Sari direct la conținut

Negocieri dificile pentru planul prezentat de von der Leyen. Merkel estimează că se vor prelungi

HotNews.ro
Angela Merkel, Foto: dpa picture alliance / Alamy / Profimedia
Angela Merkel, Foto: dpa picture alliance / Alamy / Profimedia

​Negocierile „dificile” privind planul de relansare economică a UE, prezentat de Comisia Europeană, nu se vor încheia la următorul summit european din iunie, a avertizat, miercuri, cancelarul german Angela Merkel.

„Este clar că negocierile care sunt dificile nu vor fi încheiate la următorul summit european. (…) Obiectivul trebuie să fie oferirea de timp suficient până la toamnă astfel încât parlamentele naționale și cel European să poată discuta” planul astfel încât acesta să intre în vigoare la 1 ianuarie 2021, a declarat Merkel, citată de AFP.

Comisia Europeană vrea ca statele membre UE să sprijine un pachet de iniţiative de revenire economică în valoare de 2.400 miliarde de euro, a anunţat miercuri preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Propunerea executivului comunitar vizând un instrument de revenire în valoare de 750 miliarde euro, combinat cu „buget UE pe termen lung revizuit în valoare de 1.100 miliarde euro”, este o „necesitate urgentă şi excepţională pentru o criză urgentă şi excepţională”, a apreciat Ursula von der Leyen.

CONSULTĂ AICI DOCUMENTUL COMISIEI EUROPENE

CONSULTĂ AICI DOCUMENTUL TEHNIC AL COMISIEI EUROPENE (Alocări – pag.51)

Preşedintele Comisiei Europene a precizat că noile iniţiative se vor alătura unui pachet convenit deja în valoare de 540 miliarde de euro.

„În total, aceasta va duce efortul nostru de revenire la 2.400 miliarde de euro”, a subliniat Ursula von der Leyen.

Conform planului prezentat miercuri, Comisia Europeană ar dori să mobilizeze o sumă totală de 750 de miliarde de euro, dintre care 500 de miliarde de euro sub formă de ajutoare nerambursabile şi 250 de miliarde de euro sub formă de împrumuturi.

Acest plan se loveşte însă de reticenţa câtorva state membre, în principal Olanda, Danemarca, Austria şi Suedia, care ar fi preferat să susţină economia UE numai prin împrumuturi, şi nu prin subvenţii, în timp ce planul prezentat de Ursula von der Leyen are atât împrumuturi cât şi subvenţii. Proiectul Comisiei Europene va figura pe ordinea de zi a următorului summit european, din 18-19 iunie.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro