Sari direct la conținut

Val de expulzări în Dosarul Skripal: Un diplomat rus la București a fost declarat persona non-grata. Ambasada Rusiei: Manifestarea nebuniei publice colective/ SUA conduce riposta occidentală împotriva Moscovei și anunță expulzarea a 60 de spioni ruși

HotNews.ro

Paisprezece țări din Uniunea Europeană au decis luni să expulzeze diplomați ruși în urma otrăvirii în Marea Britanie a fostului spion rus Serghei Skripal, a anunțat presedintele Consiliului european, Donald Tusk, citat de AFP. Statele Unite au anunțat de asemenea „cea mai importantă expulzare de ruși„ din istorie, în aceste represalii coordonate inedite cu alte țări occidentale.

În total, cel puțin 113 diplomați ruși au fost expulzați de către Statele Unite și 16 țări din UE.

„De manieră concertată, 14 țări din UE au decis să expulzeze diplomați ruși„, a spus Tusk, la Varna, in Bulgaria, unde urmeaza să participe la reuniunea liderilor UE cu președintele turc Recip Tayyip Erdogan. „Măsuri suplimentare, inclusiv noi expulzări, nu sunt excluse în zilele si săptămânile următoare”, a adăugat Tusk.

Revine fiecărei țări sa anunțe expulzări de diplomați ruși de pe teritoriul său, a precizat un responsabil european.

UPDATE 02:00 Australia a anunţat marţi expulzarea în termen de şapte zile a doi diplomaţi ruşi, în cadrul represaliilor taberei occidentale la otrăvirea unui fost spion rus în Marea Britanie, transmite AFP.

Potrivit unui bilanț efectuat de AFP, cele 14 țări au anunțat expulzarea a 30 de diplomați. România a anunțat expulzarea unui diplomat rus.

  • Ministerul roman al Afacerilor Externe a declarat persona non-grata un diplomat al Ambasadei Rusiei la București, astfel încât acesta este obligat să părăseasca teritoriul României. „Urmare a concluziilor Consiliului European din 23-24 martie 2018, MAE consideră că atacul de la Salisbury reprezintă o amenințare  la adresa securității colective și a dreptului internațional. Conform concluziilor, Consiliul European este de acord cu evaluarea Guvernului Regatului Unit potrivit căreia este foarte probabil ca Federația Rusă să fie responsabilă de atac și cu faptul că nu există altă explicație plauzibilă”, se arată într-un comunicat al MAE.
  • Ambasada Rusiei apreciază ca decizia ministerului român reprezintă „manifestarea nebuniei publice colective„. Iată mai jos mesajul postat pe site-ul Ambasadei Rusiei la București, după ce MAE a anunțat expulzarea diplomatului rus:

    „În legătură cu numeroasele întrebări ale presei românești adresate Ambasadei informăm: ‘La Ambasada Rusiei la București cred, că este foarte probabil ca decizia luată este manifestarea nebuniei politice colective, mai ales, că nu există altă explicație plauzibilă’„.

Concomitent cu această informație, un înalt oficial al administrației americane a precizat ca 48 de „agenți de informații cunoscuți„ din consulatul Rusiei la Seattle (nord-vestul SUA) și alți 12 de la misiunea rusă la ONU au la dispoziție șapte zile pentru a părăsi America.

„SUA sunt pregătite sa coopereze pentru a construi o relație mai bună cu Rusia, dar acest lucru nu se poate întâmpla decât dacă guvernul rus își schimbă atitudinea„, arată un comunicat al Casei Albe.

Casa Alba a anunțat și închiderea consulatului de la Seattle invocând proximitatea unei baze de submarine și a unei mari părți a instalațiilor industriale ale Boeing.

Primele anunțuri au venit de la Germania (patru expulzări) și Franța (patru). Danemarca, Olanda și Finlanda au anunțat expulzarea, în total, a cinci diplomați ruși.

Primele anunțuri au venit de la Germania (patru expulzări) și Franța (patru). Italia va expulza doi diplomați ruși, iar România, Suedia si Croația cate unul.

Ucraina a anunțat expulzarea a 13 diplomați ruși, „în spirit de solidaritate cu partenerii noștri britanici si aliații transatlantici și în coordonare cu țările din UE”, a declarat președintele Petro Poroshenko.

Polonia a declarat persona non grata patru diplomați ruși, în timp ce Cehia și Lituania au anunțat expulzarea a catre trei diplomați.

„Data plecării din Polonia a patru diplomați ruși a fost fixată la 3 aprilie miezul nopții. Nota cu numele celor patru a fost remisă ambasadorului Rusiei”, a declarat șeful diplomației poloneze Jacek Czaputowicz.

Omologul său lituanian Linas Linkevicius a precizat ca trei persoane vor fi expulzate pentru „activități incompatibile„ cu statutul lor diplomatic.

„O armă chimică a fost folosită împotriva unor civili pentr prima oară dupa al Doilea Război Mondial. Situația este specială și cere un răspuns special„, a declarat el.

Letonia a expulzat un diplomate, al doilea secretar al Ambasadei Rusiei la Riga, a precizat ministerul Afacerilor externe. Estonia a anunțat expulzarea atașatului militar.

În schimb, Slovacia a decis sa „studieze„ măsurile de adoptat. Ungaria, unde premierul Orban întreține relații foarte bune cu Vladimir Putin, nu a anunțat până în prezent nicio măsură.

Canada a decis și ea să expulzeze patru diplomați ruși.

Ministrul norvegian de Externe a spus luni că va expluza un diplomat rus.

Spania va expulza doi diplomați ruși.

”De la început, guvernul Spaniei a considerat că atacul cu agentul neurotoxic din Salisbury este un fapt de o gravitate extremă care reprezintă o amenințare la securitatea noastră colectivă și a legii internaționale”, a spus Ministerul spaniol de Externe.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro