Sari direct la conținut

SUA: O cercetătoare chineză, inculpată pentru obţinerea prin fraudă a unei vize, refugiată la un consulat chinez

HotNews.ro
Vize SUA, Foto: af.mil
Vize SUA, Foto: af.mil

Poliţia SUA suspectează o cercetătoare chineză – acuzată că şi-ar fi ascuns legăturile cu armata din ţara sa pentru a obţine o viză americană – că s-ar fi refugiat la consulatul chinez din San Francisco pentru a scăpa de arestare, informează AFP, citând documente judiciare, scrie Agerpres.

Incidentul se înscrie într-un context al tensiunilor exacerbate între China şi SUA, care deja au ordonat Beijingului să-şi închide consulatul din Houston, în Texas, acuzat că ar fi un „epicentru” al spionilor.

Preşedintele Donald Trump a exprimat miercuri seara „posibilitatea” de a închide şi alte misiuni diplomatice chineze pe teritoriul american.

Potrivit documentelor referitoare la acest dosar, o cercetătoare chineză specializată în studiul cancerului, Juan Tang, care participa la un schimb de experienţă în cadrul Universităţii din Davis (California) a fost inculpată în 26 iunie pentru „fraudă la regimul vizelor” şi împotriva ei a fost emis un mandat de arestare.

Pentru a-şi obţine permisul de de şedere, ea asigurase că nu a avut niciodată vreo legătură cu armata chineză. Dar anchetatori americani au descoperit fotografii ale ei în uniformă şi că ea lucra pentru un spital militar. La 20 iunie, ea a fost interogată de poliţia federală (FBI), care i-a efectuat o percheziţie la domiciliu.

O lună mai târziu, serviciile procurorului federal din California au informat despre refugierea sa la consulat în documente prin care cereau menţinerea în detenţie a unei alte cercetătoare chineze implicată în fapte similare.

„FBI a stabilit că într-un anumit moment, după interogarea ei şi o percheziţie la domiciliul său în 20 iunie, Tang s-a dus la consulatul chinez din San Francisco, unde a şi rămas”, au scris pentru a explica riscul ca şi cea de-a doua cercetătoare, Chen Song, să fugă.

Fără a confirma sau a infirma faptele, Beijingul a aruncat vina asupra SUA, acuzându-le că „persecută politic” studenţi şi universitari chinezi şi s-a angajat să ia „măsurile necesare” pentru a-şi proteja cetăţenii.

„Invităm SUA să renunţe la a utiliza tot felul de scuze pentru a restrânge, hărţui sau a se debarasa de cercetători chinezi în Statele Unite”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe chinez Wang Wenbin în cursul unei întâlniri cu presa.

„China va lua măsurile necesare pentru a proteja securitatea şi drepturile legitime ale cetăţenilor chinezi”, a adăugat el.

SUA acuză China că şi-a asigurat dezvoltarea economică prin furtul proprietăţii intelectuale americane şi acuzaţiile lor au devenit mai viguroase de la alegerea lui Donald Trump, care a făcut din aceasta un argument în războiul său comercial cu Beijingul.

Poliţia şi justiţia americană şi-au intensificat de mai multe luni urmăririle penale împotriva chinezilor suspectaţi că au comis acte de spionaj economic sau industrial. Astfel, autorităţile americane au anunţat marţi inculparea a doi chinezi suspectaţi că ar fi comis atacuri cibernetice, în special împotriva unor companii implicate în căutarea unui vaccin anti-COVID-19.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro