Sari direct la conținut

Rusia avertizează Turcia că nu are dreptul să creeze o "zona sigură" în interiorul Siriei fără acordul lui Assad

HotNews.ro
Putin si Erdogan, Foto: AGERPRES
Putin si Erdogan, Foto: AGERPRES

Rusia a avertizat joi Turcia că nu are niciun drept să creeze o „zonă sigură” pe teritoriul Siriei fără a avea acordul președintelui Bashar al-Assad, în cadrul unui summit organizat la Soci pentru a discuta soarta conflictului sirian, scrie Reuters.

La discuții au participat Vladimir Putin, cel mai apropiat aliat al regimului sirian, alături de președinții turc Tayyip Erdogan și iranian Hassan Rouhani, toate cele trei țări având forțe terestre pe teritoriul sirian în momentul de față. Cu toate că acțiunile celor trei state au fost relativ coordonate în regiune până acum, vestea retragerii trupelor americane a creat tensiuni. Teheranul și Moscova susțin guvernul din Damasc, în timp ce Turcia și Statele Unite au finanțat grupări de rebeli care au luptat împotriva Statului Islamic dar și a regimului. Aproximativ 2.000 de soldati americani susțin o alianță arabo-kurdă în lupta împotriva ISIS, potrivit Radio Europa Libera.

Anterior summit-ului, Turcia a afirmat că dorește crearea unei zone demilitarizate în partea de nord-est a Siriei, regiune parțial controlată de trupele Statelor Unite, iar granița cu Turcia să fie eliberată de grupul paramilitar YPG (combatanți kurzi susținuți de asemenea de SUA). Ankara consideră drept „teroriste” grupările kurde.

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe al Rusiei, Maria Zaharova, a declarat că Turcia va avea nevoie de consimțământul Siriei pentru a pune în aplicare o astfel de măsură. „Chestiunea impusă de prezența forțelor militare ale unui stat terț pe teritoriul unui stat suveran, în special în cazul Siriei, trebuie gestionată direct de autoritățile de la Damasc. (…) Aceasta este poziția noastră pe subiect”, a mai declarat Zaharova, că răspuns la întrebările jurnaliștilor referitoare la zona demilitarizată.

Acest fapt reprezintă o perspectivă indezirabilă pentru Erdogan, care a solicitat demisia președintelui Assad în urma războiului civil care a măcinat țara.

Tot joi, autoritățile de la Kremlin au arătat că răbdarea lor în legătură cu negocierile cu Turcia asupra unui acord de demilitarizare a zonei Idlib se apropie de sfârșit.

Moscova și Ankara au mai purtat negocieri în septembrie, ambele țări afirmând dorința ca în regiune să mai existe armament greu și jihadiști. Totuși, Moscova acuză că militanți islamiști care aparțineau Frontului Al-Nusra dețin acum controlul regiunii și dorește intervenția militară pentru a-i alunga.

Ankara nu vede măsură într-o lumina favorabilă, deoarece intervenția militară poate genera un val de refugiați din Idlib, Turcia dorind să își mențină controlul asupra graniței cu Siria.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro