Sari direct la conținut

VIDEO Altădată deranjați de numărul mare de turiști, locuitorii unui sat austriac de poveste așteaptă reîntoarcerea lor

HotNews.ro
VIDEO Altădată deranjați de numărul mare de turiști, locuitorii unui sat austriac de poveste așteaptă reîntoarcerea lor

Un sat austriac atât de pitoresc încât a trebuit să limiteze numărul de turiști care îl vizitau anual acum tânjește după reîntoarcerea vizitatorilor pe străzile pustii, relatează Reuters.

Hallstatt, cu o populație de 780 de locuitori, estimează că a avut un milion de vizitatori anul trecut, înainte ca pandemia COVID-19 să oprească turismul internațional.

Alte locații turistice altădată sufocate de vizitatori dornici de selfie-uri se confruntă cu o soartă similară.

Majoritatea turiștilor ajung în Hallstatt cu autocarul pentru priveliștile ajunse renumite în special în Asia, datorită unui serial TV sud-coreean filmat în sat și a unei replici parțiale a acestuia construită în China.

În trecut Hallstatt a atras adesea atenția datorită eforturilor de a limita numărul autocarelor care opreau în sat și tentativei de a monetiza scurtele vizite, ca de exemplu taxarea cu 1 euro a folosirii toaletei.

„Recent a fost prea mult și a fost perceput ca prea mult și un blestem, așa că am tot continuat să luăm măsuri”, a declarat primarul Alexander Scheutz.

Acum locuitorii se întreabă când se vor lovi de aceste provocări din nou.

Cu granițele Austriei închise într-o țară puternic dependentă de turism, premierul Sebastian Kurz a declarat că speră că frontiera cu Germania, de unde provin cei mai mulți turiști străini, se va redeschide în curând. Însă autoritățile germane nu i-au împărtășit optimismul.

„Noi în Hallstatt depindem în proporție de 95% de turiști străini din Asia, America, Marea Britanie și țările europene învecinate”, a afirmat Markus-Paul Derbl, proprietarul unui restaurant, magazin de suveniruri și a altor afaceri locale.

„Dacă granițele rămân închise va fi foarte, foarte dificil să menținem afacerile funcționând normal”, a mai declarat acesta.

Este puțin probabil ca în Hallstatt vizitatorii germani să poată compensa dispariția turiștilor din alte țări dar primarul Alexander Scheutz amintește că „peisajul este frumos, suntem pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO iar oamenii sunt primitori”.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro