Sari direct la conținut

SUA: Curtea Supremă se pronunță împotriva „marilor electori neloiali”

HotNews.ro
Electori, Foto: foxnews.com
Electori, Foto: foxnews.com

Curtea Supremă a Statelor Unite a decis luni că electorii însărcinați cu desemnarea președintelui american în cadrul scrutinului indirect ar putea fi pedepsiți dacă nu respectă votul cetățenilor, potrivit AFP.

Cu patru luni înaintea alegerilor prezidențiale, cea mai înaltă instanță din Statele Unite a corectat o „anomalie” care privește votul electorilor care ar putea afecta rezultatul alegerilor.

Un stat care își obligă electorii să respecte votul a milioane de cetățeni „acționează în conformitate cu Constituția și cu încrederea unei națiuni în care ‘Noi, poporul, guvernăm'”, au decis judecătorii Curții Supreme.

Dosarul tratează una dintre complexitățile sistemului electoral american: alegerea președintelui de către un colegiu format din mari electori desemnați de fiecare stat pe baza votului cetățenilor.

În 48 din cele 50 de state, candidatul care a ieșit pe primul loc la urne a câștigat toate voturile marilor electori, iar unele state au adoptat măsuri pentru a-i obliga să respecte votul popular. În ciuda acestui fapt, unii, supranumiți „marii electori neloiali”, evită legea.

Între 1796 și 2016, au existat 180 de voturi contrare așteptărilor în timpul alegerilor prezidențiale.

În 2016, cinci din 538 de electori au refuzat să voteze pentru democrata Hillary Clinton, în ciuda câștigării majorității voturilor în statul lor, iar doi electori nu l-au votat pe republicanul Donald Trump, deși câștigase alegerile în statul lor.

Unii au fost apoi pedepsiți de statele Colorado și Washington și doi au contestat sancțiunea – o amendă de 1.000 de dolari pentru unul și retragerea funcției de mare elector pentru cealaltă.

Colegiul electoral (engleză Electoral College) este un ansamblu de electori desemnați de fiecare din cele 50 de state componente ale uniunii (la care se adaugă 3 electori pentru districtul federal), care aleg în mod formal președintele și vicepreședinte Statelor Unite ale Americii, potrivit Wikipedia.

Începând cu anul 1964, numărul total al electorilor din colegiul electoral al Statelor Unite este de 538 de electori pentru fiecare din alegerile prezidențiale ulterioare (inclusiv cele din 1964).

Articolul 2, secțiunea 1, clauza a 2-a a constituției Statelor Unite ale Americii desemnează numărul de electori pe care fiecare stat al Uniunii trebuie să-l aibă și modul în care fiecare legislatură statală își poate alege proprii electori. Teritoriile Statelor Unite nu sunt reprezentate în colegiul electoral. Colegiul electoral este un exemplu de alegeri indirecte, în contradicție cu alegerile directe practicate de cetățenii Statelor Unite, așa cum sunt alegerile membrilor ambelor camere ale Congresului american.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro