Sari direct la conținut

Fosta familie regală a Greciei a primit cetățenia elenă / Politicienii de stânga, furioși din cauza numelui de familie ales

HotNews.ro
Fosta familie regală a Greciei a primit cetățenia elenă / Politicienii de stânga, furioși din cauza numelui de familie ales
Membri ai familiei regale grecești la nunta prințesei Theodora, Atena, septembrie 2024. Foto: People Picture/Willi Schneider/S / Shutterstock Editorial / Profimedia

Fosta familie regală a Greciei a primit cetățenia elenă și a promis loialitate republicii, în cadrul unei acțiuni de referință, la 50 de ani de la abolirea monarhiei, transmite Reuters.

Zece membri ai familiei, inclusiv copiii și nepoții fostului rege Constantin, care a murit în 2023, au solicitat cetățenia săptămâna trecută.

Foștii membri ai familiei regale au salutat luni decizia printr-o declarație în care au afirmat că decesul tatălui și bunicului lor a marcat sfârșitul unei ere.

Politicienii de stânga, furioși

Cu toate acestea, alegerea lor de a folosi numele de familie De Gréce – care în franceză înseamnă „al Greciei” – a înfuriat politicienii de stânga care susțin că un titlu nobiliar este neconstituțional.

„Numele de familie pe care l-au ales dovedește că doresc să întrețină un mit”, a declarat Nikos Androulakis, lider al partidului de centru-stânga PASOK, principala formațiune de opoziție.

Foștii membri ai familiei regale au declarat că alegerea unui nume de familie era o condiție prealabilă pentru restabilirea cetățeniei lor, a cărei pierdere i-a făcut apatrizi și le-a provocat o suferință emoțională semnificativă.

Familia, au spus ei, a fost și va fi loială Greciei. „Cu profundă emoție, după treizeci de ani, deținem din nou cetățenia greacă”, au transmis ei.

Fostul rege al Greciei Constantin al II-lea a urcat pe tron în 1964, dar domnia sa a fost marcată de instabilitate politică, care a culminat cu o lovitură de stat militară la 21 aprilie 1967.

După căderea juntei în 1974, grecii au respins monarhia în cadrul unui referendum, ceea ce l-a transformat pe Constantin în ultimul rege al Greciei. Atena i-a retras cetățenia în 1994 și a stabilit condițiile în care el și familia sa puteau fi recunoscuți drept cetățeni greci.

Partidele de stânga au acuzat că migranții care lucrează în Grecia trebuie să aștepte zeci de ani pentru a obține cetățenia, deși îndeplinesc criteriile, și au acuzat guvernul conservator că încearcă să câștige voturi.

Guvernul a spus că problema este o formalitate și că democrația se poate proteja singură.

INTERVIURILE HotNews.ro