Sari direct la conținut

Statele Unite vor organiza în Polonia un summit dedicat Orientului Mijlociu / Pe agendă, influența Iranului

HotNews.ro
Mike Pompeo, Foto: Flickr / Gage Skidmore
Mike Pompeo, Foto: Flickr / Gage Skidmore

Statele Unite vor organiza luna viitoare în Polonia un summit ministerial pentru promovarea stabilității în Orientul Mijlociu și care va fi centrat pe influența Iranului, a anunțat șeful diplomației americane Mike Pompeo, citat de AFP.

„Vom reuni zeci de țări din întreaga lume”, a spus Pompeo, într-un interviu difuzat vineri de televiziunea Fox News și acordat în marja turneului secretarului american de Stat în Orientul Mijlociu.

Reuniunea va avea loc în 13 – 14 februarie în Polonia, a precizat șeful diplomației americane. Summitul va fi organizat la nivel ministerial, au menționat, într-un comunicat comun, Statele Unite și Polonia.

Acest summit va fi centrat pe „stabilitate, pace, libertate și securitate în Orientul Mijlociu”, a continuat Pompeo, „și acest lucru include un element importante, asigurarea faptului că Iranul nu are o influență destabilizatoare”.

„Această reuniune ministerială va discuta o gamă de subiecte cruciale, printre care terorismul și extremismul, dezvoltarea rachetelor și proliferarea lor, comerțul maritim și securitatea, şi amenințările susținute de anumite țări din regiune”, potrivit comunicatului comun americano-polonez, care nu citează explicit Iranul.

Pompeo a ajuns vineri în Bahrain, prima etapă a unui turneu în monarhiile petroliere din Golf. Înainte de Golf, șeful diplomației americane a vizitat Iordania, Irak și Egipt.

Pentru Statele Unite, acest turneu maraton vizează o serie de alianțe care au fost zguduite de evenimente recente, precum asasinarea ziaristului și opozantului Jamal Khashoggi sau retragerea americană din Siria.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro