Sari direct la conținut

Vladimir Putin și Angela Merkel apără proiectul gazoductului Nord Stream 2 în fața amenințărilor SUA

HotNews.ro
Vladimir Putin si Angela Merkel, Foto: kremlin.ru
Vladimir Putin si Angela Merkel, Foto: kremlin.ru

Vladimir Putin și Angela Merkel au apărat vineri proiectul gazoductului submarin Nord Stream 2, amenințat de sancțiuni americane, un motiv suplimentar de apropiere între cele două țări, pe lângă dorința menținerii în vigoare a acordului nuclear iranian, scrie AFP.

Președintele rus, proaspăt investit pentru un al patrulea mandat, a primit-o pe cancelarul german în stațiunea balneară Soci, la malul Mării Negre. Această primă întâlnire într-un an, perioadă în care tensiunile dintre Moscova și occidentali s-au degradat și mai mult, a oferit ocazia celor doi lideri să discute despre conflictul sirian și criza ucraineană.

Putin a promis să continue tranzitul de gaz rusesc via Ucraina cu condiția să fie rentabil, după lansarea acestui proiect care urmează să lege direct Rusia de Germania prin marea Baltică și ocolind deci Ucraina.

Mai multe țări europene, cu Polonia în frunte, se opun acestui proiect, acuzând un interes politic. Statele Unite au amenințat cu sancțiuni companiile care vor participa la acest proiect.

„Considerăm acest proiect rentabil pentru noi și ne vom bate să fie realizat”, a spus Putin, care a invocat interesul lui Donald Trump de a „apăra interesele afacerilor sale”, respectiv aprovizionarea Europei cu gaz american, în locul celui rusesc.

Merkel a cerut garanții pentru ca Ucraina să nu fie exclusă din tranzit după lansarea gazoductului, care vizează dublarea până la finalul lui 2019 a capacităților Nord Stream 1.

Acordul iranian

Cei doi lideri par să aibă aceeași poziție în privința acordului iranian, pe care rușii, chinezii și europenii încearcă să-l salveze după decizia lui Donald Trump de a se retrage și de a impune sancțiuni Iranului.

„Germania, Marea Britanie, Franța și toți colegii noștri din UE susțin acest acord și vom continua să-l respectăm”, a afirmat Merkel. „Acest acord nu e perfect, dar e mai bine decât lipsa unui acord”, a adăugat ea.

Europenii vor cu orice preț să evite ca Teheranul să renunțe la acord și să relanseze programul nuclear.

Siria

Cei doi lideri au pledat pentru relansarea procesului politic din Siria, unde Rusia s-a impus drept „stăpânul jocului” după intervenția în favoarea regimului Bashar al-Assad, în 2015.

Înainte de o primi pe Merkel – care este urmată săptămâna viitoare de președintele francez Emmanuel Macron, Putin s-a întâlnit joi cu Bashar al-Assad, cu care a evocat situația post-conflict, cu un președinte sirian întărit de succesele militare: reglarea politică, reconstrucția și revenirea refugiaților.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro