Sari direct la conținut

Bloomberg: China este tot mai favorabilă unui nou mandat Trump

HotNews.ro
Bloomberg: China este tot mai favorabilă unui nou mandat Trump

Donald Trump a invocat des faptul că regimul de la Beijing îi va ține pumnii lui Joe Biden la alegerile prezidențiale din luna noiembrie. Însă în China oficialii comuniști par să se fi răzgândit și să susțină încă patru ani de administrație Trump, notează Bloomberg.

Interviuri cu nouă foști și actuali oficiali chinezi indică o schimbare a atitudinii în favoarea președintelui în exercițiu deși în ultimii patru ani acesta a învinuit China într-o multitudine de subiecte, de la deficitul comercial al Statelor Unite la gestionarea pandemiei de COVID-19 de către Beijing.

Motivul principal pentru schimbarea de atitudine? Credința că erodarea sistemului de alianțe american postbelic va contrabalansa orice daune cauzate de disputele comerciale și instabilitatea geopolitică.

Biden, fostul vicepreședinte al lui Barack Obama, a fost văzut ca un membru tradițional al Partidului Democrat, care va urmări îmbunătățirea relațiilor bilaterale și va diminua tensiunile comerciale.

„Dacă Biden este ales, cred că ar fi mai periculos pentru China fiindcă acesta va lucra cu aliații pentru a lua în colimator China, în timp ce Trump distruge alianțele Statelor Unite”, afirmă Zhou Xiaoming, un fost negociator comercial chinez.

Patru oficiali actuali de la Beijing sunt de aceeași părere, afirmând că mulți membri ai guvernului chinez cred că o victorie a lui Trump ar putea ajuta Beijingul prin slăbirea a ceea ce ei consideră a fi cel mai mare atuu al Washigtonului în contrabalansarea influenței Chinei la nivel mondial.

Puține lucruri pot fi făcute pentru a preveni deteriorarea relațiilor

Premisa din spatele convingerilor acestora este că puține lucruri pot fi făcute pentru a preveni deteriorarea relațiilor între cele mai mari două economii mondiale.

Astfel, China va fi nevoită să își accelereze eforturile de a dezvolta industrii locale de vârf, să se extindă pe piețe în curs de dezvoltare și să caute oportunități de a colabora cu state din Europa și Asia pentru a combate eforturile SUA de a izola regimul de la Beijing.

În timpul mandatului lui Trump, autoritățile chineze au început să realizeze că opoziția față de China se bucură de sprijin puternic în ambele partide ale duopolului politic american într-un Washington altfel extrem de divizat.

Pandemia cauzată de noul coronavirus, descoperit pentru prima oară în orașul Wuhan din centrul Chinei, a contribuit la rândul ei la deteriorarea sentimentelor americanilor față de regimul comunist.

„Nu cred că scrutinul va schimba relația [între SUA și China] în vreun mod fundamental, afirmă Zhou, adăugând că „indiferent dacă va câștiga Trump sau Biden, lucrurile se vor deteriora”.

Deși în mod tradițional republicanii pun accent pe legăturile economice cu China, Trump a tras partidul într-o direcție mai beligerantă, criticând Beijingul în aproape toate domeniile, de la pretențiile teritoriale ale regimului comunist în Marea Chinei de Sud, la comerț, sănătate publică, drepturi umane și tehnologie.

Partidul Democrat a sprijinit în mare parte eforturile lui Trump, contribuind la adoptarea legislației menite să sprijine protestatarii din Hong Kong și să ofere mai mult sprijin militar Taiwanului.

„Statele Unite așa cum le cunoaștem nu mai există”

Până și Biden, care istoric a avut o poziție mai moderată față de China, a adoptat un ton dur pe măsură ce alegerile primare democrate au intrat pe ultima sută de metri.

În ultimele luni acesta l-a descris pe președintele Xi Jinping drept un „golan”, a lăudat „curajul extraordinar” al demonstranților pro-democrație din Hong Kong și a acuzat Beijingul de practici comerciale abuzive.

Deși oficialii de la Beijing continuă să evite criticarea directă a lui Trump, pe Internet cenzorii chinezi au început să permită critici la adresa Statelor Unite într-o notă mai naționalistă.

Un diplomat chinez a declarat că starea de spirit din cadrul ministerului de Externe chinez este „combativă” și „furioasă” la adresa oficialilor americani.

Cel mai bun lucru la care China poate spera este ca lucrurile să nu se deterioreze și mai mult, potrivit oficialilor chinezi care au oferit declarații pentru Bloomberg.

Însă în Beijing unii au început să își pună întrebări cu voce tare privind efectele pe termen lung ale administrației Trump asupra stabilității Statelor Unite, date fiind protestele masive împotriva violenței poliției, creșterea numărului de cazuri COVID-19 în unele state americane și speculațiile potrivit cărora desfășurarea alegerilor într-o perioadă de pandemie ar putea degenera în haos.

„Statele Unite așa cum le cunoaștem nu mai există”, a afirmat și Gao Zhikai, un fost diplomat chinez și translator pentru Deng Xiaoping.

Citește și:

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro