Sari direct la conținut

VIDEO ​​Autoritățile din Myanmar recurg la gloanțe de cauciuc, gaze lacrimogene și tunuri cu apă împotriva protestatarilor

HotNews.ro
Proteste în Myanmar, Foto: Captura YouTube
Proteste în Myanmar, Foto: Captura YouTube

Marți, de Ziua Uniunii statului Myanmar, cel puțin 3.000 de oameni s-au adunat în față statuii generalului Aung San din orașul Karenni pentru a solicita drepturi pentru minorităților etnice din regiune. Ziua comemorează un pact proclamat la 12 februarie 1947 între toate minoritățile etnice ale statului, dar care nu a fost niciodată semnat după ce Aung San, creatorul sau, a fost asasinat in același an.

Demonstrația nefiind autorizată, relatează Reuters, poliția a intervenit în mulțime folosind gloanțe de cauciuc, gaze lacrimogene și tunuri cu apă pentru a sparge rândurile protestatarilor.

Inaugurarea monumentului, care îl portretizează pe generalul Aung San călare, a stârnit controverse și a reînviat un trend de proteste. Ca rezultat al acestor adunări, 54 de oameni au fost acuzați de defăimare, demonstrație neautorizată și incitare la violență.

„Noi nu protestăm împotriva statuii generalului în sine – noi cerem să se implementeze reformele pe care el le-a promis”, a susținut Khun Thomas, liderul Organizației Statale de Tineret din Karenni (Karenni State Youth Force).

Yanghee Lee, delegat al ONU privind drepturile omului în Myanmar, a descris intervenția ca fiind violentă, poliția folosindu-se de forță disproporționată în raport cu manifestanții. „Guvernul trebuie să respecte dreptul cetățenilor la asociere pașnică și la exprimare a opiniilor asupra problemelor de interes propriu”, a declarat Lee.

După instaurarea la guvernare, Suu Kyi, fiica lui Aung San, a prioritizat soluționarea conflictelor etnice din zona. Totuși, progresul lent și popularitatea redusă a partidului ei în zonele minoritare pot reprezenta o provocare pentru Suu Kyi în următoarele alegeri parlamentare.

Participanții la manifestația de marți, cea mai mare dintr-o serie de proteste începută încă de la mijlocul lui 2018, după ce ridicarea statuii a fost anunțată, solicită demisia autorităților și ministrului de finanțe pentru faptul că nu au reușit să negocieze cu ei până în momentul de față. Mai mult de 10 persoane au suferit leziuni minore în urma acțiunilor întreprinse de autorități pentru a disipa mulțimea, a declarat Khun Thomas ziariștilor de la Reuters. În tot acest timp, participanții la protest au transmis live pe Facebook evenimentele, poze cu rănile suferite de aceștia circulând pe platforma de socializare.

Demonstrația a luat sfârșit marți seară când autoritățile au fost de acord să retragă acuzațiile activiștilor, care au fost și ei de acord să oprească protestele pentru a începe o rundă de negocieri.

„Tacticile poliției erau menite doar să sperie manifestanții. Situația este acum stabilă”, spune șeful poliției Win Htay. „Copiii doar își expun părerile”, a continuat acesta.

În semn de solidaritate, câteva zeci de oameni au manifestat în capitală economică a statului, Yangon, afișând pancarte cu mesajul „Nu mai vrem statui, dați-ne mâncare”.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro