dureze 30 de zile.
  • Au trecut peste 90 de zile și încă lucrările nu sunt finalizate. Și, colac peste pupăză, la câțiva metri distanță autostrada s-a surpat din nou. Și a început o nouă operațiune de demolare. Pe o autostradă nouă, inaugurată de 2 ani și jumătate”, scrie Cosma.

Autostradă inaugurată înainte de alegeri, cu lucrări neterminate și întârzieri de patru ani

Tronsonul în cauză a fost realizat de către constructorul italian Impresa Pizzarotti, lucrările acumulând atunci o întârziere de patru ani. Tronsonul a fost inaugurat în decembrie 2020, cu doar câteva zile înaintea alegerilor parlamentare și fără ca toate lucrările să fi fost gata.

De altfel, lucrările la nodul rutier Alba Iulia Nord, în zona unde acum sunt probleme, au fost finalizate abia în vara 2021.

Autostrada A10 Sebeș – Turda

Lotul 1 – 17 km – de la intrarea pe autostradă de la Sebeș până la Pârâul Iovului (km 0+000 – km 17+000)

Constructor: Impresa Pizzarotti

Valoare: 541.73 mil lei (fără TVA)

Contract: semnat în 2014

Lucrări începute: decembrie 2014

Trafic deschis: decembrie 2020

Lucrări finalizate: vara 2021

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro