Sari direct la conținut

SUA şi China îşi impun noi taxe vamale, conflictul se acutizează

HotNews.ro
SUA şi China îşi impun noi taxe vamale,  conflictul se acutizează

Statele Unite au lovit joi cu noi taxe vamale produse chinezeşti în valoare de 16 miliarde de dolari, declanşând represalii imediate din partea Beijingului, chiar dacă negocierile s-au reluat pentru a opri războiul comercial dintre cele două puteri. Noua tranşă de taxe vamale impusă de Washington începând de la ora 04:01 GMT ridică la 50 de miliarde de dolari pe an valoarea totală a mărfurilor chinezeşti taxate cu 25% la intrarea pe teritoriul american. Circa o mie de produse, în special componente electronice şi maşini-unelte sunt afectate. China, care promite să răspundă lovitură contra lovitură, a reacţionat imediat anunţând „represalii necesare”, prin vocea ministrului chinez al comerţului, potrivit Rador, care citează La Libre.

UPDATE 02:30 Statele Unite și China au încheiat, joi, două zile de negocieri asupra schimburilor comerciale și au discutat despre „cum să atingi corectitudinea, echilibrul și reciprocitatea în relația economică, inclusiv prin abordarea problemelor structurale din China”, a anunțat Casa Albă, potrivit Reuters.

Au intrat astfel în vigoare simultan taxe vamale chinezeşti de 25% pe bunuri americane în valoare de 16 miliarde de dolari importate de gigantul asiatic, printre care produse emblematice ca motocicletele Harley-Davidson, burbonul sau sucul de portocale, printre sute de alte produse.

Pentru administraţia Trump, care acuză China de practici „neloiale” şi de „furt de proprietate intelectuală”, obiectivul este de a intensifica presiunea asupra gigantului asiatic pentru a-l determina să reducă deficitul comercial colosal cu Statele Unite.

Dar această escaladare vine cu câteva ore înaintea celei de-a doua zile de negocieri organizate la Washington între negociatorii americani şi chinezi pentru a încerca să pună capăt războiului comercial dintre cele două puteri economice mondiale.

Miercuri, la Washington, ministrul adjunct al comerţului al Chinei, Wang Shouwen, şi ministrul adjunct de finanţe, Liao Min, s-au întâlnit cu secretarul de stat al Trezoreriei însărcinat cu afacerile internaţionale, David Malpass, şi cu adjuncţi ai Reprezentantului pentru comerţ.

„Avem mai multă muniţie”

Dacă chinezii au dat dovadă de optimism înaintea întâlnirii, preşedintele american, Donald Trump, a fost mult mai circumspect, afirmând că „nu se aşteaptă la mare lucru”.

Aceste negocieri constituie prima reluare a dialogului – dar nu încă la nivel ministerial – din iunie: Wilbur Ross, ministrul american al comerţului, a fost atunci la Beijing, fără a reuşi să facă să scadă presiunea.

Washingtonul a impus la începutul lui iulie taxe pe importurile de produse chinezeşti (panouri solare, oţel, aluminiu…) reprezentând 34 de miliarde de dolari, atrăgându-şi represalii din partea chinezilor pentru o valoare echivalentă de bunuri americane, în special carne de porc şi soia.

Săptămâna asta, Wilbur Ross şi-a afişat siguranţa pe canalul CNBC.”Noi avem mult mai multă muniţie decât ei. Ei o ştiu. Economia noastră este mult mai puternică decât a lor”, a lansat el, adăugând că nu va putea riposta China în acelaşi ritm cu Statele Unite.

Administraţia Trump a ameninţat să taxeze totalitatea mărfurilor în valoare de 500 de miliarde de dolari pe care Statele Unite le importă din China. De fapt, strategia „ochi pentru ochi” are limite, China importând de aproape patru ori mai puţin decât exportă spre Statele Unite.

În vreme ce Washingtonul se gândeşte pentru septembrie la un nou val de taxe pe 200 de miliarde de importuri de produse chinezeşti, Beijingul arată că nu va taxa în acest caz decât… în valoare de circa 60 de miliarde de dolari bunuri americane suplimentare.

Dar regimul comunist ar putea în schimb creşte presiunea legală şi fiscală asupra companiilor americane care operează în China, Boeing, Apple şi grupuri auto în primul rând.

Semnal de alarmă

Pe de altă parte, această frenezie a taxelor vamale ar putea penaliza economia Statelor Unite, potrivit foarte puternicei bănci centrale americane (FED), care trage semnalul de alarmă. „Dacă o dispută (comercială) de anvergură se prelungeşte, acesta va avea efecte adverse asupra încrederii întreprinzătorilor, asupra cheltuielilor de investiţii şi asupra locurilor de muncă”, potrivit minutei de la ultima reuniune a comitetului monetar al instituţiei, publicată miercuri.

Statele Unite au un deficit comercial anual de 335 de miliarde de dolari cu China. Cum ei sunt excedentari la vânzarea de servicii, deficitul la mărfuri este chiar mai mare, de 375 de miliarde de dolari, potrivit cifrelor americane.

Washingtonul denunţă în special „transferurile forţate de tehnologie”, încălcările drepturilor de proprietate intelectuală” şi restricţiile impuse firmelor americane care operează în China, printre alte „practici neloiale” care ajută exporturile chinezeşti.

Totuşi, înaintea potenţialului val de taxe din septembrie, Washingtonul sondează companiile americane care produc în China, care se declară îngrijorate că văd scăzându-le vânzările.

Wilbur Ross dă totuşi asigurări că de fapt China subestimează „patriotismul americanilor”, inclusiv cel al victimelor măsurilor de retorsiune ale Beijingului. (preluare Rador)

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro