Sari direct la conținut

Detinatorul "comorii naziste" de tablouri, Cornelius Gurlitt, a murit

HotNews.ro

Octogenarul german Cornelius Gurlitt, in locuinta caruia au fost gasite peste 1.400 de tablouri ale unor maestri precum Picasso, Matisse sau Chagall, unele dintre ele furate de la evrei in perioada nazismului, a murit, a anuntat marti purtatorul sau de cuvant, intr-un comunicat.

Acest batran, care traia izolat intr-un apartament din Munchen, in mijlocul tablourilor semnate de mari maestri, a fost propulsat, in noiembrie, sub proiectoarele presei din intreaga lume, dupa ce mass media a relatat despre descoperirea comorii sale. Dosarul a relansat dezbaterea legata de capodoperele furate de la evrei in perioada celui de-al III-lea Reich.

„Cornelius Gurlitt a murit ieri (luni) dimineata, in apartamentul sau de pe Schwabing, in prezenta medicului sau si a unui infirmier”, a precizat purtatorul de cuvant, Stephan Holzinger, intr-un comunicat, confirmand o informatie a agentiei de presa dpa.

„Dupa o dificila operatie pe inima si mai multe saptamani in spital, a dorit sa revina in apartamentul sau de pe Schwabing. Aici, era supravegheat medical zi si noapte in ultimele saptamani”, a adaugat acesta.

La inceputul lui aprilie, Gurlitt a incheiat un acord cu statul german pentru a restitui picturile furate de nazisti. Acestea urmau sa fie identificate in interval de un an.

Tatal octogenarului era un celebru colectionar german, Hildebrand Gurlitt, care a cumparat aceste tablouri in anii ’30 si ’40.

Operele au fost fie confiscate de nazisti de la evrei si revandute, fie vandute la preturi foarte mici de evreii fugari. Altele au fost confiscate de agentii celui de-al treilea Reich deoarece erau considerate „arta degenerata” – in opozitie cu arta oficiala apreciata de Hitler – si de asemenea revandute de nazisti.

Hildebrand Gurlitt, initial dispretuit de nazisti, in special din cauza unei bunici care era evreica, a reusit, gratie nenumaratelor sale contacte si imenselor cunostinte de arta, sa devina indispensabil pentru demnitarii nazisti.

El a fost astfel insarcinat de ministrul Propagandei, Joseph Goebbels, sa vanda in tari straine tablourile „artei degenerate” expuse in muzeele germane.

La sfarsitul celui de-al doilea Razboi Mondial, Hildebrand Gurlitt a fost nevoit sa se apere de legaturile cu demnitarii nazisti, insistand asupra originilor sale evreiesti si al neapartenentei la organizatiile naziste. El a afirmat, de asemenea, ca a ajutat evrei si artisti persecutati cumparandu-le bunurile.

Timp de aproape 50 de ani, fiul sau, un solitar fara meserie, a pastrat aceste tablouri in apartamentul sau intunecat, plin de conserve si de gunoaie.

In cursul anilor, a vandut mai multe tablouri, pentru a se intretine.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro