Sari direct la conținut

Il Giornale: Rezultatul şocant al unei anchete privind Franţa: "Îşi păstrează jumătate din banii donaţi pentru Africa""

HotNews.ro
Il Giornale: Rezultatul şocant al unei anchete privind Franţa: "Îşi păstrează jumătate din banii donaţi pentru Africa""

V-aţi întrebat vreodată ce se întâmplă cu banii, cu donaţiile generoase pe care italienii (şi nu numai) le trimit pentru Africa sub-sahariană? „Ajung în Franţa”. Aceasta este concluzia unei anchete şocante efectuată de ‘Night Tabloid’, emisiunea difuzată de RAI

Practic, Parisul ar fi „destinaţia” fondurilor destinate Africii. În ce fel? „Banii sosesc aici – explică reportajul – pentru a fi convertiţi în monede africane, numai că jumătate din aceştia sunt reţinuţi cu titlu de garanţie”, potrivit Il Giornale, citat de Rador.

Practic, fiecare euro pe care-l trimitem în Africa, explică Mohamed Konare de la mişcarea pan-africană “trece obligatoriu prin Banca Franţei”. Aici este convertit în franc Cfa (monedă africană) după care este trimis în Africa. Şi-atunci în ce constă înşelătoria? „În faptul că acel euro rămâne în banca franceză”, explică Konare.

“Atât bancnotele cât şi monedele africane sunt imprimate în Franţa”, adaugă Kako Nubukpo, fostul Director al Băncii Centrale Africane. Până şi ajutoarele umanitare în dolari, lire sterline și euro. Toate urmează să fie transformate în franci Cfa. Şi acest lucru – explică reportajul realizat de programul Rai – „se întâmplă în cazul a 14 ţări africane, toate foste colonii franceze şi toate cu un sistem monetar înfiinţat şi controlat de Franţa, francul Cfa : rată fixă şi valută forte.”

Faptul că Franţa “lasă jumătate de schimb valutar ţărilor africane, în timp ce cealaltă jumătate o ţine într-un cont de garanţie” este confirmat şi de Massimo Amato de la Universitatea Bocconi. „Acum, în acest cont se află echivalentul a 10 de miliarde de euro”. Nu numai. „Banii sunt plasaţi în obligaţiuni franceze şi, prin urmare, contribuie parţial la finanțarea datoriei Franţei”. Care ar fi plătită aşadar cu bani africani.

Dar asta nu e tot. Banii din Africa, fiind parte a sistemului monetar controlat de Paris, sunt o valută forte care, în consecinţă, ar îngreuna „exporturile”. De asemenea, explică jurnaliştii de la ‘Tabloid Nght’, „apărarea cursului de schimb fix descurajează băncile care nu mai creditează, în consecinţă companiile nu investesc, produc puţin şi-i plătesc şi mai puţin pe lucrători. Şi importă totul.” Iar deseori, pentru a plăti mărfurile, africanii folosesc remitenţele migranţilor care sosesc în Europa.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro