Papa Francisc I: "Sunt dispus să vizitez Coreea de Nord"
Papa Francisc şi-a exprimat disponibilitatea de a vizita Phenianul, capitala Coreei de Nord, şi a explicat că va lua în considerare călătoria după primirea unei invitaţii oficiale. Anunţul a fost făcut de purtătorul de cuvânt al preşedintelui sud-coreean Moon Jae-in, imediat după audienţa pe care liderul de la Seul a avut-o la Suveranul Pontif, la sfârşitul dimineții zilei de joi, 18 octombrie 2018, potrivit Rador, care citează La Stampa.
«Sfântul Părinte – se specifică într-un comunicat de presă al agenţiei sud coreene YonHap News – şi-a exprimat disponibilitatea de a vizita Coreea de Nord, în cazul în care va fi invitat oficial, spunând că va răspunde ‘în mod sigur’ unei astfel de invitaţii făcute de statul comunist. Comentariul a sosit în timpul unei întâlniri cu președintele Coreei de Sud, Moon Jae-in, care i-a adresat Papei o invitaţie verbală din partea liderului nord-coreean Kim Jong-un”.
Pontiful a spus: „cu siguranţă voi da un răspuns în cazul în care va sosi o invitaţie (oficială) şi voi putea merge”, le-a relatat jurnaliştilor şeful biroului de presă al lui Moon, Yoon Young-chan. Moon l-a întrebat pe Sfântul Părinte dacă îi poate spune preşedintelui Coreei de Nord să trimită un delegat oficial pentru a-l invita, iar Pontiful i-a răspuns că invitaţia verbală trimisă de preşedintele Moon ar trebui să fie suficientă, dar că o invitaţie oficială ar fi frumoasă”.
În timpul discuţiilor, informează purtătorul de cuvânt al lui Moon, Papa Francisc a spus că susţine angajamentul în favoarea instaurării păcii în Peninsula Coreeană. „Eu susţin cu putere angajamentul guvernului din Coreea de Sud care face tot posibilul pentru procesul de pace din peninsula coreeană.”
La întrevederea cu uşile închise la care a participat în calitate de interpret preotul coreean Han Hyun-taek, Bergoglio, conform celor comunicate de purtătorul de cuvânt al preşedintelui Moon, a fost de acord ca acesta să redea cuvintele sale, care de obicei, în acest tip de audienţe sunt confidenţiale. „Mergeţi mai departe fără oprire, nu vă fie teamă,” a adăugat Pontiful.
”În timpul discuţiilor cordiale – spune comunicatul de presă dat de Sfântul Scaun, care nu face nicio referire explicită la invitaţia lui Kim Jong-un – au fost relevate bunele relaţii bilaterale şi contribuţia pozitivă pe care Biserica o oferă pe plan social, educativ şi sanitar, precum şi în ceea ce priveşte promovarea dialogului şi a reconcilierii dintre coreeni. De asemenea a fost exprimată aprecierea profundă pentru eforturile comune de promovare a fiecărei iniţiative utile care permite depăşirea tensiunilor încă existente în Peninsula Coreeană, pentru a deschide o nouă eră de pace şi dezvoltare. În cele din urmă, au fost abordate şi unele chestiuni cu caracter regional”.
Întrevederea privată dintre Papa Francisc și președintele Coreei de Sud a durat 35 de minute, iar întreaga audiență, aproape o oră. Atmosfera a fost cordială şi relaxată, Moon şi Papa Francisc au apărut într-o sintonie atât de mare încât în momentul schimbului de cadouri, cei doi continuau să vorbească unul cu celălalt.
Prezentându-se în faţa Papei care i-a urat bun venit, Moon a răspuns: „Am venit în calitate de şef al statului coreean, însă eu sunt catolic, numele meu de botez este Timoteo şi este o onoare să vă întâlnesc. Ştiu ca sunteţi foarte ocupat şi că aveţi puţin timp în aceste zile, vă mulţumesc ca aţi găsit un moment pentru mine în timp ce lucrările Sinodului continuă”.
Moon i-a dăruit Papei Francisc o sculptură cu chipul lui Isus creată de un celebru artist coreean şi indicând spre coroana de spini a declarat: „Acestea sunt suferinţele poporului coreean”, apoi o statuie de marmură de culoare verde care o reprezenta pe Fecioara Maria despre care a spus: „Aceasta este tipica faţă a femeii coreene”, a explicat preşedintele Moon Jae-in, care i-a mărturisit Pontifului că a citit câteva din cărţile sale, în special „Această economie ucide”.
Înainte de a-şi lua la revedere, în timp ce se îndrepta spre uşă, Papa i-a spus soţiei preşedintelui Moon: „Rugaţi-vă pentru mine”, iar Moon a răspuns: „Dumneavoastră nu sunteţi numai conducătorul Bisericii Catolice, dar şi un maestru pentru omenire”. Puţin mai târziu, Moon s-a întâlnit cu cardinalul secretar de stat Pietro Parolin, care ieri în piaţa Sfântului Petru a celebrat o liturghie pentru pacea din Coreea.