Sari direct la conținut

Marea Britanie refuză să restituie Greciei friza Parthenonului: „Este responsabilitatea noastră”

HotNews.ro
Exponate grecesti la British Museum, Foto: Hotnews
Exponate grecesti la British Museum, Foto: Hotnews

A părăsi Europa este una, iar a readuce operele de artă europene în Europa este cu totul altceva. Marţi, guvernul britanic a iniţiat discuțiile privind o posibilă restituire în Grecia a sculpturilor Parthenonului, ca parte a acordului cu Uniunea Europeană în era post-Brexit, relatează La Repubblica, potrivit Rador.

Numai că British Museum din Londra refuză. Nu va restitui sculpturile vechi de 2.500 de ani pe care diplomatul britanic Lord Elgin le-a luat de la Atena la începutul secolului al XIX-lea, pe când Grecia era sub dominația otomană.

Disputa de lungă durată dintre Marea Britanie și Grecia pe tema comorilor antice a devenit şi mai tensionată după ce Uniunea Europeană a adăugat cererea de returnare a artefactelor culturale furate la proiectul unui mandat de negociere.

Una din clauzele proiectului de document semnat de importanţi diplomați europeni și care a ajuns în presă prevede că „părțile, în conformitate cu normele Uniunii, trebuie să abordeze probleme legate de returnarea sau restituirea obiectelor culturale luate din țările lor de origine”.

Potrivit unui purtător de cuvânt al Downing Street, „Acordul privind restituirea lucrărilor este un proiect care nu va fi discutat nici acum şi nici luna viitoare. Poziția Regatului Unit asupra sculpturilor Parthenonului rămâne neschimbată: ele ţin de responsabilitatea juridică a British Museum. Un subiect care nu poate fi discutat în contextul negocierilor comerciale”.

Luna trecută, ministrul grec al culturii a declarat că autorităţile de la Atena își vor intensifica campania pentru întoarcerea comorilor Parthenonului de la Londra, așteptând sprijinul Europei în această situaţie.

British Museum afirmă că friza, care reprezintă aproximativ jumătate din bucata de 160 de metri ce împodobea templul Parthenonului din secolul al V-lea î.Hr., a fost achiziționată de Elgin printr-un contract legal cu Imperiul Otoman.

Grecia spune că a fost furat.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro